Οι πέντε πιο 'έξυπνες' πόλεις του κόσμου

Οι πέντε πιο 'έξυπνες' πόλεις του κόσμου

Πόλεις που βλέπουν το μέλλον, κοινότητες που ανοίγουν πρωτοποριακά μονοπάτια για το αστικό περιβάλλον της νέας εποχής

Τι πρέπει να διαθέτει μια πόλη για να χαρακτηριστεί "έξυπνη"; Θεωρητικά θα μπορούσαμε να μιλάμε κατ' αναλογία, για όλα εκείνα που κάνουν μια τηλεόραση ή ένα κινητό τηλέφωνο "έξυπνο". Καινοτομία, εφαρμογές που διευκολύνουν την καθημερινότητα, πρωτοβουλίες που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την ενέργεια και το περιβάλλον. Ποιες όμως είναι οι χώρες και οι πόλεις που κινούνται με γοργότερο ρυθμό προς αυτή την κατεύθυνση;

Οι έξυπνες χώρες

Από το 2008 το Πανεπιστήμιο του Cornell σε συνεργασία με το INSEAD και το World Intellectual Property Organization καταρτίζουν τη λίστα του Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας, που πρόκειται επί της ουσίας σε μια λίστα με χώρες που στοχεύουν στην καινοτομία και «παράγουν» σειρά καινοτόμων εγχειρημάτων.

Οι κορυφαίες δεκαπέντε χώρες της φετινής λίστας είναι… παλιοί γνώριμοι για τους ανθρώπους που την καταρτίζουν, αφού κυριαρχούν παγίως και στις επτά γενικές κατηγορίες: στην έρευνα, στις υποδομές, στους θεσμούς, στην αγορά, στην επιχειρηματική κουλτούρα, στη γνώση και στη δημιουργικότητα.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη λίστα, οι 10 χώρες που ζουν και επενδύουν περισσότερο στο μέλλον στην τεχνολογία και τις εφαρμογές που θα κάνουν τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη και πρακτική είναι:

10. Γερμανία (στη 12η θέση το 2015)

09. Ολλανδία (στην 4η το 2015)

08. Δανία (10η θέση το 2015)

07. Ιρλανδία (Μια θέση πιο πάνω από το 2015)

06. Σιγκαπούρη (7η το 2015)

05. Φινλανδία (6η το 2015)

04. ΗΠΑ (5η το 2015)

03. Ηνωμένο Βασίλειο (2η το 2015)

02. Σουηδία (3η θέση το 2015)

01. Ελβετία

...και οι έξυπνες πόλεις

Ωστόσο, φαίνεται πως οι επενδύσεις σε επίπεδο κρατών στην καινοτομία διαφέρουν σημαντικά από τον τρόπο που ζει και αναπτύσσεται μια μικρή αστική κοινωνία (ή και μεγαλύτερη). Μια πόλη λοιπόν χαρακτηρίζεται ως "έξυπνη" με βάση πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

H Juniper Research είναι μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων που προσφέρει κάθε χρόνο τη λίστα με τις πέντε πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου. Η λίστα προκύπτει έπειτα από μελέτη 40 διαφορετικών παραμέτρων που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία, τις μεταφορές, την ενέργεια, τα ελεύθερα δεδομένα και την οικονομία.

Οι πτυχές της ζωής στον επιχειρηματικό κόσμο, στην ψηφιακή εποχή, είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τους εκλεκτούς καλεσμένους του επερχόμενου Game Changer In Digital Growth, στις 28 Μαρτίου από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μια ημερίδα με σκοπό να εξερευνήσει τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις μπορούν να ευημερούν σε μια εποχή πρωτοφανούς ψηφιακής 'μεταμόρφωσης'.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Digital Growth
SHARE:

24Media Network