Νόαμ Τσόμσκι: Καταστρέφετε την Ελλάδα

Νόαμ Τσόμσκι: Καταστρέφετε την Ελλάδα

Τι υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο διακεκριμένος καθηγητής του ΜΙΤ. "Ο ελληνικός λαός δέχεται πιέσεις που υπερβαίνουν τις αντοχές του", παραδέχεται. Αντικρούει την άποψη ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες

Αυστηρή κριτική στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Ε.Ε. στα υπερχρεωμένα κράτη μέλη της άσκησε ο αμερικανός ακαδημαϊκός και στοχαστής, Νόαμ Τσόμσκι, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "οι πολιτικές της Ε.Ε. καταστρέφουν την Ελλάδα".

Σε συνέντευξή του στο " Dialogos Radio", ο διακεκριμένος καθηγητής του ΜΙΤ δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός δέχεται πιέσεις που υπερβαίνουν τις αντοχές του, με το επίπεδο διαβίωσης στη χώρα να έχει υποχωρήσει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960.

Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι για τα δεινά της Ελλάδας δεν ευθύνεται αποκλειστικά η πολιτική λιτότητας και τα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα, καθώς "η Ελλάδα έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα".

Για την κρίση ευθύνονται, επίσης, γενικότερα φαινόμενα της ελληνικής κοινωνίας, όπως η ελάχιστη συμμετοχή των πλουσίων στη φορολογία, καθώς και η άσκοπη και βλαβερή γραφειοκρατία.

Έσπευσε, ωστόσο, να αντικρούσει το στερεότυπο των "τεμπέληδων Ελλήνων", καθώς μπορεί να στις βόρειες χώρες να επικρατεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες δεν εργάζονται αρκετά, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού εργάζονται περισσότερες ώρες από τη βόρεια Ευρώπη.

Όσον αφορά στα μέτρα που θεωρεί ότι θα βγάλουν την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρωζώνη από την κρίση, ο Τσόμσκι προτείνει την εκπόνηση "πολιτικών παροχής κινήτρων", καθώς και την αξιοποίηση του τεράστιου φυσικού πλούτου της Ευρώπης, ο οποίος μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

SHARE:

24Media Network