Ο Σόιμπλε αναβάλλει το χρέος και με την απουσία του

Συνεδρίαση του Eurogroup, Βρυξελλες, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/The European Union)
Συνεδρίαση του Eurogroup, Βρυξελλες, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/The European Union) EUROKINISSI

Χωρίς ουσιαστική συζήτηση για το χρέος αναμένεται να είναι οι συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον. Αυτήν την φορά λόγω απουσία του Βολφγκανγκ Σόϊμπλε

Η μεταβατική φάση που περνάει το Eurogroup λόγω των πρόσφατων εκλογών αλλά και αναμενόμενες αλλαγές στις ηγεσίες θεσμικών οργάνων της ζώνης ευρώ αναμένεται να έχουν τον αντίκτυπό τους και στις συζητήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η απουσία του μέχρι πρότινος υπουργού οικονομικών της Γερμανίας κ Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ο οποίος λειτουργούσε ως ο ουσιαστικός εκπρόσωπος του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει και θετικό αλλά και αρνητικό αντίκτυπο.

Σύμφωνα με Κυβερνητικούς κύκλους η κ. Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορεί να επαναλάβει την θέση της για ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και δημόσια αλλά και στις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες μέρες με τον υπουργό οικονομικών και με τον Πρωθυπουργό. Δεν θα μπορεί όμως να πιέσει για την υλοποίηση των δεσμεύσεων των Ευρωπαίων για το συγκεκριμένο θέμα.

Η απουσία όμως του «αντίπαλου δέους» δηλαδή της μόνιμα αρνητικής θέσης του κ. Σόϊμπλε παρότι το Ταμείο θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα για τον διάλογο σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ο υπηρεσιακός υπουργός οικονομικών της Γερμανίας κ. Πέτερ Αλτμάϊερ και ο «υπηρεσιακός» υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup Κ Γερούν Νταϊσελμπλούμ θα οχυρωθούν πίσω από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου:

Ότι δηλαδή η Ελλάδα αν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα θα μπορεί να περιμένει ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος. Συνεπώς το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα παραμείνει ουσιαστικά εκτός της ατζέντας των συναντήσεων της Ουάσινγκτον.

Αντίθετα , αν υπήρχε η παρουσία του κ. Σόϊμπλε έστω και υπηρεσιακή - αφού ακόμη δεν υπάρχει ακόμη νέα Κυβέρνηση στην Γερμανία το πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Τούτο διότι σε σχέση με πέρσι , φέτος το Ταμείο έχει εγκρίνει έστω και κατ αρχήν ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι θα εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους υιοθετώντας συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος έστω και αν αυτά εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Ο κ. Σόϊμπλε ως κορυφαίο στέλεχος του κόμματος που βγήκε πρώτο στις εκλογές θα μπορούσε για πρώτη φορά να πάρει θέση απέναντι στις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Eurogroup - και κυρίως η Γερμανία - προς το ΔΝΤ.

Μετά τον συμβιβασμό που υπήρξε πρόσφατα με την ΕΚΤ για το θέμα των ελληνικών τραπεζών πλέον το Ταμείο θα επιμείνει μόνο στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος αλλά δεν αναμένεται να θέσει θέμα νέων μέτρων για το 2018 . Τούτο παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις του παραμένουν απαισιόδοξες αφού εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος αλλά και την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να αναμένεται στην εαρινή σύνοδο του ταμείου τον Απρίλιο όταν αναμένεται να έχει σχηματιστεί νέα Κυβέρνηση στην Γερμανία και το Eurogroup έχει πρόεδρο με νέα θητεία...

Eurogroup χωρίς Ελλάδα

Στο μεταξύ ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Λουξεμβούργο για τo σημερινό Eurogroup που δεν έχει στην ατζέντα του το ελληνικό πρόγραμμα παρότι βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από την επίσημη έναρξη της τρίτης αξιολόγησης.

Ο κ. Τσακαλώτος θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο επίτροπο κ. Πιέρ Μοσχοβισί όπου αναμένεται να συζητηθεί και η πορεία υλοποίησης των προπαιτούμενων αλλά και το θέμα της συλλογής στοιχείων για την εκταμίευση της δόσης των 800 εκ ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών οφειλών. Οι υπόλοιπες συναντήσεις θα γίνουν στην Ουάσιγκτον που ο έλληνας υπουργός θα μεταβεί απευθείας από το Λουξεμβούργο χωρίς ενδιάμεση στάση στην Αθήνα.

SHARE:

24Media Network