Οργή ένστολων για τις δηλώσεις Χαρδούβελη. Καμμένος: Ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

Οργή ένστολων για τις δηλώσεις Χαρδούβελη. Καμμένος: Ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη
Η πορεία ολοκλήρωσης του δεύτερου πακέτου με τα έξι προαπαιτούμενα είναι στο επίκεντρο συνάντησης που είχε την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης (φωτό), με τους εκπροσώπους της τρόικας. Επί τάπητος τέθηκαν και τα αποτελέσματα των έως τώρα επαφών των εκπροσώπων των δανειστών με τους υπόλοιπους υπουργούς της κυβέρνησης που εμπλέκονται στα προαπαιτούμενα και στις άλλες μνημονιακές δράσεις. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Συνταγματική εκτροπή αποτελεί η δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο. Συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τους ένστολους

Τον υπουργό Οικονομικών είδαν την Τρίτη,  εκπρόσωποι των ένστολων οι οποίοι και ζήτησαν την άμεση επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα του 2012 αλλά ταυτόχρονα και την επιστροφή των αναδρομικών.

Οι ένστολοι ζήτησαν  να πληροφορηθούν το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ για τα ειδικά μισθολόγιά τους και ζητούν την επαναφορά των μισθών στο επίπεδο του Ιουλίου του 2012, ενώ ζητάνε ακόμα και την επιστροφή των αναδρομικών για όλο αυτό το διάστημα.

Απόφαση δεν πάρθηκε, αυτό όμως που έγινε ήταν να οριστεί νέα συνάντηση για την επόμενη Δευτέρα, στην οποία θα είναι παρών και ο αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Για τα αναδρομικά πάντως δέχονται να δοθούν σε βάθος χρόνου.

Ερώτηση από τον Π. Καμμένο

“Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών αποτελεί συνταγματική εκτροπή. Η αμφισβήτηση της εξουσίας της Δικαιοσύνης, της αυτόνομης εξουσίας της Δικαιοσύνης, αποτελεί πράξη κατάλυσης του Συντάγματος. Οφείλει άμεσα ο πρωθυπουργός να πάρει θέση”.

Έτσι ξεκινά η ερώτηση του κόμματος των ΑΝΕλ και συνεχίζει:

“Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταθέτουμε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και περιμένουμε μέχρι σήμερα το βράδυ να υπάρξει ανακοίνωση της κυβέρνησης. Είτε αποδέχεται ο πρωθυπουργός ότι η δικαστική εξουσία πρέπει πλέον να λαμβάνει εντολές από την εκτελεστική εξουσία καταλύοντας το Σύνταγμα ή θα πρέπει να ανασκευάσει ο υπουργός Οικονομικών ή να αποπεμφθεί. Άλλη λύση δεν υπάρχει”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά

Θέμα: “Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη”

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, τη Δευτέρα 21.7.2014, ο Υπουργός προέβη σε ένα πρωτοφανές πολιτικό και αντισυνταγματικό ατόπημα, αμφισβητώντας την ανεξαρτησία και το ρόλο της δικαστικής εξουσίας.

Χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους βασικούς άξονες στους οποίους δίνει βάρος η κυβέρνηση, ανέφερε πως αναζητάτε μια “συνολική λύση” στο θέμα των δικαστικών αποφάσεων για τα ειδικά μισθολόγια, λέγοντας πως “οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία”, δηλώνοντας ότι “έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική”.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

Οι δηλώσεις αποτελούν κατάλυση του Συντάγματος. Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε ανακαλώντας στην τάξη τον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να προασπίσετε το ρόλο της Δικαιοσύνης;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Πάνος Καμμένος

Η δήλωση που προκάλεσε τις αντιδράσεις

Το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, σε μήνυμα του, έκανε λόγο για το βασικό στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης που είναι “η θεμελίωση ενός ανταγωνιστικού, εξωστρεφούς και μακρόπνοου αναπτυξιακού σχεδίου”.

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ο κ. Χαρδούβελης, δήλωσε ότι “η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα. Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία”, για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως “έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική”.

Διευκρίνισε ότι από τις δικαστικές αποφάσεις ασκούνται πιέσεις στα δημόσια οικονομικά και επί της ουσίας άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει επακριβώς τις αποφάσεις των δικαστηρίων, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την ερμηνεία των συγκεκριμένων αποφάσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα