Ο χρόνος εξαντλείται, η Κομισιόν πιέζει για προτάσεις

Ο χρόνος εξαντλείται, η Κομισιόν πιέζει για προτάσεις

Ποια πρόταση απορρίπτει η Γερμανία από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Το τελευταίο της χαρτί παίζει η Ελλάδα

Συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, η οποία αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιοι συμμετέχουν στις συνομιλίες αυτές, όμως παραδέχθηκε πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επωμισθεί μεγαλύτερο χρέος χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αργότερα σήμερα και σε αυτές θα συμμετέχουν όλοι οι θεσμοί σε επίπεδο Brussels Group.

"Υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν. Έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να επωμισθεί πολύ περισσότερο χρέος. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αν έχεις πιο χαμηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα", δήλωσε η ίδια πηγή. "Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να επωμισθεί περισσότερο χρέος χωρίς κάποιας μορφής ελάφρυνση".

Το Reuters σχολιάζει πως μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει παραγραφή της αξίας του χρέους, κάτι που η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα ήταν απίθανο να δεχθεί. Η αναβολή της αποπληρωμής στο μέλλον θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα.

"Η παράταση της λήξης του χρέους θα ήταν αρκετή για πολλά χρόνια. Είναι ένας απολύτως εύλογος οικονομικά τρόπος για να καταστεί διαχειρίσιμο", δήλωσε η πηγή.

Το Reuters σημειώνει πως αξιωματούχοι της Ε.Ε. αμφισβητούν τη θέση της Ελλάδας ότι το χρέος προκαλεί ασφυξία στην οικονομία. Επισημαίνουν πως η Αθήνα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια στήριξης το 2023. Το χρέος συσσωρεύει τόκους, πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξηθεί τα επόμενα οκτώ χρόνια, όμως το ετήσιο επιτόκιο είναι χαμηλότερο απ' αυτό που πληρώνει η Ιταλία και σε κάθε περίπτωση η αποπληρωμή των τόκων αρχίζει κι αυτή το 2023.

Τι σχολιάζουν τα διεθνή Μέσα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραμένει σε επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εξεύρεση μιας "αμοιβαία αποδεκτής λύσης εντός των προθεσμιών", όμως ο χρόνος εξαντλείται, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να δεχθεί αλλαγές στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, εφόσον έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το κυριακάτικο φύλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, εντάσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Επιτροπή.

Το ΔΝΤ φέρεται ότι "τορπίλισε" μια συμβιβαστική συμφωνία που υποβλήθηκε από τον Γιούνκερ και προέβλεπε μια αναβολή των περικοπών στις συντάξεις με αντάλλαγμα ισοδύναμες προσπάθειες επί του στρατιωτικού προϋπολογισμού.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network