Πακέτο ρυθμίσεων οφειλών για να αποφευχθεί “τρύπα” στα έσοδα το 2021

Πακέτο ρυθμίσεων οφειλών για να αποφευχθεί “τρύπα” στα έσοδα το 2021
Το υπουργείο Οικονομικών Eurokinissi

Ποιος είναι ο στόχος των ρυθμίσεων που ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Οικονομικών και που μπορεί να φτάσει η "τρύπα" στα έσοδα της επόμενης χρονιάς.

Η αποτροπή συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσα στο κρίσιμο 2021 είναι ο απώτερος στόχος του πακέτου ρυθμίσεων που ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο οικονομικών.

Με τις ρυθμίσεις αυτές το υπουργείο οικονομικών κάνει το αυτονόητο. Προσπαθεί να αποφύγει μια απροσδιόριστη “τρύπα” στα έσοδα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι οποίες θα αθετούσαν έτσι κι αλλιώς τις υποχρεώσεις τους από το 2020 αν δεν εφαρμόζονταν οι αναστολές πληρωμών και οι υπόλοιπες φορολογικές διευκολύνσεις.

Μετά την οικονομική κρίση και τη μείωση των εισοδημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης που συνόδευσε την υγειονομική κρίση με τα διαδοχικά περιοριστικά μέτρα για πολλούς κλάδους της οικονομίας, ο κίνδυνος να αθετήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά μεγαλώνει αν και η φορολογική επιβάρυνση θα είναι εκ των πραγμάτων μικρότερη αφού οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα δηλώσουν σημαντικά μικρότερα εισοδήματα από ότι το 2019.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει και τη μόνιμη βλάβη που θα υποστεί η πραγματική οικονομία από τον κορονοϊο.

Μια ένδειξη για το που μπορεί να φτάσει η “τρύπα” στα έσοδα της επόμενης χρονιάς δίνει το ίδιο το κείμενο του προϋπολογισμού. Η συνολική μείωση των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2020 είναι σχεδόν 8 δις ευρώ. Από αυτά, τα 4,3 δις μπορούν να αποδοθούν στα επεκτατικά μέτρα των εσόδων και τα υπόλοιπα 3,7 στην οικονομική ύφεση.

Ωστόσο, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω του κορονοϊού καλύπτουν έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που πιθανότατα θα αδυνατούσε να πληρώσει ούτως ή άλλως, τις υποχρεώσεις του 2020.

Αντίστοιχα, το 2021 παύουν να υφίστανται τα επεκτατικά μέτρα του προηγούμενου έτους (4,3 δις) αλλά προστίθενται νέα επεκτατικά μέτρα ύψους σχεδόν 1,5 δις ευρώ (κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών) καταλήγοντας σε μια καθαρή παρέμβαση αύξησης των εσόδων κατά 2,8 δις ευρώ.

Με δεδομένο ότι η συνολική αύξηση των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2021 φτάνει τα 5,9 δις ευρώ, τα υπόλοιπα 3,1 δις ευρώ μπορούν να αποδοθούν στην οικονομική ανάκαμψη. Αυτό και πάλι δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβής εκτίμηση αφού ούτε τώρα γνωρίζουμε πόσες από τις επιχειρήσεις που αδυνατούσαν να πληρώσουν το 2020 θα μπορέσουν να το κάνουν το 2021.

Συνεπώς οι απώλειες που μπορούν να υπάρχουν από τη μηδενική φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από το κορονοϊό μπορεί να φτάσει έως και τα 3,1 δις ευρώ μόλις τα μέτρα στήριξης αρθούν και θα πρέπει να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις με τις δικές τους δυνάμεις.

Με τις ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους περίπου 4 δις ευρώ που προχωρά το ΥΠΟΙΚ θα περιορίσει τις όποιες απώλειες συμβάλλοντας στην ρευστότητα των επιχειρήσεων που θα πληρώσουν με δόσεις παλαιότερες οφειλές ώστε να μπορούν σχετικά πιο εύκολα να εξυπηρετήσουν και τις τρέχουσες οφειλές του επόμενου χρόνου. Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια απώλειες από μονιμότερες βλάβες στα οικονομικά των επιχειρήσεων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα