Ο ήρεμος Σόιμπλε και το ‘συμπληρωματικό μνημόνιο’ που θα συμπεριλάβει τον ‘κόφτη’

Ο ήρεμος Σόιμπλε και το ‘συμπληρωματικό μνημόνιο’ που θα συμπεριλάβει τον ‘κόφτη’
Συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Τι δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της Τρίτης. Πώς σχολιάζει η Κομισιόν το αποτέλεσμα της μαραθώνιας συνεδρίασης και πώς κρίνει τη στάση του ΔΝΤ

Το γερμανικό κοινοβούλιο δεν χρειάζεται να εγκρίνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup με την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

“Δεν έχουμε σημαντικές αλλαγές στο (ελληνικό) πρόγραμμα και επομένως δεν χρειάζεται να προηγηθεί μια ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ”, δήλωσε ο Σόιμπλε μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Όπως έχουν τα πράγματα, η Γερμανία δεν αναμένει ότι θα υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε ακόμη ο Σόιμπλε αφού οι χώρες της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία, με την οποία προτείνεται στην Αθήνα η πιο κατηγορηματική μέχρι σήμερα προσφορά για ανακούφιση του χρέους.

Κομισιόν: Βήμα προς μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος

“Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα. Όχι μόνο ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά”, σημειώνει σε σημερινή της ανακοίνωση η Κομισιόν. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι η συμφωνία θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, “πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα”.

Για την στάση του ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι “η διοίκηση του ΔΝΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συστήσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει συμφωνία πριν από το τέλος του έτους με την οποία υποστηρίζεται η εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τον Ιούνιο, ενώ στη διατύπωση της Κομισιόν περί “συμπληρωματικού μνημονίου συμφωνίας” το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΜΣ, πρόκειται ουσιαστικά για μια τυπική διαδικασία, ώστε να συμπεριληφθεί ο μηχανισμός του κόφτη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα