Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξει "μεταμφιεσμένο" πρόγραμμα

ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί
ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί AP

"Αναξιοπρεπές" να επιβληθεί στην Αθήνα ένας "σχολαστικός και παρεμβατικός" μηχανισμός επαλήθευσης των δεσμεύσεών της μετά το τέλος του προγράμματος, δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος. Συνάντηση Γιούνκερ- Ρέγκλινγκ

Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κάλεσε σήμερα τις χώρες της ευρωζώνης να μην επιβάλουν στην Ελλάδα ένα νέο «μεταμφιεσμένο» πρόγραμμα.

Οι δηλώσεις του αυτές έγιναν πριν από τη σύνοδο του Eurogroup την Πέμπτη κατά το οποίο πρόκειται να τερματισθεί το τρίτο πρόγραμμα αρωγής στην Ελλάδα, που αποτελούνταν από διεθνή δάνεια σε συνδυασμό με αυστηρή λιτότητα. «Το λέω κατηγορηματικά: δεν θα υπάρξει μεταμφιεσμένο τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, θεωρώντας πως θα ήταν «αναξιοπρεπές» να επιβληθεί στην Αθήνα ένας «σχολαστικός και παρεμβατικός» μηχανισμός επαλήθευσης των δεσμεύσεών της μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Ο Μοσκοβισί παραδέχθηκε πως η ΕΕ οφείλει «να εξασφαλίσει πως οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται στην Ελλάδα και πως οι δημοσιονομικές πολιτικές συνεχίζουν να είναι υγιείς», όμως πρότεινε μια λύση που να βρίσκεται στα μισά του δρόμου «ανάμεσα στο υπερβολικά λίγο και το υπερβολικό», υπενθυμίζοντας πως «η Ελλάδα σεβάστηκε αυτά που της αναλογούσαν στο συμβόλαιο».

Πριν από τη σύνοδο του Eurogroup την Πέμπτη, ο επίτροπος ζήτησε για άλλη μια φορά «αξιόπιστα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που να είναι επαρκώς ισχυρά», εκτιμώντας πως οι αγορές πρέπει να είναι καθησυχασμένες. Ο Μοσκοβισί δήλωσε «βαθιά πεπεισμένος» πως το Eurogroup θα τερματίσει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

«Δεν είναι πιθανό να μην φθάσουμε σ' αυτή την λήξη», διαβεβαίωσε υπενθυμίζοντας το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. «Το να το αγνοήσουμε θα ήταν άδικο και εντελώς αναξιοπρεπές», τόνισε. «Πρόκειται για μια σελίδα που πρέπει να γυρίσει για τη χώρα και για όλη την ευρωζώνη», πρόσθεσε.

Γιούνκερ- Ρέγκλινγκ για το ελληνικό ζήτημα

Τον επικεφαλής του ΕΜΣ συνάντησε ο Πρόεδρος Γιούνκερ πριν από λίγο στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Δύο μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, Γιούνκερ και Ρέγκλινγκ συζήτησαν για την Ελλάδα και το πώς η χώρα θα σταθεί με τον καλύτερο τρόπο στα πόδια της. Επίσης, συζήτησαν για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και το νέο ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θέματα που θα συζητηθούν επισήμως στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρέος, Κομισιόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μήνυμα Μοσκοβισί για ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας

Κομισιόν: Με "σφραγίδα" ΔΝΤ η βιωσιμότητα του χρέους

Reuters: Η συμφωνία με την πΓΔΜ ενισχύει τις πιθανότητες για ελάφρυνση χρέους

ADVERTISING

SHARE: