Οι Θεσμοί έφυγαν αλλά θα μας παρακολουθούν. Τι θα γίνει με το κενό 1 δισ. για το 2020

Οι Θεσμοί έφυγαν αλλά θα μας παρακολουθούν. Τι θα γίνει με το κενό 1 δισ. για το 2020
Συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των Θεσμών Eurokinissi

Θετικό κλίμα επικράτησε στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Στάση αναμονής για την υστέρηση δημοσιονομικού χώρου που εντόπισαν για το 2020. Τα "κλειδιά" για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες

Η σύνταξη του “προϋπολογισμού 2020  – προσχέδιο”, χωρίς το δημοσιονομικό κενό του 1 δισ. ευρώ που καταγράφεται προς το παρόν αν εφαρμοστούν στο σύνολό τους τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη, θα είναι ένας από τους στόχους των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμών το επόμενο διάστημα.

Το κενό επισημάνθηκε κατά τις συζητήσεις από την Δευτέρα και αφορά την υστέρηση δημοσιονομικού χώρου που εντοπίζουν οι θεσμοί με την εφαρμογή των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού. Το κενό ξεκίνησε από τα 1,8 δισ. ευρώ και μειώθηκε στο 1 δισ. ευρώ, αλλά χρειάζονται πολλές ώρες διαπραγματεύσεων και ανταλλαγής στοιχείων για να μηδενιστεί. Εκτός και εάν γίνει από τώρα αποδεκτή η χρήση των ANFIA ως μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Θα περιοριστεί, επίσης, αν οι θεσμοί αποδεχτούν το θετικό αποτέλεσμα από τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και της υπεραπόδοσης των εσόδων ως το τέλος του χρόνου.

Στην κοινή ανακοίνωση του ESM, της ΕΕ και της ΕΚΤ, δείχνουν ότι τηρούν στάση αναμονής. Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι το προηγούμενο τριήμερο έγιναν γόνιμες συζητήσεις και για τα δημοσιονομικά, αλλά και για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που έχουν μείνει ανοιχτές από το τρίτο μνημόνιο. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, καθώς είναι πολλά τα θέματα που θα πρέπει να κλείσουν.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση “κατά την αποστολή, πραγματοποιήθηκαν παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση, με την πρόοδο που έχει σημειωθεί και με τις κύριες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, καθώς και με τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης, όπως η πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα κατά την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας”.

 

Οι συζητήσεις περιελάμβαναν και τη δημοσιονομική κατάσταση και προοπτικές, και θα συμβάλουν στην προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2020, το οποίο πρόκειται να υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, μαζί με εκείνα όλων των υπόλοιπων κρατών μελών.

Η αποστολή είχε, επίσης, την ευκαιρία να συναντήσει εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και των τραπεζών – και να τους ενημερώσει σχετικά με τους τρόπους συμμετοχής τους στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος – αλλά και να ανταλλάξει απόψεις επί βασικών ζητημάτων πολιτικής.
 

Ο στενός διάλογος για τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και, μάλιστα, σε τακτική βάση. Η τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί το φθινόπωρο. Με βάση την ολοκλήρωση των συμφωνημένων δεσμεύσεων, η Ευρωομάδα θα μπορεί να στηριχτεί στην έκθεση αυτή προκειμένου να αποφασίσει τη μεταφορά ισοδύναμου εισοδήματος SMP-ANFA και την κατάργηση της προσαύξησης επιτοκίου για ορισμένα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα