Πέντε ελληνικές τράπεζες υποβάθμισε η Fitch

Πέντε ελληνικές τράπεζες υποβάθμισε η Fitch

Διαβάστε τι ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης για τις πέντε μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες

Μια κίνηση λίγο πολύ αναμενόμενη μετά την επιστροφή της Ελλάδα στο CCC από τον οίκο την Πέμπτη

Τις πέντε μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες υποβάθμισε η Fitch, όπως ήταν αναμενόμενο μετά τη υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο στη βαθμίδα "CCC" την Πέμπτη.

Πρόκειται για την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank, την Alpha, την Πειραιώς και την Αγροτική, τις οποίες πλέον ο οίκος αξιολογεί με "CCC" (έναντι "Β-").

Ακολουθώντας το σκεπτικό της ελληνικής υποβάθμισης την Πέμπτη, την οποία ο οίκος είχε αιτιολογήσει με τον αυξημένο κίνδυνο ελληνικής εξόδου, η Fitch αναφέρει ότι σε περίπτωση αποχώρησης από ευρώ μετά το σχηματισμό κυβέρνησης που δεν θα συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης "μπορεί να αποσυρθεί η διεθνής στήριξη στις ελληνικές τράπεζες".

Ο οίκος σημειώνει ότι, μετά τις απώλειες που υπέστη το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα εξαιτίας του "κουρέματος", έχουν δεσμευτεί μεν 18 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών, "ωστόσο η στήριξη δεν έχει φτάσει ακόμη στις τράπεζες, και θα χρειαστεί ένεση περαιτέρω κεφαλαίων για να επιτευχθούν τα επίπεδα επάρκειας 9% που θα απαιτεί από το Σεπτέμβριο η ΤτΕ".

SHARE:

24Media Network