Νέα μείωση επιτοκίων στην Αγγλία
Σε νέα μείωση κατά 0,50% των επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, αποσκοπώντας να βοηθήσει τη βρετανική οικονομία να εξέλθει από την ύφεση
- 05 Φεβρουαρίου 2009 15:05
Σε νέα μείωση κατά 0,50% των επιτοκίων προχώρησε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας – υποχώρησαν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1% – αποσκοπώντας να βοηθήσει τη βρετανική οικονομία να εξέλθει από την ύφεση, ωθώντας καταναλωτές και επιχειρήσεις να δαπανήσουν και πάλι.
Τα βρετανικά επιτόκια καταγράφουν πτώση εδώ και πέντε μήνες, κατά 4% συνολικά, καθώς η παγκόσμια πιστωτική κρίση έχει γονατίσει τη βρετανική οικονομία.
Οι τιμές των ακινήτων καταγράφουν απότομη πτώση, γνωστές επιχειρήσεις κηρύσσουν πτώχευση και εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους. Η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον αναπτυξιακό ρυθμό της βρετανικής οικονομίας το 2009 κάνει λόγο για συρρίκνωση 2,8%.
Με τα βρετανικά επιτόκια να πλησιάζουν μηδενικά επίπεδα, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να καταφύγει σε μέτρα ελέγχου της προσφοράς χρήματος και όχι μόνον του κόστους του χρήματος για να τονώσει τη ζήτηση.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (μεταξύ 0% και 0,25%). Στην Ιαπωνία, τα επιτόκια είναι στο 0,1%. Στην ευρωζώνη, παραμένουν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2% και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω τον επόμενο μήνα.
(Πηγή: ΑΠΕ)