Αυτά είναι τα όρια ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες σε όλο τον κόσμο

Αυτά είναι τα όρια ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες σε όλο τον κόσμο

Μπορεί στην Ελλάδα το όριο ανέπαφων συναλλαγών χωρίς pin να είναι τα 25 ευρώ όμως υπάρχουν χώρες που υπερβαίνουν τα 100 ευρώ και άλλες με πολύ χαμηλότερο από την Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου οι ανέπαφες συναλλαγές έχουν κυριαρχήσει και αυτό χάρη στα capital controls. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι οδήγησαν στην κατακόρυφη είσοδο και χρήση νεων POS μηχανημάτων τα οποία είχαν ενσωματωμένη την τεχνολογία των ανέπαφων συναλλαγών (NFC) που ήταν η νέα μαζική τάση στον κόσμο των καρτών στα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας.

Από τα 2012 οπότε και έγιναν οι πρώτες ανέπαφες συναλλαγές στην χώρα μας το όριο για αγορές χωρίς την χρήση pin είχε τοποθετηθεί στα 25 ευρώ. Το ίδιο ποσό έχουν και αρκετές, αλλά όχι όλες οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα τα 25 ευρώ είναι το όριο για Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής.

Η χώρα με το υψηλότερο ποσό σε ανέπαφες συναλλαγές είναι η Δανία (47 ευρώ) ακολουθούμενη από την “συγγενική” της Ισλανδία (37 ευρώ) και την πλούσια Ελβετία (36 ευρώ). Στον αντίποδα τα χαμηλότερα όρια τα συναντάμε στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Παράλληλα, τα 12 ευρώ, που είναι και το μικρότερο ποσό, είναι όριο στην Πολωνία (σ.σ. συγκεκριμένα 11,66 ευρώ και είναι και το χαμηλότερο στον κόσμο) και στην πΓΔΜ, ενώ τα 13 ευρώ σε Κροατία, Βουλγαρία και Ρωσία.

Εκτός Ευρώπης και σε ανεπτυγμένες αγορές της Ασίας συναντάμε όρια που είναι πολλαπλάσια σε σχέση με αυτά της Ευρώπης. Συγκεκριμένα στην Ιαπωνία που είναι στην κορυφή του πίνακα το όριο είναι στα 161 ευρώ (20.000 γιέν), στην Κίνα στα 127 ευρώ και στο Χονγκ Κονγκ στα 112 ευρώ.

Τέλος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στις ΗΠΑ το όριο για ανέπαφες συναλλαγές χωρίς pin είναι στα 87,7 ευρώ (100 δολάρια) και στον Καναδά στα 65,2 ευρώ.

– Με στοιχεία από το mercantmachine.co.uk

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα