Ομόλογα: “Φλερτάρει” με το 5% το ελληνικό 10ετές – Συναγερμός στη Βρετανία

Ομόλογα: “Φλερτάρει” με το 5% το ελληνικό 10ετές – Συναγερμός στη Βρετανία
AP / @Thanassis Stavrakis

Ο φόβος της ύφεσης στην Ευρώπη εκτινάσσει τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων. To κλίμα στην αγορά είναι φορτισμένο αρνητικά καθώς προεξοφλείται νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης δέχονται ιδιαίτερη πίεση, με την Ελλάδα δυστυχώς να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ξεπέρασε, νωρίτερα, μάλιστα και  το 5%, με άλμα 17 μονάδων βάσης για να υποχωρήσει στη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Ευρωζώνης με βάση το Bloomberg, θα συρρικνωθεί κατά 0,9% τον χειμώνα του 2022-2023, ενώ στο δυσμενές σενάριο η ύφεση θα εκτιναχθεί κοντά στο 5% (για την ακρίβεια στο 4,7%).

Βέβαια, οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την πορεία της ΕΕ αναζητώντας αποδόσεις με ασφάλεια στις ΗΠΑ.

Και τα βρετανικά κρατικά ομόλογα καταγράφουν κατακόρυφη άνοδο στα επιτόκιά τους της τάξης του 27%, με την απόδοση των 10ετών τίτλων να υπερβαίνει το 4,5% για πρώτη φορά από το 2008.

Στο μεταξύ η Τράπεζα της Αγγλίας έλαβε έκτακτα μέτρα σήμερα, για να ανακόψει την κρίση στις αγορές κρατικών ομολόγων, αναστέλλοντας το πρόγραμμά της για πώληση gilts και δεσμευόμενη, αντίθετα, να αγοράσει ομόλογα μακράς λήξεως για να αντιμετωπίσει τη «δυσλειτουργία στην αγορά». 

«Η Τράπεζα θα πραγματοποιήσει προσωρινές αγορές μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 28 Σεπτεμβρίου» ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της. «Οι αγορές θα πραγματοποιηθούν σε οποιαδήποτε κλίμακα είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα εγγυηθεί τυχόν ζημίες.  

Η κίνηση της τράπεζας ήρθε αφότου η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής (FPC) σήμανε συναγερμό, σημειώνοντας ότι η αρνητική αντίδραση στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα