Μπαρόζο: Εντυπωσιακές οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

European Commission President Jose Manuel Barroso speaks at a news conference at the end of an European Union leaders summit in Brussels, December 17, 2010. European Union leaders have agreed to try to lengthen the maturities of new sovereign bond issues, a draft statement from the EU's summit showed on Friday. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
Ο πρόεδρος της Κομισιόν REUTERS

Πραγματικά εντυπωσιακές χαρακτήρισε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία 3 χρόνια στην Ελλάδα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

Πραγματικά εντυπωσιακές χαρακτήρισε τις δημοσιονομικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στην αρχή της ομιλίας του, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με την παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, ο κ. Μπαρόζο, υποστήριξε ότι, μετά τις πραγματικά εντυπωσιακές (όπως τις χαρακτήρισε) αλλαγές που συντελέσθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα, η χώρα πλησιάζει ήδη σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Λίγα λεπτά πριν, αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσίαζε η ελληνική οικονομία, μετά την έναρξη της κρίσης, υπενθύμισε ότι, εκείνη την εποχή, όλοι οι επιφανείς οικονομολόγοι ήταν περίπου βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε ή θα εξαναγκαζόταν σε αποχώρηση από την Ευρωζώνη και ότι αυτό θα είχε επιπτώσεις ντόμινο και στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

"Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη", κατέληξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη"

Στην ομιλία του, ο Μπαρόζο προειδοποίησε ότι η Ένωση δεν μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένη όταν η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ και ζήτησε να υπάρξει "σταθερότητα'.

"Μην απατάσθε -- δεν υπάρχει τρόπος να επιστρέψουμε στα παλιά", δήλωσε προς το ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. "Μερικοί πιστεύουν πως έπειτα απ' αυτό, όλα θα γίνουν όπως ήταν πριν. Κάνουν λάθος. Δεν θα επιστρέψουμε στην 'παλιά' ομαλότητα, πρέπει να διαμορφώσουμε μια 'νέα' ομαλότητα".

Η ευρωζώνη επέστρεψε στην ανάπτυξη φέτος την άνοιξη, έπειτα από τη μακρότερη ύφεση που κατέγραψε ποτέ και η οποία προέκυψε από το χρέος και την τραπεζική κρίση .

"Η ανάκαμψη είναι ορατή. Αυτό θα μας σπρώξει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ... Το οφείλουμε στα 26 εκατομμύρια των ανέργων μας", δήλωσε. "Με μια εύθραυστη ανάκαμψη, το μεγαλύτερο μειονέκτημα που βλέπω είναι πολιτικό".

Ο Μπαρόζο, η θητεία του οποίου λήγει τον ερχόμενο χρόνο, προσπάθησε να απαντήσει στην αντίδραση που συναντούν οι οδυνηρές μεταρρυθμίσεις στις οποίες καλούνται να προβούν χώρες από τη Γαλλία ως την Πορτογαλία, προειδοποιώντας ότι εξακολουθεί να μην είναι πλήρως πεπεισμένος ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της.

"Σ' αυτή τη φάση της κρίσης, η δουλειά μιας κυβέρνησης είναι να παρέχει βεβαιότητα και προβλεψιμότητα που λείπουν ακόμη από τις αγορές", δήλωσε ο Μπαρόζο. "Τα τελευταία χρόνια είδαμε πως οτιδήποτε δημιουργεί αμφιβολίες για την προσήλωση μιας κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις τιμωρείται αυτοστιγμεί".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μπαρόζο: "Νέα βοήθεια στην Ελλάδα θα εξεταστεί, εάν πετύχει τους όρους της"

SHARE: