Ο Τραμπ κήρυξε εμπορικό πόλεμο – Διεθνείς αντιδράσεις για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

Ο Τραμπ κήρυξε εμπορικό πόλεμο – Διεθνείς αντιδράσεις για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο
The logo for U.S. Steel appears above a trading post on the floor of the New York Stock Exchange, Friday, March 2, 2018. President Donald Trump on Friday insisted "trade wars are good, and easy to win," a bold claim that will likely find many skeptics, including those on Wall Street and even some Republicans. (AP Photo/Richard Drew) AP

Εξαίρεση απ' τους νέους δασμούς των ΗΠΑ ζητούν η μία χώρα μετά την άλλη, σε μια προσπάθεια να επωφεληθούν της δήλωσης του Τραμπ για «στενούς συμμάχους», εκφράζοντας συγχρόνως τη δυσαρέσκεια αλλά και ανησυχία τους για την παγκόσμια οικονομία

Θύελλα αντιδράσεων, όπως ήταν αναμενόμενο, ξέσπασε αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε το έγγραφο για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, κάνοντας πράξη τις απειλές του. Για την ώρα, όπως επίσης είχε εννοηθεί από χθες, εξαιρούνται απ’ αυτούς τους δασμούς ο Καναδάς και το Μεξικό, δηλαδή οι δύο απ’ τους μεγαλύτεροους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, όμως άρχισαν τα όργανα σε διεθνές επίπεδο αφού η κίνηση αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο αντιποίνων και σοβαρών οικονομικών εξελίξεων. Ήδη αρκετές χώρες έχουν ζητήσει την εξαίρεσή τους, προειδοποιώντας για απρόβλεπτες συνέπειες.

Την «έντονη αντίθεσή» της εξέφρασε σήμερα η κυβέρνηση της Κίνας, κάνοντας λόγο για «επίθεση» εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου. «Η κατάχρηση της ρήτρας περί εθνικής ασφάλειας από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί εσκεμμένη επίθεση εναντίον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα έχει ασφαλώς πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του. «Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά» στο μέτρο αυτό, προστίθεται στο κείμενο.

Κινεζικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου ήδη απαιτούν το Πεκίνο να λάβει αντίμετρα, ενώ από χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι διεμήνυσε ότι το Πεκίνο «ασφαλώς» θα δώσει την «προσήκουσα και απαραίτητη απάντηση» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην έναρξη εμπορικού πολέμου.

Η Κίνα είναι η χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, αλλά η δική της παραγωγή δεν καλύπτει παρά μόνο ένα μικρό μέρος (2,7% των ποσοτήτων του χάλυβα, 9,7% του αλουμινίου) του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών, πολύ πίσω από την παραγωγή του Καναδά, της Βραζιλίας ή χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

FILE - In this Dec. 30, 2016, file photo, smoke and steam spew from the sprawling complex that is a part of the Jiujiang steel and rolling mills in Qianan in northern China's Hebei province. The Commerce Department is urging President Donald Trump to impose tariffs or quotas on imported aluminum and steel. The recommendations unveiled by Secretary Wilbur Ross on Friday, Feb. 16, 2018, are likely to escalate tensions with China and other U.S. trading partners. (AP Photo/Ng Han Guan, File) AP

 

ΕΕ: Πρέπει να μας εξαιρέσουν ως στενό σύμμαχο

European Commissioner for Trade Cecilia Malmstroem speaks during a media conference at EU headquarters in Brussels on Wednesday, March 7, 2018. The European Union will set out its strategy Wednesday on how to counter potential U.S. punitive tariffs on steel and aluminum. (AP Photo/Virginia Mayo) AP

 

Η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και ότι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να εξαιρέσει τα κράτη-μέλη της από τους νέους δασμούς.

«Θα επιδιώξω περισσότερη σαφήνεια για το ζήτημα αυτό τις ημέρες που έρχονται. Αδημονώ να συναντήσω τον USTR (σ.σ. τον αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι καθ’ ύλην αρμόδιος για τα ζητήματα που άπτονται του διεθνούς εμπορίου, Ρόμπερτ) Λάιτχαϊζερ στις Βρυξέλλες το Σάββατο για να συζητήσουμε», δήλωσε μέσω Twitter.

Ο Λάιτχαϊζερ, που έχει αναλάβει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη που θέλουν να εξαιρεθούν, θα συναντηθεί με τη Μάλμστρεμ και με τον ιάπωνα υπουργό Εμπορίου Χισοσίγκε Σέκο στις Βρυξέλλες το Σάββατο για συνομιλίες όσον αφορά την υπερπροσφορά χάλυβα στην αμερικανική αγορά.

Η συνάντηση αυτή θα δώσει «μια καλή ευκαιρία ειλικρινούς και ανοικτού διαλόγου για τα μέτρα τα οποία λογαριάζει να πάρει η ΕΕ στην περίπτωση που οι ΗΠΑ υιοθετήσουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν», είχε διευκρινίσει η επίτροπος, η οποία παρουσίασε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα προβλεπόμενα αντίμετρα. Οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να στοχοθετήσουν εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα, όπως τα τζιν παντελόνια, οι μοτοσικλέτες Χάρλεϊ ή ακόμη το μπέρμπον, σε περίπτωση που η ΕΕ δεν εξαιρεθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να καταθέσει παράλληλα, αν η στάση της Ουάσινγκτον δεν μεταβληθεί, προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου πιθανόν από κοινού με άλλες χώρες.

Λονδίνο: Λάθος τρόπος σε θέματα εμπορίου

Την απόφαση Τραμπ επέκρινε και ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας, Λίαμ Φοξ, κρίνοντας πως αυτός είναι ο «λάθος τρόπος» να χειρίζεται κανείς ζητήματα που άπτονται του εμπορίου. «Η άποψή μας είναι ότι ναι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολυμερώς το ζήτημα της υπερπροσφοράς χάλυβα, όμως αυτός είναι ο λάθος τρόπος να το χειριστεί κανένας. Ο προστατευτισμός, οι δασμοί, δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα στην πραγματικότητα», τόνισε ο Φοξ χθες βράδυ.

Ο Φοξ συμπλήρωσε ότι θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον την προσεχή εβδομάδα για συνομιλίες με αμερικανούς αξιωματούχους για τους δασμούς και τις πιθανές εξαιρέσεις για χώρες που είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Παρίσι: Θα αντιδράσουμε από κοινού με την  ΕΕ

Τη «λύπη» της για τις αποφάσεις Τραμπ ανακοίνωσε και η γαλλική κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος τόνισε πως τόσο το Παρίσι, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτιμήσουν πλέον τις συνέπειες και θα εξετάσουν το πώς θα αντιδράσουν.

«Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει παρά μόνο χαμένους», τόνισε ο Λεμέρ σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter. «Με τους εταίρους μας στην ΕΕ, θα αποτιμήσουμε τις συνέπειες για τις βιομηχανίες μας και θα συμφωνήσουμε για τον προσήκοντα τρόπο να αντιδράσουμε», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομίας της γαλλικής κυβέρνησης.

Εξαίρεση ζητούν Τόκιο και Αργεντινή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα τόνισε σήμερα ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να ζητεί από τις ΗΠΑ οι ιαπωνικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου να εξαιρεθούν. Ο Σούγκα σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου δεν εγείρουν απολύτως καμιά απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, τουναντίον έχουν συμβάλει σημαντικά στην απασχόληση και στη βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα αυτή.

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ, ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο προειδοποιώντας ότι είναι πολύ πιθανό να φέρει πλήγμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Ο Κόνο προέβλεψε ότι η κίνηση θα έχει «μεγάλη επίπτωση» στις διμερείς σχέσεις, προεξόφλησε ότι η απόφαση του Τραμπ θα πλήξει επίσης την παγκόσμια οικονομία, ενώ διεμήνυσε ότι το Τόκιο θα αντιδράσει με τον τρόπο που θα θεωρήσει το ίδιο κατάλληλο, αφού εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες για τις ιαπωνικές βιομηχανίες και ανατρέξει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Να εξαιρεθεί και αυτή από τους νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, θα επιδιώξει και η Αργεντινή.  «Η Αργεντινή δεν είναι η αιτία, ούτε συμβάλλει στις στρεβλώσεις που πλήττουν τις αγορές στις ΗΠΑ και παγκοσμίως», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Η Aluar Aluminio Argentino, η μόνη βιομηχανία που παράγει αλουμίνιο στη χώρα, το 10% των μετοχών της οποίας ανήκει στο αργεντίνικο δημόσιο, ζήτησε πέρυσι από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να εξαιρεθεί από τα τυχόν μέτρα που θα λαμβάνονταν μετά την έρευνά του για τις συνέπειες των εισαγωγών του συγκεκριμένου μετάλλου στην αμερικανική εθνική ασφάλεια. Παράλληλα, κατέβαλε προσπάθεια να διαφοροποιήσει το πελατολόγιό της στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με επίσημα, κυβερνητικά στοιχεία, η Αργεντινή εξήγαγε το 2017 αλουμίνιο αξίας 763 εκατ. δολαρίων και χάλυβα αξίας 686 εκατ. δολαρίων, με το καθένα μέταλλο να αντιπροσωπεύει λίγο πάνω από το 1% των συνολικών εξαγωγών της. Οι αγορές της NAFTA ήταν ο βασικός προορισμός των αργεντίνικων εξαγωγών των δύο μετάλλων.

Λαγκάρντ: Δασμοί σε ρόλο «σκανδάλης»

International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde answers a reporter's question during a press conference in Seoul, South Korea, Monday, Sept. 11, 2017. Lagarde is currently visiting to South Korea and participated in financial conferences in Seoul and met with top South Korean officials. (AP Photo/Lee Jin-man) AP / Lee Jin-man

 

Τον φόβο της για αντίποινα και τον κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις, εξέφρασε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είναι αυτή η κλιμάκωση που είναι καθαυτό, ή αφ’ εαυτής, επικίνδυνη — εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για όλες αυτές τις οικονομίες, κι επιπλέον εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για την εμπιστοσύνη», διευκρίνισε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε πως το εμπόριο ήταν η μηχανή της ανάπτυξης που οδήγησε στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τους τελευταίους μήνες.

«Η εμπιστοσύνη είναι υπερπολύτιμο αγαθό, το οποίο παίρνει καιρό να αποκτηθεί, και μπορεί να καταστραφεί εν ριπή οφθαλμού», προειδοποίησε η γαλλίδα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Αν οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο το εκλάβουν αυτό ως ένδειξη αβεβαιότητας, (ως ένδειξη) του ότι δεν ξέρεις ποτέ πού θα πάνε οι δασμοί, πόσο υψηλοί ή πόσο χαμηλοί θα είναι, σε βάρος τίνος (…), τότε θα κάνουν ένα βήμα πίσω και δεν θα επενδύσουν, θα περιμένουν, και οι συνέπειες που θα έχει αυτό για την εμπιστοσύνη μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα