Οι νικητές και οι χαμένοι του σχεδίου Τραμπ για επιβολή δασμών στον χάλυβα

Οι νικητές και οι χαμένοι του σχεδίου Τραμπ για επιβολή δασμών στον χάλυβα
President Donald Trump arrives at Palm Beach International Airport in West Palm Beach, Fla., Friday, March 2, 2018. (AP Photo/Andrew Harnik) ap

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιοι θα επωφεληθούν από την αναταραχή που προκαλεί το πλάνο της αμερικανικής κυβέρνησης στις διεθνείς αγορές

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές μετοχών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.

Ο δείκτης Dow Jones έπεσε την Πέμπτη κατά 1,7% αμέσως μετά την ανακοίνωση του Trump – σε μια φάση έχανε 586 μονάδες. Αλλά και ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισαν με απώλειες περίπου 1,3%.

Στη συνέχεια το πρόβλημα πέρασε στην Ασία. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei κατέγραφε πτώση 2,5% το πρωί της Παρασκευής. Οι μετοχές έπεσαν επίσης στο Χονγκ Κονγκ (-1,5%), τη Νότια Κορέα (-1%), τη Σιγκαπούρη (-0,9%) και τη Σαγκάη (-0,6%). Και η ίδια εικόνα επικράτησε και στην Ευρώπη στην αρχή της διαπραγμάτευσης την Παρασκευή.

Η πτώση του Dow είχε ξεκινήσει ήδη από την Τετάρτη, εξαιτίας φόβων για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ. «Η αστάθεια έχει επιστρέψει» δήλωσε στην The Washington Post ο asset manager Daniel P. Wiener.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τους μεγάλους νικητές και χαμένους αυτής της ιστορίας.

Οι παραγωγοί χάλυβα των ΗΠΑ είδαν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν. Η τιμή της μετοχής της Nucor αυξήθηκε κατά 3,3%, και το ίδιο συνέβη με την AK Steel (+9,5%), τη CMC (+5%), και τη Steel Dynamics (+4%).

Αντίθετα, οι παγκόσμιοι παίκτες εκτός ΗΠΑ δέχθηκαν πλήγμα, με τη μετοχή της ArcelorMittal, με έδρα στο Λουξεμβούργο, να μειώνεται κατά 4,1%.

Η αυτοκινητοβιομηχανία επλήγη επίσης, δεδομένης της επίδρασης που θα έχουν οι δασμοί του Trump στο κόστος παραγωγής της. Η μετοχή της General Motors κατέγραψε σημαντικές απώλειες 8%, και η πτώση των μετοχών της Fiat Chrysler και της Ford ήταν 5,7% και 2,1% αντίστοιχα. Και ο αεροδιαστημικός γίγαντας Boeing είχε απώλειες, της τάξης του 3,2%.

Η Century Aluminum – η μοναδική αμερικανική εταιρεία που παράγει αλουμίνιο για στρατιωτικές εφαρμογές – καλωσόρισε την απόφαση Trump και ανακοίνωσε ότι μόλις θα τεθούν σε ισχύ οι δασμοί που αποφασίστηκαν, θα επαναφέρει 150.000 τόνους παραγωγής στο εργοστάσιο του Hawesville.

«Θα προσλάβουμε σχεδόν 300 άτομα και θα ‘ρίξουμε’ άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια στο εργοστάσιο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Michael Bless, στο CNBC.

Όμως, πολλά στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας προειδοποιούν για την αρνητική επίδραση που θα έχουν οι δασμοί στον κλάδο τους. «Οι προτεινόμενοι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε χειρότερη στιγμή» είπε ο Cody Lusk, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Διεθνών Αντιπροσωπειών Αυτοκινήτων. «Οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν ισοπεδωθεί τους τελευταίους μήνες και οι εταιρείες παραγωγής δεν είναι προετοιμασμένες να απορροφήσουν μια απότομη αύξηση στο κόστος τους για την παραγωγή αυτοκινήτων και φορτηγών στην Αμερική».

(AP Photo/Andrew Harnik)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ FORTUNEGREECE

Τα 29 δισ. που άλλαξαν τη στάση του Γουόρεν Μπάφετ προς τον Τραμπ
Κίνα: Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα