Πετρέλαιο θέρμανσης: Η αύξηση της τιμής “καίει” το επίδομα θέρμανσης

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η αύξηση της τιμής “καίει” το επίδομα θέρμανσης
Στιγμιότυπο από τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης Eurokinissi

Δώρον άδωρον το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους, αφού η μεγάλη αύξηση -της τάξεως του 22%- στην τιμή πώλησης του πετρελαίου καθιστά την αγορά του τελευταία επιλογή ενόψει χειμώνα.

Η μεγάλη αύξηση κατά 22% της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου κάνει ακριβότερη από πέρυσι την αγορά του, ακόμη και στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, τα κριτήρια του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν από Νοέμβριο.

Σε στάση αναμονής ή αναζήτηση εναλλακτικών μέσων θέρμανσης (air condition, τζάκια σόμπες υγραερίου) βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά εν όψει του χειμώνα, αφού η αγορά πετρελαίου θέρμανσης είναι η τελευταία επιλογή.

Η αρχική τιμή διάθεσης με βάση τις εκτιμήσεις των εταιριών πώλησης ξεκινά από 1,14 -1,15 ευρώ το λίτρο για τα αστικά κέντρα περίπου, 1,20-1,22 στην ηπειρωτική Ελλάδα και 1,25 -1,27 ευρώ στα νησιά. Τούτο ενώ οι αντίστοιχες τιμές στην περσινή περίοδο ξεκινούσαν από 0,95 ευρώ για τα αστικά κέντρα 1,05 στις απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και 1,10 -1,12 στα νησιά.

Η αύξηση που φτάνει το 22% από πέρυσι καθιστά αποτρεπτική την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης από τις πρώτες μέρες της διάθεσης του αφού ο καιρός σε όλη την Ελλάδα είναι σχετικά καλός και υπάρχει η ελπίδα, η τιμή να μειωθεί σε ένα μήνα έστω και κατά 2-3 λεπτά το λίτρο.

Για να γίνει φανερή η οικονομική επιβάρυνση από χρόνο σε χρόνο θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι μια πολυκατοικία στην Αθήνα που θα έβγαζε με κάποια οικονομία το χειμώνα με 3.500 λίτρα πέρυσι θα πλήρωνε 3.325 ευρώ και φέτος 4.024 ευρώ δηλαδή 700 ευρώ περισσότερα.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας όπου οι ανάγκες θέρμανσης είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Δώρον άδωρον το επίδομα θέρμανσης

Σε αυτή την συγκυρία και το επίδομα θέρμανσης θα αποδειχθεί δώρον άδωρον, αφού η αύξηση του πετρελαίου κατά 25 λεπτά το λίτρο είναι διπλάσια από τα 12,5 λεπτά του επιδόματος, το οποίο ως γνωστό έχει περιορισμούς και στην ποσότητα του καυσίμου αλλά και τα τετραγωνικά της κατοικίας.

Ως γνωστόν, το επίδομα θα αφορά για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον δικαιούχο που είναι έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης, ανεξαρτήτως αριθμού εξαρτώμενων τέκνων.

Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα είναι 12,5 λεπτά το λίτρο αλλά το τελικό ύψος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το συνολικό επίδομα το οποίο όπως αναμένεται θα κυμαίνεται από 50 ευρώ για άγαμους σε αστικό κέντρο έως και 312,50 για οικογένειες σε ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας δεν θα επαρκέσει ούτε για να καλύψει την ετήσια αύξηση της τιμής. Η συνολική επιβάρυνση όμως θα κριθεί από την διάρκεια και την ένταση του φετινού χειμώνα .

Εν αναμονή της σχετικής υπουργικής απόφασης η οποία θα αποσαφηνίζει τα κριτήρια και το ύψος του επιδόματος για φέτος (αναμένεται ότι δεν θα έχει αλλαγές σε σχέση με το 2017) θα πρέπει οι καταναλωτές να βάλουν άμεσα το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη για να προλάβουν όταν η απόφαση δημοσιευτεί μέσα στον Νοέμβριο να κάνουν αίτηση μέσα στο 2018 για πάρουν το επίδομα μέσα στον Δεκέμβριο.

Όσοι κάνουν τις αιτήσεις μετά το τέλος του χρόνου αφού θα πρέπει να περιμένουν αν εισπράξουν το επίδομα λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα