Οικονομικό επιτελείο: Με το “μάτι” στην επενδυτική βαθμίδα, “φουλάρει” μηχανές για έσοδα στην τελική ευθεία της χρονιάς

Οικονομικό επιτελείο: Με το “μάτι” στην επενδυτική βαθμίδα, “φουλάρει” μηχανές για έσοδα στην τελική ευθεία της χρονιάς
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης Eurokinissi

Η δημοσιονομική εικόνα αποτελεί για τις αγορές ένα από τα βασικά κριτήρια για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στρατηγικού στόχου για την κυβέρνηση, κι έτσι στο φίνις της χρονιάς η μάχη για έσοδα και μάζεμα δαπανών κορυφώνεται.

Σπριντ για να “κλειδώσει” όσο γίνεται περισσότερα έσοδα και έτσι να διασφαλίσει την βέλτιστη επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, που αποτελούν “κριτήριο” για τις αγορές, κάνει η κυβέρνηση στο φίνις της χρονιάς. Άλλωστε, όπως τονίζεται από το οικονομικό επιτελείο στο αγώνα δρόμου για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας παίζει καθοριστικό ρόλο η δημοσιονομική εικόνα.

Έτσι πέρα από τις “κάνουλες” εσόδων το οικονομικό επιτελείο βάζει στο μικροσκόπιο και τις δαπάνες, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα με την αλλαγή ρότας στο θέμα των επιδοτήσεων στο ντίζελ κίνησης. Ενώ, με βάση τόσο αναφορές του Πρωθυπουργού, αλλά και παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών προγραμματιζόταν η επαναφορά της επιδότησης στην “πηγή” από την αρχή του επόμενου μήνα, δεύτερες σκέψεις έφεραν αναβολή.

Δεν έχει τεθεί θέμα για Fuel Pass 3, δήλωσε, χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διαψεύδοντας τη σχετική συζήτηση που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες.

Μάζεμα δαπανών

Ερωτηθείς, σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ ειδικά για το πετρέλαιο κίνησης, επανέλαβε πως “ισχύει ό,τι είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Δεν είπε ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο”.

Μάλιστα ο υπουργός ανέφερε ότι “δεν ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά νέες παρεμβάσεις, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε κάθε εβδομάδα για νέες παρεμβάσεις. Έχουμε δώσει περισσότερα από κάθε άλλο κράτος, έχουμε πρωτογενές έλλειμμα και ουσιαστικά από την αντιπολίτευση μας λένε αυξήστε το έλλειμμα. Εκτιμάμε ότι θα τρέξουμε με έλλειμμα 1,7% (του ΑΕΠ)”.

Να σημειωθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζει καλύτερη επίδοση στο 9μηνο σε σχέση με τον αρχικό στόχο. Συγκεκριμένα από τα 37 εκατ. ευρώ των προσωρινών στοιχείων, τα τελικά στοιχεία έδειξαν για το 9μηνο 52 εκατ. ευρώ πλεόνασμα έναντι στόχου για έλλειμμα 5,94 δισεκ. ευρώ. Είναι ο δεύτερος διαδοχικός μήνας που ο “λογαριασμός” βγαίνει πλεονασματικός καθώς και το 8μηνο υπήρξε πλεόνασμα 19εκατ. ευρώ..

Συνολικά όμως τους πρώτους 9 μήνες του έτους στα κρατικά ταμεία έχουν μπει 4,8 δισ. ευρώ περισσότερα φορολογικά έσοδα από όσα εκτιμούσαν στο Υπουργείο Οικονομικών, κύρια λόγω υπεραπόδοσης του τουρισμού, της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Οι “αναμονές”

Με αυτή τη βάση το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει το τι έχει να περιμένει το επόμενο διάστημα. Έτσι, αθροιστικά, περιμένει από τα τέλη κυκλοφορίας 1 δισεκ. ευρώ, ποσό που θα ενισχύσει σημαντικά το κρατικό ταμείο, ενω΄προσβλέπει και στην συνέχιση του μομέντουμ πληρωμών δόσεων σε φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ που “φουλάρει” το ταμείο λόγω ακρίβειας, και ΕΝΦΙΑ. Επιπρόσθετα βάζει στο τραπέζι τους έκτακτους φόρους στις εταιρείες του κλάδου ενέργειας.

Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, θα έρθει στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αφορά στο μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με βάση όσα ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση έχει φορολογήσει τα κέρδη, απλώς δεν έχει βεβαιωθεί ακόμη η φορολογία. “Περιμένουμε τα έσοδα έως το τέλος του έτους, που θα είναι μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ, πρόκειται για μια δύσκολη και τεχνική δουλειά”, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι ο μηχανισμός που υπάρχει έχει μια αδυναμία, στηρίζεται στην πρόβλεψη. Αυτο όπως είπε, συνέβη και τον Αύγουστο, εις βάρος των εταιρειών, και το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, υπέρ των εταιρειών.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προσβλέπει και σε “ανακούφιση” των πιέσεων στον προϋπολογισμό από τη αποκλιμάκωση των τιμών στο ρεύμα και το φυσικό αέριο αλλά και στην απόδοση του μηχανισμού “ανάκτησης” εσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας που οδηγεί έσοδα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, βασικού πυλώνα για τις επιδοτήσεις ενέργειας.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, κατά τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια για την ψήφιση ενεργειακού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση έχει συλλέξει πάνω από 2,2 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα μέσω του μηχανισμού ανάκτησης των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή, Όπως τόνισε, “αν κάποιοι προσπαθούν να ξεφύγουν από το μηχανισμό, εμείς δεν θα τους αφήσουμε, δεν θα επιτρέψουμε η αισχροκέρδεια να απειλήσει την κοινωνία. Για το λόγο αυτό ανακοινώσαμε ένα μηχανισμό φορολόγησης αν υπάρξουν υπερέσοδα στην προμήθεια. Την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα φορολογεί τα υπερέσοδα στην προμήθεια από τις αρχές του έτους ως το Νοέμβριο”

Επίσης με τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται, ως είχε προαναγγελθεί, ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το αέριο. Η εισφορά ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ εξαιρούνται οι μονάδες συμπαραγωγής με σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης. Αναμένεται, δε, και η φορολόγηση των εταιρειών καυσίμων στη βάση του Κανονισμού της ΕΕ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα