Νέες περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ

Νέες περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ

Ψαλίδι σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ προωθεί η κυβέρνηση σε περισσότερα από 900.000 άτομα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μειώσεις θα φτάσουν μέχρι το 50%

Περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από τον Ιανουάριο του 2012, μελετά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέλαβε αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων που χορηγούν αυτές τις παροχές και δρομολογεί παρεμβάσεις. Μέσα στην μέρα ολοκληρώνεται η επεξεργασία των αναλογιστικών μελετών.

Οι περικοπές, οι οποίες θα αφορούν και τους ήδη συνταξιούχους, θα διαμορφωθούν περί το 20% μεσοσταθμικά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν έως το 50%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη, οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές και ανάλογες με το αναλογιστικό έλλειμμα του κάθε Ταμείου και το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων. Δραστικές μειώσεις αναμένονται στο ύψος του εφάπαξ που χορηγούν ελλειμματικά ταμεία.

Με τις νέες περικοπές, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να καλύψει τα ελλείμματα χωρίς να καταφύγει σε έκτακτη φορολογία ή σε αύξηση εισφορών

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει οριακή αύξηση των δαπανών για συντάξεις κατά 77 εκατ. ευρώ, λόγω της μεταφοράς της επίπτωσης του αυξημένου αριθμού αποχωρήσεων κατά το 2011.

Από την άλλη πλευρά, η συνολική κρατική χρηματοδότηση προς τα Ταμεία και τον ΟΑΕΔ, είναι μειωμένη κατά 9% με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 δισ.ευρώ έως το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη ανεργία και η μείωση των αμοιβών οδηγεί σε μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και αύξηση των δαπανών για επιδόματα ανεργίας.

Με τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, η επικουρική σύνταξη για τους ασφαλισμένους μετά την 1η/1/1993 δεν ξεπερνά το 20% του συντάξιμου μισθού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα