Πασχαλινό τραπέζι: Στο “φίνις” οι αγορές – Ωράρια και αναζήτηση προσφορών

Πασχαλινό τραπέζι: Στο “φίνις” οι αγορές – Ωράρια και αναζήτηση προσφορών
Βαρβάκειος Αγορά intime

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση θέλησε να δώσει στίγμα “ανάσχεσης της ακρίβειας”, ειδικά με αιχμή τον οβελία.  έστω κι αν βέβαια η εικόνα στο ράφι είναι μάλλον διαφορετική, ειδικά για τους “μη έχοντες".

Με το δώρο να έχει “ζεστάνει” τις τσέπες των εργαζομένων κλείνει σε λίγες ώρες ο φετινός κύκλος της Πασχαλινής αγοράς, που είχε ως κύριο στοιχείο τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα, λόγω του ράλι που έχει συντελεστεί το τελευταίο χρόνο, αλλά και τη “μάχη χαρακωμάτων” για μεταξύ κτηνοτρόφων και Υπ. Ανάπτυξης για την τιμή του οβελία.

Υπενθυμίζεται ότι σε βασικά είδη του του Πασχαλινού τραπεζιού, με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές είναι στα ύψη με τα γαλακτοκομικά και τα αυγά να παρουσιάζουν ανατιμήσεις 23,1%, τα κρεατικά 19,8%, τα έλαια και λίπη 17,5%. Τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού είναι 17,8% ακριβότερα από πέρυσι.

Συνολικά με ρυθμό 14,3% κινούνται οι τιμές στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Επίσης άνοδος 3,7% καταγράφεται στην ομάδα αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

Στο φόντο αυτό λίγο πριν κλείσει η αγορά δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν κάποια προσφορά στις τιμές, ειδικά στον οβελία, τόσο στη Βαρβάκειο, όπου οι τιμές ήταν παραδοσιακά χαμηλές όσο και σε περιφερειακά κρεοπωλεία.

Πάντως, όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση θέλησε να δώσει στίγμα “ανάσχεσης της ακρίβειας” έστω κι αν βέβαια η εικόνα στο ράφι είναι άλλη. Με βάση όσα ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τη Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου 2023, επισκεπτόμενος δύο καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ “Μασούτης” και “Market In”, με αφορμή την 24η εβδομάδα εφαρμογής του “Καλαθιού του Νοικοκυριού”¨, “έχουμε μεσοσταθμική μείωση από εβδομάδα σε εβδομάδα 1%. Είναι η 4η συνεχόμενη εβδομάδα που έχουμε μεσοσταθμική μείωση περίπου 1%. Άρα, έχουμε περίπου 5% μείωση σε ένα μήνα μεσοσταθμικά στην αξία του καλαθιού. Όχι μόνο δηλαδή οι τιμές μένουν σταθερές, αλλά πάνε και προς τα κάτω”. “Είμαστε χαρούμενοι διότι εν μέσω τον εορτών του Πάσχα που ο κόσμος θα βγει, θα ταξιδέψει, θα γιορτάσει με τους συγγενείς και τους φίλους του, θα μπορέσει να βρει και φτηνές τιμές σε καλά προϊόντα για να μπορεί να κάνει τις εορτές του Πάσχα όσο γίνεται πιο αξιοπρεπώς, πιο ανθρώπινα, πιο χαρούμενα» κατέληξε ο Υπ. Ανάπτυξης ενώ ο αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε ότι: “Και αυτήν την εβδομάδα επαναλαμβάνεται αυτό το οποίο έχουμε δει τις τελευταίες 23 εβδομάδες, δηλαδή το καλάθι κρατά τις τιμές σταθερές ή μειούμενες κατά 96% με μικρές αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα, συνολικά όμως το κόστος του καλαθιού είναι μειωμένο. Φαίνεται ότι το καλάθι και ο e-katanalotis έχουν στηρίξει τους συμπολίτες μας προσφέροντας φθηνότερα προϊόντα και διατηρώντας τις τιμές σταθερές.

Το Μεγάλο Σάββατο ολοκληρώνονται το «Καλάθι της Σαρακοστής», το «Καλάθι του Πάσχα», καθώς και το «Καλάθι των Νονών», που έτυχε μεγάλης αποδοχής, καθότι πολλοί συμπολίτες μας αγόρασαν δώρα για τα μικρά παιδιά, κάτι το οποίο είχαμε πετύχει και την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων” τόνισε ο κ. Παπαθανάσης,

Έρχεται “καλάθι” για ενέργεια, επιτόκια

Νa σημειωθεί ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι “την επόμενη εβδομάδα, θα εξηγήσουμε πως θα λειτουργήσει ο μηχανισμός που ανακοινώσαμε χθες για το ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα επιτόκια των τραπεζών, το οποίο νομίζω ότι θα είναι η καινούρια επανάσταση γύρω από τον τρόπο που θα παρουσιάζουμε τις τιμές στην Ελλάδα και του πως θα λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας και στις τράπεζες”.

Ο ανταγωνισμός και οι τιμές

Με βάση πάντως τα όσα δήλωσε σε ΜΜΕ, την ΜΕγάλη Εβδιμάδα, ο Γ. Πηλίδης πρόεδρος της Ένωσης Μικρομεσαίων Μάρκετ Ελλάδας τα σούπερ μάρκετ πωλούν κάτω του κόστους τον οβελία, καθώς θέλουν να λειτουργήσει ως “κράχτης”. Πάντως, από την πλευρά του, ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών μιλώντας στο Open, είπε ότι πέρυσι η τιμή τα σούπερ μάρκετ η τιμή ήταν έως και 2 ευρώ χαμηλότερη, ενώ λίγο πριν την ένταξή του στο “καλάθι” οι τιμές για τον οβελία ήταν 30-50 λεπτά χαμηλότερες. Παράλληλα σημείωσε ότι πέρα από την ένταξη ή όχι του οβελία στο “Καλάθι” οι αλυσίδες θα έκαναν προσφορές, τονίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο κινείται το Υπ. Ανάπτυξης δημιουργεί θέματα προνομιακής μεταχείρισης των σούπερ μάρκετ και σε βάρος των κτηνοτρόφων.

Οι κτηνοτρόφοι

Με βάση, πάντως, τον Παναγιώτη Πεβερέτο, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ, και τα όσα είπε το πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου, στην εκπομπή “Στούντιο με Θέα” του Αντ1, θα υπάρξει προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον τρόπο με τον ουσιαστικά “πριμοδοτήθηκε” επικοινωνιακά η αγορά του πασχαλινού οβελία μέσα από τα σούπερ μάρκετ με τις δηλώσεις του Υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και την ένταξη των αμνοεριφίων στο “Καλάθι του Πάσχα”.

Τόνισε, δε, ότι έγιναν αθρόες εισαγωγές ρουμάνικων αμνοεριφίων, προς διάθεση στην αγορά. Στον αντίποδα η ένταξη των αμνοεριφίων στο “Καλάθι του Πάσχα” με τις συγκεκριμένες τιμές στα 10 ευρώ περίπου οδήγησε σε “στραγγαλισμό” τους παραγωγούς, που όπως είπε ο κ. Πεβερέτος έχουν κόστος παραγωγής στα 9 ευρώ. Ο πρόεδρος του ΣΕΚ σημείωσε ότι στο πλαίσιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος υπήρχε μια συμφωνία με τους Κρεοπώλες να διαμορφωθεί η τιμή του οβελία στα περσινά επίπεδα, από 12,5 μέχρι 13,5 ευρώ περίπου, κάτι που υπονομεύθηκε από την υπαναχώρηση, του Άδωνι Γεωργιάδη, από την αρχική αναφορά για μη ένταξη του οβελία στο “Καλάθι”.

Ωράρια

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας για το Μεγάλο Σάββατο είναι:

  • Μ. Σάββατο 15/4/2023 09:00 – 15:00

Αντίστοιχα, το εορταστικό ωράριο του Πάσχα που ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είναι:

  • Μ. Σάββατο 15/4/2023 10:00 – 14:00

Η Βαρβάκειος αγορά άνοιξε στις 7 το πρωί και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 4 το μεσημέρι. Έως τις 7 το απόγευμα τα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

Διευκρινίσεις για τις αργίες του Πάσχα παρέχει προς τους εργαζόμενους η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Μεγάλη Παρασκευή (14/04/2023) είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα εμπορικά καταστήματα.

Το Μεγάλο Σάββατο (15/04/2023) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, από τον κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Για την Κυριακή του Πάσχα (16/04/2023), ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.

Όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες δικαιούνται:

1) Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

2) Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

3) Αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό): Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των πέντε ωρών, δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό) σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από ΣΣΕ, κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής, (όπως και υποχρεωτικής αργίας), αυτοί υπερισχύουν.

**Η Δευτέρα του Πάσχα (17/04/2023) είναι από τον νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα