Ολοκληρώθηκε η πώληση της Finasbank από την Εθνική

A Greek national flag waves over a building of the National Bank of Greece SA in Thessaloniki, Greece, on Monday, May 11, 2015. /             ,   11  2015.
A Greek national flag waves over a building of the National Bank of Greece SA in Thessaloniki, Greece, on Monday, May 11, 2015. / , 11 2015. SOOC

Το τίμημα της συναλλαγής άγγιξε τα 2,75 δισ. ευρώ. Αναλυτικά τι ανακοίνωσε η Εθνικη Τράπεζα

Mε την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής Τράπεζας, ολοκληρώθηκε η  μεταβίβαση της συμμετοχής της στην τέως τουρκική θυγατρική της Finansbank A.Ş. (99,81%) , προς την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (Qatar National Bank S.A.Q. - QNB). Το τίμημα της συναλλαγής είναι 2,75 δισ. ευρώ.

Η μεταβίβαση συμπεριλαμβάνει την συμμετοχή της  Εθνικής Τράπεζας στη Finans Finansal Kiralama A.Ş. (29,87%), στη Finans Yatırım Menkul Degerler A.Ş. (0,2%), και στη Finans Portfoy Yonetimi A.Ş. (0,02%). Παράλληλα, η QNB αποπλήρωσε το δάνειο μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 910 εκατ.δολαρίων, που η Εθνική είχε χορηγήσει στη Finansbank, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ρευστότητα του Ομίλου Εθνικής Τράπεζας  κατά περίπου 3,6 δισ.ευρώ.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της Συναλλαγής, ο pro forma δείκτης CET1 (Κεφαλαικής επάρκειας) της Εθνικής για το α' τρίμηνο του 2016 αυξάνεται περίπου κατά 740 μβ και ανέρχεται στο 21.8%. Αυτή η κεφαλαιακή ενίσχυση θα ανοίξει τον δρόμο για την αποπληρωμή, μετά από έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού («ΕΕΜ») της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των 2,0 δισ.ευρώ μετατρέψιμων υπό αίρεση ομολογιών («CoCos») που η Εθνική εξέδωσε στις 9 Δεκεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που αντλήθηκε από τη Συναλλαγή ώστε να μειώσει σημαντικά το χρηματοδοτικό της κόστος, μην ανανεώνοντας τα ομόλογα του Πυλώνα ΙΙ και μειώνοντας αντίστοιχα την έκθεσή της στο μηχανισμό Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα («ELA»).

Η πώληση της Finansbank υπογραμμίζει την αφοσίωση της διοίκησης της Εθνικής στην επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης της Τράπεζας και στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της να διοχετεύσει κεφάλαια στην ελληνική οικονομία και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Σχετικά με τη Συναλλαγή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε τα εξής: «Η πώληση της συμμετοχής μας στη Finansbank αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα με την οποία η Τράπεζα επιδιώκει να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της και παράλληλα να τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Σήμερα, η Εθνική Τράπεζα  είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας και θα εφαρμόσει από θέση ισχύος τη στρατηγική της, που αποσκοπεί σε τρεις βασικούς στόχους: στην αύξηση της κερδοφορίας της, στη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της και στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο νέος ιδιοκτήτης της Finansbank, η QNB, έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον στην Τουρκία και θα συνεχίσει να μεγεθύνει και να αναπτύσσει την τράπεζα.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες
SHARE:

24Media Network