Ο 'Ιταλικός ΑΔΜΗΕ' ενδιαφέρεται για στρατηγική επένδυση στον… ελληνικό

Ο 'Ιταλικός ΑΔΜΗΕ' ενδιαφέρεται για στρατηγική επένδυση στον… ελληνικό

Η ιταλική TERNA δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, στο δίκτυο και τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ που αποκόπτονται από τη ζωή και ιδιωτικοποιούνται, με το πλειοψηφικό πακέτο να παραμένει παρόλα αυτά στον έλεγχο του δημοσίου

Ιταλικό άρωμα φαίνεται ότι έχουν οι διαδικασίες που αφορούν στην απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή της θυγατρικής στην οποία ανήκουν τα δίκτυα και οι πυλώνες, από τη ΔΕΗ.

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, η απόσχιση και μερική αποκρατικοποίηση μέχρι ποσοστού 49% μπαίνει σε νέα τροχιά.

Το πιο ενθαρρυντικό σημάδι για το πλάνο της κυβέρνησης, είναι ότι το μερίδιο που προβλέπεται να πάει σε στρατηγικό επενδυτή αλλά και οι όροι που προβλέπονται, προϊδεάζουν για το ενδιαφέρον από τουλάχιστον έναν σημαντικό παίκτη της ευρωπαϊκής αγοράς και συγκεκριμένα από την Ιταλική εταιρεία Terna που διαχειρίζεται τα εκεί δίκτυα, δηλαδή τον «Ιταλικό ΑΔΜΗΕ».

Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη διαδικασία για την πώληση του 66% η ιταλική Terna είχε λάβει δεσμευτική απόφαση ότι μπορεί να διαθέσει για την απόκτηση του ΑΔΜΗΕ έως 400 εκατ. ευρώ.

Εκ των υστέρων βεβαίως η εταιρεία μετά την αλλαγή της κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι αποσύρεται από το διαγωνισμό, ωστόσο τα στρατηγικά συμφέροντα για επέκταση στην περιοχή των Βαλκανίων συνεχίζουν να υφίστανται και ως εκ τούτου η εταιρεία εκτιμάται ότι δεν έχει λόγο να απουσιάσει και από το νέο διαγωνισμό.

Επίσης το ποσό που είχε αποφασίσει να διαθέσει – εφόσον συνεχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον – επαρκεί για την απόκτηση μεριδίου της τάξης του 20 -24% που θα δώσει στην ιταλική εταιρεία και το μπόνους του μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ.

Αντίθετα οι βασικοί ανταγωνιστές της Terna στον προηγούμενο διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή η κινεζική SGCC και το καναδικό fund PSP δεν πληρούν τον όρο περί πιστοποιημένου ευρωπαϊκού διαχειριστή και ως εκ τούτου δεν μπορούν να δώσουν το παρών στη νέα διαδικασία.

Άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσει ο βέλγος διαχειριστής Elia που επίσης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 66%, χωρίς ωστόσο να έχει φανερώσει τις προθέσεις του ενόψει του νέου πλάνου της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ.

Βεβαίως το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από τις διατάξεις του νέου νόμου θεωρείται από πολλές πλευρές ως μη ρεαλιστικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι θα πρέπει μέσα σε ασφυκτικά περιθώρια να γίνει η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, ένα μήνα μετά να εκδοθεί η δημόσια διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος και σε διάστημα 5 μηνών να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής. Η προηγούμενη διαδικασία για την πώληση του 66% είχε διαρκέσει 9 μήνες και δεν ολοκληρώθηκε ώστε να φτάσει στη φάση των δεσμευτικών προσφορών καθώς διακόπηκε από τις εκλογές.

Για να προχωρήσει λοιπόν το νέο πλάνο όπως αυτό περιγράφεται στις διατάξεις του νέου εφαρμοστικού νόμου, θα πρέπει στην κυριολεξία να ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν υπάρχει μετρήσιμη πρόοδος μέχρι τον Οκτώβριο και διαπιστωθεί ότι το εγχείρημα αντιμετωπίζει δυσκολίες τότε υπάρχει ο κίνδυνος να επανέλθει το σενάριο της πώλησης του 100% του ΑΔΜΗΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Με αξιώσεις και για ελάφρυνση χρέους

Αυτά είναι τα πρώτα 42 έργα του 'πακέτου Γιούνκερ'

Αύξηση φόρων στα καύσιμα, αλλά και δημοπρασίες φθηνού ρεύματος

SHARE:

24Media Network