ΟΠΕΚ: Αποφάσισε μείωση της παραγωγής πετρελαίου – Εκτινάχθηκαν οι τιμές τη Δευτέρα

ΟΠΕΚ: Αποφάσισε μείωση της παραγωγής πετρελαίου – Εκτινάχθηκαν οι τιμές τη Δευτέρα
Πετρέλαιο Getty Images/iStockphoto

Να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως αποφάσισαν τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών. Νέα κρίσιμη συνεδρίαση σε ένα μήνα.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+), μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, αποφάσισαν στην κρίσιμη συνεδρίαση της Δευτέρας μία μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου, σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν τις τιμές του αργού, αλλά και μία έκφραση δυσαρέσκειας για την υποχώρησή τους, λόγω των ανησυχιών για παγκόσμια ύφεση.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί πετρελαίου αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο, που αντιστοιχεί στο 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης.

Παράλληλα, συμφώνησαν για ενδεχόμενη συνεδρίαση ώστε να προσαρμόσουν την παραγωγή, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση στις 5 Οκτωβρίου.

Η απόφαση αυτή έρχεται ένα μήνα μετά την τοποθέτηση του κορυφαίου παραγωγού του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών της παραγωγής για να αντιμετωπιστεί η “υπερβολική πτώση της τιμής του πετρελαίου”.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περίπου 4% τη Δευτέρα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 3,53 δολάρια, δηλαδή 96,55 δολάρια ανά βαρέλι (ποσοστιαία αύξηση 3,8%).

Δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ με τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η προσφορά ενέργειας θα πρέπει «να αντιστοιχεί στη ζήτηση», επικρίνοντας με αυτόν τον τρόπο την απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου με στόχο να στηριχθεί η τιμή του.

«Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) ήταν σαφής ότι η προσφορά πρέπει να αντιστοιχεί στη ζήτηση ώστε να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη και να πέσουν οι τιμές για τους καταναλωτές στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η Ουάσινγκτον είχε ζητήσει από τις 13 χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους 10 συμμάχους του, που απαρτίζουν τον ΟΠΕΚ+, να αυξήσουν την παραγωγή για να πέσουν οι τιμές της ενέργειας που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πολλές δεκαετίες.

Στην ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι ο Λευκός Οίκος πήρε την «ιστορική» απόφαση να χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματα αλλά και την απόφαση, «σε συνεργασία με τους συμμάχους», να τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου για να διασφαλιστεί η διατήρηση της παγκόσμιας προσφοράς. Η Καρίν Ζαν-Πιερ υπογραμμίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ αύξησαν τη δική τους παραγωγή πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τις αρχές του έτους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα