Η χρεοκοπία θα ήταν ολέθρια για τη Γερμανία

Η χρεοκοπία θα ήταν ολέθρια για τη Γερμανία

Ασύμφορη μια ελληνική χρεοκοπία για τους Γερμανούς. Τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει στα χέρια του ο γερμανικός δημόσιος τομέας καθιστούν τη Γερμανία την πιο εκτεθειμένη χώρα σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης για την Ελλάδα

Οι όποιες ενστάσεις προβάλλονταν από τη Γερμανία για νέα βοήθεια της Ελλάδας και οι προτροπές για απομάκρυνση της χώρας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή δεν αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές της επιθυμίες.

Ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία δεν συμφέρει κανέναν και κυρίως τους Γερμανούς, καθώς έχουν στα χέρια τους ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ισοτιμίας, έχει 47 δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά ομόλογα. Είναι ο δεύτερος φορέας μετά τις ελληνικές τράπεζες σε έκθεση στο ελληνικό χρέος.

Ακολουθούν η γαλλική BNP Paribas που έχει στα χέρια της 5 δισεκατομμύρια ευρώ ελληνικού χρέους, η γαλλική Societe Generale 4,225 με δισεκατομμύρια ευρώ, η γερμανική Commerzbank με 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, η ΙΝG με 2,425 δισεκατομμύρια, η HSBC με 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, η Deutsche Bank με 1,09 δισεκατομμύρια ευρώ, η γαλλική Credit Agricole 854 εκατομμύρια ευρώ και η Santander με 513 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά τους Γερμανούς, η MS Wertmanagement είναι με 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ, η Munich Re 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ και η DZBank 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Να σημειωθεί πως ο γερμανικός δημόσιος τομέας είναι ο πιο εκτεθειμένος. Ακολουθεί η Γαλλία, όπου περισσότερα ελληνικά ομόλογα έχουν ιδιώτες.

Στο μεταξύ, οι ιδιώτες πιστωτές συνεχίζουν να αντιδρούν, στην πρόταση Σόιμπλε για ανταλλαγή των ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, με άλλα που λήγου μετά από επτά χρόνια.

Μετά την JP Morgan και την Credit Agricole, γαλλικές τράπεζες δέχονται επί της αρχής μια τέτοια συμφωνία υπό τον όρο ότι όλοι οι πιστωτές θα κάνουν το ίδιο, αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής Financial Times.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές που γνωρίζουν τι διαμείφθηκε στις διαπραγματεύσεις για το θέμα, ανέφερε πως οι τράπεζες συμφώνησαν να προβούν στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους Financial Times, ενδέχεται να αποτελέσει έναν τρόπο να συμμετάσχουν επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα στο νέο δανεισμό της Ελλάδας, αν και δεν ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις της Γερμανίας, η οποία ήθελε να συμφωνήσουν εθελοντικά στην ανταλλαγή όλων των ομολόγων και όχι μόνο όσων λήγουν.

SHARE:

24Media Network