Μπόφιγνκερ: Η Μέρκελ το Α και το Ω στην καταπολέμηση της κρίσης

Μπόφιγνκερ: Η Μέρκελ το Α και το Ω στην καταπολέμηση της κρίσης

Λάβρος κατά του νέου Μνημονίου και της ελλιπούς ανάπτυξης, ο Πέτερ Μπόφινγκερ. "Βλέπει" περισσότερη δημοσιονομική απειθαρχία και κοινωνικές αναταράξεις. Προτείνει έμφαση στον τουρισμό και την ενέργεια

Αποτυχία της συνταγής Μέρκελ για την ελληνική κρίση και μάλιστα χωρίς ουσιαστικά μέτρα που συμβάλλουν στην πραγματική ανάπτυξη διαπιστώνει ένας από τους κορυφαίους Γερμανούς οικονομολόγους, μέλος της "Ομάδας των Σοφών", Πέτερ Μπόφινγκερ.

Ο ίδιος σε αποκλειστική συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" ασκεί σφοδρή κριτική στα δύο κατά σειρά Μνημόνια που έχουν κυριολεκτικά γονατίσει την Ελλάδα και τους πολίτες της, σχολιάζοντας ότι "δεν πρόκειται να φέρουν αποτέλεσμα".

"Η καγκελάριος δεν ξέρει προφανώς ότι το άλφα και το ωμέγα στην καταπολέμηση μίας κρίσης είναι η ανάπτυξη", λέει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος, συμπληρώνοντας πως "η πολιτική της για την Ελλάδα ήταν εξίσου μονόπλευρα προσανατολισμένη στη λιτότητα, και δεν προέβλεπε επαρκή χρόνο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις όπως η αποκρατικοποίηση".

Όσον αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, ο Μπόφινκγκερ, επισημαίνοντας πως η ελληνική οικονομία ήταν από καιρό σε καθοδική πορεία κατά το πρώτο πρόγραμμα, αναφέρει:

"Η εντύπωσή μου είναι ότι και το νέο μνημόνιο αντί να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία, θα την αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο".

Ο οικονομολόγος επαναλαμβάνει την άποψή του πως οι μεγάλες περικοπές έπνιξαν την αγορά και, καθώς τα μειωμένα δημόσια έσοδα αντιμετωπίζονταν με πρόσθετες περικοπές, βύθισαν σε φαύλο κύκλο τόσο τα ίδια δημοσιονομικά όσο και το σύνολο της οικονομίας.

Ο Μπόφινγκερ υπογραμμίζει μάλιστα τον κίνδυνο η εφαρμογή της τρόικας σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης να υποσκάψει τα ίδια τα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικογένειας: "Αν η στρατηγική της τρόικας εφαρμοστεί με τον καιρό και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, τότε η ιδέα της ισοτιμίας των κρατών-μελών θα υποστεί συνολικά μεγάλο πλήγμα".

Όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, ο Μπόφινγκερ βλέπει μεν αυξημένες πιθανότητες εν όψει των πρόσφατων αναταράξεων, αλλά δεν θεωρεί πως οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο αυξάνουν την πίεση στην Αθήνα για να την εξωθήσουν να φύγει από την νομισματική ένωση.

Ο οικονομολόγος επίσης δεν βλέπει ενδείξεις ούτε πως το εξαγγελθέν σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα υλοποιείται, σημειώνοντας πως εάν μπει σε εφαρμογή θα πρέπει να ξεκινήσει από τομείς που μπορούν να γίνουν γρήγορα ανταγωνιστικοί, όπως ο τουρισμός και η ενέργεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η "Νέα Φιλική Εταιρεία" κατακεραυνώνει τη Μέρκελ

Zeit: "Αφήστε την Ελλάδα ήσυχη"

SHARE:

24Media Network