Οικονομικά κίνητρα και απαλλαγές για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

Οικονομικά κίνητρα και απαλλαγές για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

Οι προτάσεις του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων για τη διευκόλυνση στην απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος.

Βρισκόμαστε στην αρχής μιας χρονιάς, εκλογικής σε πολλά μέτωπα, όπου άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο ασχολούνται με θέματα μεταφορών και μετακίνησης. Δεδομένου ότι στην Ευρώπη αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς η ηλεκτροκίνηση, με πολλές χώρες να έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες με οικονομικά κίνητρα και φοροαπαλλαγές για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη εξάπλωσής της, στην Ελλάδα παρακολουθούμε απλά τις εξελίξεις που συντελούνται.

Σε αυτή τη χρονιά, λοιπόν, θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις από την υπάρχουσα κυβέρνηση και από αυτή που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές, όταν γίνουν, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ηλεκτροκίνησης και να ξεκολλήσουμε από τον πάτο των χωρών που της Ευρώπης που υπολείπονται σε υποδομές και εν γένει κινήσεις προς αυτή τη κατεύθυνση.

ADVERTISING

Ήδη η Νέα Δημοκρατία, προ καιρού, παρουσίασε αναλυτικές προτάσεις για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και έρχεται τώρα ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, να παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις για το ίδιο θέμα.

Σε μία εποχή, λοιπόν, όπου ο πλανήτης είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, η ανθρωπότητα καλείται να λάβει μέτρα για την προστασία του. Η αυτοκινητοβιομηχανία σε παγκόσμια κλίμακα καταβάλει τις μέγιστες προσπάθειες, ώστε να εντοπίσει λύσεις για οχήματα με πολύ χαμηλές εκπομπές ρύπων και στρέφεται αποφασιστικά στην ηλεκτροκίνηση.

Τα διαφορετικά είδη ηλεκτροκίνητων οχημάτων δίνουν ευχέρεια επιλογών στο αγοραστικό κοινό. Διαχωρίζονται στις κύριες κατηγορίες των αμιγώς ηλεκτροκίνητων (BEV) και των επαναφορτιζόμενων υβριδικών οχημάτων, που είναι εξοπλισμένα με μπαταρία επαναφορτιζόμενη για ημερήσια χρήση, αλλά και με κινητήρα καυσίμου (PHEV) για μακρύτερες διαδρομές.

Γνωρίζοντας τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στα περισσότερα νοικοκυριά στη χώρα μας, όπως και τα ιδιαίτερα επιβαρυμένα από ρύπανση αστικά κέντρα, ο ΣΕΑΑ προτείνει μία σειρά εφικτών οικονομικών και κυκλοφοριακών κινήτρων για τη διευκόλυνση στην απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος.

Οικονομικά κίνητρα:

- Επιδότηση 3.000€ για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα /range extender.

- Επιδότηση 1.500€ για τα plug in υβριδικά αυτοκίνητα.

- Προσαύξηση κατά 50% των εξόδων που εκπίπτουν στις επιχειρήσεις από την χρήση επαναφορτιζόμενων οχημάτων.

- Εξαίρεση από τη φορολογία παροχής σε είδος για τους εταιρικούς χρήστες επαναφορτιζόμενων οχημάτων.

Κυκλοφοριακά κίνητρα:

- Προνομιακή, δωρεάν στάθμευση σε δημόσιους χώρους.

- Υποχρέωση παροχής προνομιακών, δωρεάν θέσεων στα parking μεγάλων εμπορικών καταστημάτων (πχ. super markets, malls κλπ).

- Ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες για τους οδηγούς ηλεκτρικών επαναφορτιζόμενων οχημάτων.

Ειδικά μέτρα για τα ταξί όπως:

- Επαρκή επιδότηση για την απόκτηση ενός επαναφορτιζόμενου ηλεκτρικού ταξί.

- Προνομιακοί χώροι αναμονής («πιάτσες») για τους ιδιοκτήτες /οδηγούς επαναφορτιζόμενων ταξί.

SHARE:

24Media Network