Πιάνουν δουλειά οι πρώτες εταιρείες χρηματοδότησης κόκκινων δανείων

Διαβάζεται σε 4'
Κόκκινα δάνεια
Κόκκινα δάνεια iStock

Ήδη τέσσερις εταιρείες εμφανίζονται έτοιμες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Πώς θα λειτουργήσουν και ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούν ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Λύσεις ανάσα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν κόκκινα δάνεια αναμένεται να δώσουν μέσα στο 2024 οι εταιρείες χρηματοδότησης κόκκινων δανείων που αναμένεται να ξεκινήσουν την λειτουργία τους τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, ήδη τέσσερις εταιρείες είναι σχεδόν έτοιμες, να ξεκινήσουν τις εργασίες τους στην συγκεκριμένη αγορά χρηματοδοτώντας δάνεια που θα εξαγοραστούν από τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (Servicers). Πιο προχωρημένη περίπτωση είναι η εταιρεία που έχει συμφωνήσει να ιδρύσει η Εθνική Τράπεζα με το fund Fortress.

Ο τρόπος λειτουργίας

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν ήδη στενή συνεργασία τόσο με servicers όσο και με τράπεζες. Σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργία τους θα αγοράζουν το δάνειο από την τράπεζα ή τον servicer με σχετικό κούρεμα και ο δανειολήπτης (είτε επιχείρηση είτε ιδιώτης) θα τους εκχωρεί στις περισσότερες περιπτώσεις το ακίνητο που είναι συνδεδεμένο με το δάνειο αυτό. Στη συνέχεια θα συνάπτουν με τον ιδιώτη σύμβαση leasing για το ακίνητο αυτό, εξοφλώντας με έκπτωση το κόκκινο δάνειο. Στην τελευταία δόση του leasing το ακίνητο θα επιστρέφει στον αρχικό του κύριο.

Σημαντική προϋπόθεση για αυτές τις μορφές χρηματοδότησης αποτελεί το ακίνητο να είναι εμπορεύσιμο, έτσι ώστε αν ο ιδιώτης δεν καταφέρει να πληρώνει το μίσθωμα του leasing, το ακίνητο να περιέρχεται αυτομάτως στην εταιρεία η οποία με την σειρά της θα μπορεί αυτομάτως να κινήσει τις διαδικασίες πώλησης από το χαρτοφυλάκιό της.

Σε ποιους απευθύνονται

Στελέχη των συγκεκριμένων εταιρειών χαρακτηρίζουν την νέα δυνατότητα χρηματοδότησης ιδιαίτερα επωφελής και για τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν απευθύνεται σε όλους τους δανειολήπτες κόκκινων δανείων και σε όλα τα ακίνητα. Επισημαίνουν ιδιαίτερα την ανάγκη ύπαρξης ακινήτων με ικανοποιητική εμπορευσιμότητα ενώ οι υποψήφιοι «πελάτες» θα πρέπει να είναι δανειολήπτες που χρειάζονται ανάσες χρηματοδότησης και ρευστότητας χωρίς όμως η πιστοληπτική τους κατάσταση να τους έχει θέσει εκτός αγοράς. Συγκεκριμένα απευθύνεται σε εταιρείες και ιδιώτες οι οποίοι δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τη δόση του δανείου τους αλλά μπορούν πολύ εύκολα να εξυπηρετήσουν πιο περιορισμένες δόσεις αναλόγως των εργασιών και των εισοδημάτων τους.

Λύση για τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου

Οι συγκεκριμένες εταιρείες μπορούν την δεδομένη χρονική στιγμή να προσφέρουν λύσεις και σε μια πολύ «ταλαιπωρημένη» κατηγορία δανειοληπτών, όπως αυτοί που έχουν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο και οι οποίοι συνεχίζουν να καταβάλουν είτε με ρύθμιση είτε με άλλο τρόπο τις δόσεις του δανείου τους χωρίς να βλέπουν απομείωση του δανείου τους, αφού η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ έχει οδηγήσει σε μια αύξηση του άληκτου κεφαλαίου ύψους 70%.

Πρακτικά με την συγκεκριμένη δυνατότητα οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου είναι σαν να πληρώνουν μια δόση με επιτόκιο της τάξης του 11% ενώ θα μπορούσαν να πληρώνουν μια δόση με επιτόκιο 7% αποκτώντας ρευστότητα και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας να πάρουν πίσω το ακίνητό τους.

Οι εταιρείες παροχής πιστώσεων ιδρύονται και λειτουργούν με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας ή Ευρωπαϊκής Εταιρείας (SE) του Κανονισμού (ΕΚ) 2157/2001 του Συμβουλίου, της 8ης Οκτωβρίου 2001 «περί του καταστατικού της ευρωπαϊκής εταιρίας (SE)» (L 294), με πραγματική και καταστατική έδρα στην Ελλάδα. Οι εταιρείες παροχής πιστώσεων παρέχουν πάσης φύσεως πιστώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων στεγαστικής πίστης, ως εξής:

  • ως προς την παροχή δανείων σε νομικά πρόσωπα, η παροχή πίστωσης αφορά είτε στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου, χορηγηθέντος από άλλο πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα, είτε στην παροχή πίστωσης σε πιστούχο που έχει δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης ή με σκοπό την αναδιάρθρωση της δανειολήπτριας επιχείρησης,
  • ως προς την παροχή δανείων σε φυσικά πρόσωπα, η παροχή πίστωσης αφορά στην αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανείου του δανειολήπτη, χορηγηθέντος από άλλο πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα