Πιθανή τεχνική συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου

Πιθανή τεχνική συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου
ΑΘΗΝΑ-Συνεδριάζει υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Την αισιοδοξία του για συμφωνία πριν το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, εξέφρασε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση προχωράει κανονικά. Έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες το δημοσιονομικό κενό του 2018 με την σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ

Αισιοδοξία για πιθανή τεχνική συμφωνία, έως τις 20 Μαρτίου, εξέφρασε το βράδυ της Τρίτης υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά το βραδινό διάλειμμα των διαπραγματεύσεων “τα πράγματα πάνε καλά” και συμπλήρωσε σχετικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα ότι πλέον μένουν 5 με 6 τεχνικά θέματα προς συζήτηση. “Το ΔΝΤ” πρόσθεσε “μας ενημέρωσε ότι για το 2018 δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό”.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα παραμείνουν και τις επόμενες μέρες και δεν θα αποχωρήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τα μέτρα για το 2019 δεν θα συμπεριληφθούν στην τεχνική συμφωνία που είναι σε εξέλιξη μεταξύ θεσμών και εκπροσώπων της κυβέρνησης, παρά μόνο τα ανοιχτά θέματα της τρίτης αξιολόγησης. Το δημοσιονομικό κενό για το 2018, το ενεργειακό και το εργασιακό για το οποίο αν και υπάρχει μεγάλη απόσταση δεν αποκλείεται να έχουμε σύντομα καταλήξει σε συμφωνία.

Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση διεκόπη ώστε οι εκπρόσωποι των θεσμών να ενημερώσουν τους επικεφαλής τους.

Νωρίτερα, την αναγκαιότητα της επαναφοράς του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ύπαρξης ισχυρών συλλογικών συμβάσεων που θα προστατεύσουν τους εργαζόμενους από αυθαίρετα φαινόμενα, τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε δήλωση της στο Bloomberg.

Αφορμή της παρέμβασής της αποτέλεσε ρεπορτάζ του πρακτορείου που έκανε λόγο για πληρωμή εργαζομένων στην Ελλάδα με κουπόνια, αντί μισθού.

“Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της επαναφοράς του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ύπαρξης ισχυρών συλλογικών συμβάσεων που θα προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τέτοια αυθαίρετα φαινόμενα, καθώς οι εργοδότες όλο και πιο συχνά επιχειρούν να εξοικονομήσουν πόρους με αυτόν τον τρόπο” είπε η κα Αχτσιόγλου.

“Όταν υπάρχουν συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, υπάρχει λιγότερη παραβατικότητα και το εργατικό δυναμικό έχει περισσότερα εργαλεία για να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του” υπογράμμισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα