ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Τιμή ρεύματος

Στην "ηλεκτρική" καρέκλα ο προϋπολογισμός - Αναθεώρηση προβλέψεων και αύξηση των δαπανών κατά 1 δισ

Σε νέα αναθεώρηση του προϋπολογισμού αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση καθώς οι απαιτήσεις των ενεργειακών επιδοτήσεων αλλά και η πλήρης ανατροπή των σεναρίων, που είχαν κατατεθεί την περασμένη άνοιξη για τον πληθωρισμό δημιουργούν νέα δεδομένα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Από τη μια αναφορές για success story, από την άλλη αναθεώρηση προϋπολογισμού και φούσκωμα δαπανών

Μηνύματα ύφεσης στον διεθνή περίγυρο, ενώ ένα σοκ διακοπής της ροής φυσικού αερίου προς την ΕΕ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικό ρυθμό μεγέθυνσης το 4ο τρίμηνο του 2022.

Υπουργείο Οικονομικών

Ποιοι φόροι στήριξαν τον προϋπολογισμό το πρώτο εξάμηνο του 2022

Σε 4.060 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα φορολογικά έσοδα του Ιουνίου, αυξημένα κατά 741 εκατ. ευρώ ή 22,3% έναντι του στόχου. Καλύτερη η απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και της είσπραξης της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Πολίτες και προϋπολογισμός "σφίγγουν το ζωνάρι" για να βγει ο λογαριασμός ενέργειας

Πολίτες και προϋπολογισμός "σφίγγουν το ζωνάρι" για να βγει ο λογαριασμός ενέργειας

Εύλογη είναι η ανησυχία τόσο των πολιτών όσο και του οικονομικού επιτελείου για το πόσο “μακριά μπορεί να πάει η βαλίτσα” με υψηλές τιμές ενέργειας αλλά και με ανάλογες ανάγκες επιδοτήσεων. Προς ώρας πάντως οι πολίτες “σφίγγουν το ζωνάρι” ενώ το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει τα δημοσιονομικά για να βγει ο λογαριασμός.

Power Pass

Έρχεται "βαρύς λογαριασμός" στον προϋπολογισμό για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

Ο μηχανισμός των επιδοτήσεων στο ρεύμα αναμένεται να πιέσει δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό καθώς οι νέοι τιμοκατάλογοι που αναμένονται τη Δευτέρα από τους παρόχους ρεύματος παραπέμπουν σε υψηλές τιμές λιανικής.

Χρήματα

Αυξημένα κατά 799 εκατ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο - Ο ρόλος του τουρισμού και ο "γρίφος" του φυσικού αερίου

Η οικονομία, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας, κύρια λόγω τουρισμού, ωστόσο το μεγάλο ερωτηματικό για τις δημοσιονομικές εξελίξεις είναι η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου. 

Το κτίριο της Βουλής

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Καμπανάκι για την ενέργεια και δημοσιονομική ισορροπία

Την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας τονίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. "Καμαπανάκι" για προσωρινά και στοχευμένα μέτρα εισοδηματικής στήριξης.

Χρήματα

Προϋπολογισμός: "Μάζεμα" δαπανών στο 5μηνο - Άνοδος στα έσοδα το Μάιο λόγω ΕΝΦΙΑ

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαΐου 2022 ανήλθαν στα 26.352 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 549 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (26.901 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Τρίμηνη η ενίσχυση στα καύσιμα - Από τον Ιούλιο η εφαρμογή της

Σχετικά με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η πρώτη αίσθηση που υπάρχει είναι πως τον Μάιο τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με τους στόχους κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος

Τράπεζες: Ποιες αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος για το ΤΧΣ

Την παραδοχή ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες θα είναι ζημιογόνα αλλά και την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για την τριετή παράταση ζωής του, προβλέπει, μεταξύ άλλων ο νέος νόμος για το ΤΧΣ. Χωρίς bonus οι τραπεζίτες και φέτος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Εξαντλήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος για όλο το 2022

Αν και τόνισε ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2022 έχει εξαντληθεί, ο Χρήστος Σταϊκούρας συμπλήρωσε ότι μπορεί να βρεθούν περαιτέρω περιθώρια για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης

Προϋπολογισμός: Αύξηση 14,5% στα έσοδα από φόρους τον Απρίλιο

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 16.081 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.789 εκατ. ευρώ ή 12,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 το πρώτο τετράμηνο του 2022.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης

Τα εγκαίνια (δεν) κρύβουν την πραγματικότητα: Μαύρες μέρες χωρίς το ρωσικό αέριο...

Επειδή ουδείς γνωρίζει πόσο καιρό θα διαρκέσει η σημερινή κατάσταση, φρόνιμο θα ήταν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του να μη δίνουν κάθε τόσο υποσχέσεις ούτε να εμφανίζονται τόσο σίγουροι ότι έχουν βρει τις λύσεις.

Χρήστος Σταϊκούρας

Μικρότερο από τις αρχικές προβλέψεις το έλλειμμα- Ανοίγει δρόμο για πιο ήπιο δημοσιονομικό μάζεμα

Το μικρότερο έλλειμμα, που καταγράφει για το 2021 η ΕΛΤΑΤ δίνει δυνατότητες για μια πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και ευχέρεια για μια σειρά έξτρα μέτρα στο φόντο της ακρίβειας και την κατάστασης στην ενεργειακή αγορά.

Χρήματα

Προϋπολογισμός: Φουσκώνει έναντι στόχου, κατά 356 εκατ. το πρωτογενές έλλειμμα το α' τρίμηνο του 2022

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 12.144 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.337 εκατ. ευρώ ή 12,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Πολίτες στο κέντρο της Αθήνας

Σε κλοιό αβεβαιότητας και πολλαπλών μεταβλητών η οικονομία

Με την κατάσταση την οικονομία να μην έχει ορίζοντα και τις τιμές των τροφίμων αλλά και της ενέργειας να έχουν ξεφύγει, τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και πολλές ΜμΕ αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης

Προϋπολογισμός: Τα τέλη έσπρωξαν τα φορολογικά έσοδα το πρώτο δίμηνο - Καθυστέρηση στα έσοδα από Ταμείο Ανάκαμψης

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 847 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 239 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1.497 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Βουλή

Γρ. Προϋπολογισμού Βουλής: Δραματικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τις τιμές στα καύσιμα - Τα σενάρια και οι προτάσεις

Με βάση όσα αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην Έκθεση Δ’ Τριμήνου 2021 “θα πρέπει να αποφευχθούν οριζόντιες παρεμβάσεις καθώς και μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης που δεν σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος”.

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Εθνική Τράπεζα: Σημαντική αποκλιμάκωση χρέους το 2022

Το πρωτογενές έλλειμμα το 2021 αναμένεται 1,5% με 2% του ΑΕΠ χαμηλότερο από το εκτιμώμενο στον Κρατικό Προϋπολογισμό, υποστηρίζει ανάλυση της Εθνικής. Βλέπει σημαντική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους στο 183% του ΑΕΠ το 2022.

Η ακρίβεια στην ενέργεια "γονατίζει" τους καταναλωτές

Σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και αέριο

Ένα μικρό μόνον μέρος της τεράστιας επιβάρυνσης που έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την εκτόξευση των τιμών αερίου και ρεύματος είναι ικανή να καλύψει η επιδότηση που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Καταναλωτής σε Super Market

H ακρίβεια σφραγίζει την πολιτική κόντρα - Ο χιονιάς φέρνει νέες ανατιμήσεις

Ανεβασμένος εκτιμάται ότι θα είναι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο με βάση τις πρώτες ενδείξεις που έχει το οικονομικό επιτελείο. Νέο "κτύπημα", πάντως, έρχεται στις τιμές στα οπωροκηπευτικά.

Χρήστος Σταϊκούρας

Έρχεται τρίμηνο "βαρόμετρο" για την πορεία του προϋπολογισμού

Εναλλακτικά σενάρια για τον προϋπολογισμό εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς πανδημία και ενεργειακή κρίση βάζουν "αστερίσκους" στο αρχικό σενάριο που προβλέπει ανάπτυξη 4,5% και πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4% του ΑΕΠ.

Ο Αλέξης Χαρίτσης

Χαρίτσης: Η διπλή κρίση πανδημίας και ακρίβειας δεν αντιμετωπίζεται με τα κυβερνητικά ευχολόγια

Για δημοσιονομικές αβεβαιότητες έκανε λόγο σε συνέντευξή του ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος στην επίτευξη της υπέρογκης δημοσιονομικής προσαρμογής που έθεσε η κυβέρνηση.

Κόσμος στην Αθήνα

Αέναη μετάβαση από κρίση σε κρίση ή ριζικά νέα αρχή για βιώσιμο μετασχηματισμό;

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, συμμετέχοντας στο αφιέρωμα "Η Ελλάδα στο μέλλον", γράφει στο NEWS 24/7 για την ανάγκη ενός νέου ριζοσπαστικού κοινωνικού και πολιτικού συμβολαίου.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας

Οικονομία: Κομβικοί κλάδοι "μεταξύ σφύρας και άκμονος" - SOS για μέτρα

Η οικονομία στον δρόμο για την ολική επαναφορά της αντιμετωπίζει ανεπάντεχες παγίδες με τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα για μιας ευρείας κλίμακας ενίσχυση όσων πλήττονται.

Βουλή

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Θετικές οι προσδοκίες ανάκαμψης – Ενέργεια και πανδημία βάζουν "αστερίσκους" αβεβαιότητας

Σημαντικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τους επόμενους μήνες, τονίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεσή του για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η "μετωπική" Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή

Μητσοτάκης - Τσίπρας: Τα δυο πλάνα για την οικονομία - Τι πρότειναν για φόρους, ΜμΕ, φτώχεια και μισθούς

Από τη μια η περιγραφή ενός σκηνικού επιτυχίας στην οικονομία κι από την άλλη η ανάδειξη της πίεσης των χαμηλότερων στρωμάτων από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Ευδιάκριτη στην ομιλία του Πρωθυπουργού η αγωνία για τις επιπτώσεις της κρίσης στους πιο αδύναμους.