Ομόλογα – ΟΔΔΗΧ: Σε τροχιά κάλυψης των φετινών στόχων δανεισμού – Ανοίγει το 10ετές του Ιανουαρίου

Ομόλογα – ΟΔΔΗΧ: Σε τροχιά κάλυψης των φετινών στόχων δανεισμού – Ανοίγει το 10ετές του Ιανουαρίου
SOOC

Λίγο πριν τις εκλογές ο ΟΔΔΗΧ αξιοποιεί τη στροφή των επενδυτών σε τοποθετήσεις κρατικών ομολόγων, κάτι συμπιέζει τα κόστη δανεισμού για τις κυβερνήσεις.

Στο φόντο των αναφορών της JP Morgan, η οποία τοποθετεί για μετά τις εκλογές την αναβάθμιση της χώρας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας αλλά και των προβλέψεων ότι την Παρασκευή 21/4 η Standard & Poor’s δε θα προβεί σε κάποια κίνησης αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου, ο Οργανισμός Διαχείρισης δημοσίου Χρέους προχωρά σε επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, σταθερού επιτοκίου 4,25% με ημερομηνία λήξης στις 15 Ιουνίου 2033, που πρωτοβγήκε στις αγορές αρχές Ιανουαρίου, με στόχο την άντληση 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης, (που για τέτοιους τίτλους είναι σημαντική, λόγω και της απόδοσής του) και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων. Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνο βασικοί διαπραγματευτές. Επίσης για τα ομόλογα δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

Θα ακολουθήσουν άλλες δύο επανεκδόσεις υφιστάμενων τίτλων, 17 Μαΐου και 21 Ιουνίου, ώστε να καλυφθεί ένα ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ κι έτσι να κλείσει ο φετινός εκδοτικό στόχο που έχει τοποθετηθεί στα 7 δισ. ευρώ ή στα 8 δισ. ευρώ, εάν υπάρξει πράσινη έκδοση, που μάλλον είναι δύσκολο να γίνει.

Υπενθυμίζεται, αξιολογώντας τη συγκυρία, ο ΟΔΔΗΧ, έχει κινηθεί έγκαιρα για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των δανειακών αναγκών, με την έκδοση 5ετούς ομολόγου που έγινε στις 29 Μαρτίου και του 10ετούς που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2023.

Τώρα, ο ΟΔΔΗΧ, πριν τις εκλογές, αξιοποιεί τη στροφή των επενδυτών σε σίγουρα καταφύγια, όπως αυτά των κρατικών ομολόγων, κάτι που έχει οδηγήσει σε πτώση των αποδόσεων και συνεπώς σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις. Σύμμαχός στην προσπάθεια του ΟΔΔΗΧ είναι και η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών με την πιθανότητα για μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα το 2022 να είναι ισχυρή. Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις από τη Eurostat για το μέγεθος του ελληνικού χρέους και την πορεία των δημοσιονομικών το 2022 είναι προγραμματισμένες γι’ αυτή την Παρασκευή 21 Απριλίου.

Το χρονοδιάγραμμα αξιολογήσεων

Από εκεί και πέρα, μετά και την Παρασκευή όπου αναμένεται και η τοποθέτηση της S&P, ο Οίκος Fitch αναμένεται να αποφανθεί για το αξιόχρεο στις 9 Ιουνίου, ενώ σειρά παίρνει στις 8 Σεπτεμβρίου ο Καναδικός οίκος DBRS.

Επόμενη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου από τη Moody’s, που είναι ο μόνος από τους 4 «μεγάλους» ξένους Οίκους που κρατά τη χώρα μας τρία «σκαλιά» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Τελευταία για το 2023 είναι η S&P’s στις 20 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα