Νέες αυξήσεις επιτοκίων στο “κάδρο” από την ΕΚΤ – Ανησυχητικά σημάδια στη μεταποίηση

Νέες αυξήσεις επιτοκίων στο “κάδρο” από την ΕΚΤ – Ανησυχητικά σημάδια στη μεταποίηση
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ AP / @Michael Probst

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, με τις εισροές παραγγελιών και τις προσδοκίες παραγωγής να καταγράφουν πτωτική τάση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα βασικά της επιτόκια την Πέμπτη (26/07), καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, και παρά τις διαμαρτυρίες ορισμένων χωρών ότι αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει την οικονομία.  

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα λάβει την απόφασή της την Πέμπτη, την επομένη της συνεδρίασης της αμερικανικής Fed, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων, την ενδέκατη από τον Μάρτιο του 2022, μετά από μια παύση τον Ιούνιο.

Με την άνοδο του κόσους χρήματος να έχει ξεκινήσει ήδη από πέρυσι, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ήδη τον Ιούνιο, ότι είναι «πολύ πιθανή» περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων εν όψει της συνεδρίασης του Ιουλίου.

«Σχεδόν όλοι αναμένουν αύξηση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες», όπως και τον Ιούνιο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γιόαχιμ Νάγκελ, επικεφαλής της σημαίνουσας κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας. Αυτό θα οδηγούσε το επιτόκιο αναφοράς για τις καταθέσεις στο 3,75%.

“Φρένο” στην επιχειρηματική δραστηριότητα – μεταποίηση

Στο μεταξύ, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, με τις εισροές παραγγελιών και τις προσδοκίες παραγωγής να  παραπέμπουν σε πτωτική πορεία, τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την S&P Global και την Hamburg Commercial Bank.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της ευρωζώνης παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για δεύτερο συναπτό μήνα, υποχωρώντας στις 48,9 τον Ιούλιο, από 49,9 έναν μήνα νωρίτερα.  Αυτή είναι η χαμηλότερη ένδειξη από τον Νοέμβριο του 2022 και χειρότερη από ό,τι είχε προβλέψει οποιοσδήποτε οικονομολόγος σε έρευνα του Bloomberg.

Η ευρωζώνη μπορεί να απέφυγε μια χειμερινή ύφεση, ωστόσο ο συνδυασμός χαμηλής ζήτησης και ισχυρού πληθωρισμού σήμαινε ότι η οικονομία απέτυχε να αναπτυχθεί στην αρχή του έτους.  Ειδικά η βιομηχανία έχει επιβαρύνει την περιοχή και η ένδειξη 42,7 μονάδων του Ιουλίου είναι η χειρότερη από τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Η μεταποίηση συνεχίζει να είναι η αχίλλειος πτέρνα της ευρωζώνης“, δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στη Hamburg Commercial Bank. “Οι παραγωγοί μείωσαν ξανά την παραγωγή τους με επιταχυνόμενο ρυθμό τον Ιούλιο, ενώ η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών εξακολουθεί να επεκτείνεται, αν και με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι νωρίτερα μέσα στο έτος”. Οι υπηρεσίες έχουν αποδειχθεί σωτήριες, αν και επιβραδύνθηκαν στο πιο αδύναμο επίπεδο από τον Ιανουάριο τον τρέχοντα μήνα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα