Οι ΗΠΑ διαθέτουν υψηλότερα αποθέματα πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ διαθέτουν υψηλότερα αποθέματα πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία

Αν η έρευνα είναι σωστή, αναρωτιόμαστε γιατί όλο αυτό το χάος στη Μέση Ανατολή για... "τα πετρέλαια"; Η Αμερική φαίνεται πως έχει πλούσια κοιτάσματα μαύρου χρυσού στο έδαφός της

Νέα έρευνα εκτιμά πως το υπέδαφος των ΗΠΑ φιλοξενεί ποσότητα πετρελαίου που ανέρχεται στα 264 εκατ. βαρέλια, από υπάρχοντες πετρελαιοπηγές, μελλοντικά σχέδια και πρόσφατες ανακαλύψεις αποθεμάτων. Η ποσότητα αυτή την κατατάσσει στην πρώτη θέση παγκοσμίως, πάνω από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. Η Rystad Enerfy που διεξήγαγε την έρευνα, σημειώνει πως περισσότερη από τη μισή ποσότητα πετρελαίου αναφέρεται σε εξόρυξη σχιστόλιθου. Η εν λόγω κατηγορία που μέχρι πρότινος δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί, εμφανίζει ιδιαίτερη άνοδο, αφού η τεχνολογία έκανε εφικτή την εξόρυξη, αλλά και την αξιοποίησή της.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας από το 2013, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, ενώ μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα μπορούσαν να απεξαρτηθούν πλήρως από τις εισαγωγές ενέργειας.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν υψηλότερα αποθέματα πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία

Με τα νέα αυτά δεδομένα, η Αμερική εμφανίζεται στην πρώτη θέση των χωρών που διαθέτουν κοιτάσματα πετρελαίου, πάνω από τη βουτηγμένη στα πετροδόλαρα Σαουδική Αραβία, αλλά και τη Ρωσία. Τα ευρήματα δείχνουν πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι η πρώτη σε εξαγωγές πετρελαίου χώρα στον κόσμο. Παρόλα αυτά, η παρούσα τιμή του πετρελαίου, που είναι ιδιαίτερα χαμηλή, αφήνει πολλά από τα κοιτάσματα σε αμερικανικό έδαφος ανεκμετάλλευτα. Όπως σημειώνει δημοσίευμα του CNN, μόνο στο Τέξας, φαίνεται πως υπάρχει πετρέλαιο που ξεπερνά σε ποσότητα, το σύνολο των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων πετρελαίου της Κίνας.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί πως τα ευρήματα της Rystad, που δηλώνει ανεξάρτητη ερευνητική εταιρία με βάση τη Νορβηγία, δεν συμφωνούν με εκείνα άλλων παρόμοιων ερευνών. Παλιότερη στατιστική της BP σημειώνει πολύ μικρότερα αποθέματα για τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα πιο μεγάλες ποσότητες στη Βενεζουέλα για παράδειγμα. Όμως οι Νορβηγοί, ισχυρίζονται πως αυτό συμβαίνει καθώς οι χώρες δηλώνουν παραποιημένα στοιχεία, ενώ εκείνη διεξάγει τις έρευνές της ανεξάρτητα.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ CNN

SHARE:

24Media Network