Οι προκλήσεις των τραπεζών το '18

According to leaked information some 25 European Banks had failed the health check of the European Central Bank. These banks will have until November 10 to fill in capital shortfalls. The same info states that Greece has two of it's major Banks failing the stress test. The actual report is due on Sunday, October 26. In Athens, on Oct. 25, 2014 /   , 25        .      .    26 . , 25 , 2014
According to leaked information some 25 European Banks had failed the health check of the European Central Bank. These banks will have until November 10 to fill in capital shortfalls. The same info states that Greece has two of it's major Banks failing the stress test. The actual report is due on Sunday, October 26. In Athens, on Oct. 25, 2014 / , 25 . . 26 . , 25 , 2014 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Στόχοι, δεσμεύσεις και προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών το '18: κόκκινα δάνεια, καταθέσεις, capital controls, stress test

Με στόχους και δεσμεύσεις ξεκινά το 2018 για τις ελληνικές τράπεζες, που κλείνοντας μια χρονιά με συγκριτικά καλή πορεία έχουν να αντιμετωπίσουν ένα "καλάθι" προκλήσεων.

Προτεραιότητα σαφώς θα δοθεί σε μια πιο " επιθετική" διαχείριση των κόκκινων δανείων και στον εκ παραλλήλου περιορισμό των κόκκινων ανοιγμάτων- κάτι που το 2018 αποδείχθηκε "αχίλλειος πτέρνα" για το τραπεζικό σύστημα, καθώς σχεδόν τα μισά από τα δάνεια που ρυθμίζονταν, ξαναγύριζαν στο κόκκινο.

ADVERTISING

Στο μέτωπο αυτό, θα ενεργοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα περιλαμβάνουν ένα μίγμα επιλογών όπως πωλήσεις δανείων, παράλληλα με εντατικοποίηση ρυθμίσεων, γενναιόδωρα κουρέματα που ξεπερνούν το 90%, ελάχιστες διαγραφές και φυσικά, αύξηση των πλειστηριασμών, κυρίως για στρατηγικούς κακοπληρωτές, που πρόσφατα..."απέκτησαν και ονοματεπώνυμο".

Δεύτερη μεγάλη πρόκληση αποτελεί η προσέλκυση καταθέσων από το εξωτερικό αλλά και από τα "στρώματα", μία κίνηση που θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω χαλάρωση των πιστωτικών περιορισμών (capital controls ). Για να συμβεί αυτό όμως και να επιστρέψει σημαντική ρευστότητα στο σύστημα απαιτείται συνεχής ενίσχυση της χαμένης εμπιστοσύνης.

Και όλα αυτά θα συμβαίνουν σε χρόνο παράλληλο με την προσπάθεια διατήρησης της ισχυρής σήμερα κεφαλαιακής βάσης,η  οποία όμως θα " τεσταρισθεί" εκ νέου, με τα stress tests της φετινής χρονιας, τα οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ξεκινούν το Φεβρουάριο. Ηδη, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να δημοσιοποιήσει τους όρους των tests για το βασικό ή το δυσμενές σενάριο.

Από εκεί και πέρα, μένει να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες και οι δεσμεύσεις των business plans που έχουν εγκριθεί από τον SSM και οι οποίες αποσκοπούν επίσης, στην εξυγίανση του ισολογισμού και στην ισχυροποίηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Αυτά θα αποτελέσουν τις συνθήκες για να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, τις εκτιμήσεις , τις προβλέψεις και τους στόχους για τις ελληνικές τράπεζες.

SHARE:

24Media Network