Παρελθόν οι παλιές καλές εποχές: Επιτόκια κάτω του 3% για προθεσμιακές

25-8-2011-ΑΘΗΝΑ-Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΟΔΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
25-8-2011-ΑΘΗΝΑ-Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΟΔΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Στόχος για το 2014 να συνεχιστεί η υποχώρηση των επιτοκίων σε επίπεδα χαμηλότερα του 2%

Ευρεία αποκλιμάκωση στα επιτόκια καταθέσεων και πιο συγκρατημένη  στα δάνεια φέρνει το 2014.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι οι αποδόσεις των προθεσμιακών λογαριασμών θα διαμορφωθούν κάτω από το 2% τη νέα χρονιά, φέρνοντας ουσιαστικά στην τελική του φάση τον κύκλο μειώσεων, ο οποίος ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες του 2013.

Ο στόχος ήταν τα επιτόκια προθεσμίας να διαμορφωθούν στο τέλος του 2013 σε επίπεδα υπό του 3%, με τις αποφάσεις και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία προχώρησε σε μείωση των βασικών επιτοκίων του ευρώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, να συντελούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι αποδόσεις σήμερα του 5% αλλά και του 6% που προσέφεραν πολλές τράπεζες πέρυσι τέτοια εποχή είναι μακρινό όνειρο.

Τον Δεκέμβριο του 2011 το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων προθεσμίας ήταν στο 4,88%, ένα χρόνο μετά είχε μειωθεί οριακά στο 4,70%, για να περιοριστεί τον περασμένο Οκτώβριο στο 2,97%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα νοικοκυριά στο τέλος Οκτωβρίου διέθεταν συνολικές καταθέσεις 134,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 84,2 δισ. ευρώ ήταν "κλεισμένα" σε προθεσμιακούς λογαριασμούς.

Πλέον, ελάχιστες είναι οι προσφορές για επιτόκιο οριακά πάνω από το 3%, που δίνεται όταν το ποσό της κατάθεσης είναι της τάξης των 100.000 ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα δε, οι τράπεζες έχουν καταργήσει το προνόμιο που είχε ο καταθέτης να σπάσει ανά πάσα στιγμή την κατάθεση χωρίς ποινή και μπορεί να προχωρήσει σε μερική ή ολική ανάληψη των χρημάτων του μόνο την ημέρα που καταβάλλονται οι τόκοι (μήνα, τρίμηνο, κ.λ.π.).

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις καταθέσεις προθεσμίας ήταν προδιαγεγραμμένη, αποτελώντας απαιτούμενο της τρόικας αλλά και της ΤτΕ, προκειμένου να υπάρξει μείωση του κόστους χρήματος για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ωστόσο, οι συνθήκες για την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις καταθέσεις έγιναν ευνοϊκές μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, παράλληλα με την απομάκρυνση του ενδεχομένου εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Με βάση τους υπολογισμούς των τραπεζικών στελεχών, η υποχώρηση του επιτοκίου καταθέσεων στο εύρος του 3% από τον μέσο όρο του 4,3% πέρυσι σημαίνει κέρδος περί τα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο, καθώς θα πληρώνουν λιγότερους τόκους στους καταθέτες.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

SHARE:

24Media Network