Γκ. Χαρδούβελης: 5η καλύτερη στα ευρωπαϊκά stress test η Εθνική Τράπεζα

Διαβάζεται σε 3'
xardoubelis
Γκίκας Χαρδούβελης ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Λιγότερο πιθανή, εκτιμά ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ότι είναι σήμερα μία συστημική τραπεζική κρίση ανάλογη του 2007-2009, κυρίως λόγω του ισχυρού εποπτικού πλαισίου. Οι νέες πηγές ανησυχίας.

Για την ελληνική και παγκόσμια οικονομία, τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μίλησε σήμερα ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας κ. Γκίκας Χαρδούβελης, στο 27o Ετήσιο Συνέδριο του Economist, στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε στα θετικά της ελληνικής οικονομίας σήμερα, την πολιτική σταθερότητα, την μετά-την-κρίση νέα ωριμότητα των Ελλήνων πολιτών και πολιτικών, τη σταθερή δημοσιονομική υπεραπόδοση, τη σταθερά ανοδική πορεία των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, τη στροφή προς ένα παραγωγικό μοντέλο προσανατολισμένο στις εξαγωγές, τη μείωση της ανεργίας και τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, καθώς και τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ που υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

«Η ταχεία επιστροφή σε δημοσιονομική ισορροπία και η μεγάλη αύξηση του ονομαστικού ΑEΠ επιταχύνουν τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το 2025 θα είμαστε στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία και σύντομα θα την ξεπεράσουμε», είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Χαρδούβελης.

Αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είπε: «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σήμερα έχει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και υψηλή ρευστότητα. Ειδικά η Εθνική Τράπεζα στα stress tests του 2023 που ανακοίνωσε ο SSM τον περασμένο Ιούλιο αναδείχθηκε ως η 5η καλύτερη τράπεζα ανάμεσα στις 120 μεγάλες συστημικές τράπεζες της Ευρώπης», συνέχισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας.

Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί και στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, όπως τα δυσμενή δημογραφικά δεδομένα, οι κλιματικοί κίνδυνοι, η ανάγκη για περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής όπως στον ΦΠΑ, η ανάγκη για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη και για περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε ποιότητα.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, εκτίμησε ότι σήμερα μία συστημική τραπεζική κρίση ανάλογη του 2007-2009 είναι λιγότερο πιθανή κυρίως λόγω του ισχυρού εποπτικού πλαισίου. Ωστόσο επέστησε την προσοχή σε νέες πηγές ανησυχίας όπως η χαλαρή εποπτεία στους μη τραπεζικούς ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, των οποίων το μέγεθος διπλασιάστηκε στην Ευρώπη σε σχέση με το 2009, καθώς και ο γεωπολιτικός κατακερματισμός, που όπως είπε έχει αντικαταστήσει την συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τον υψηλό πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια, ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε ότι δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν από πέντε χρόνια. Ανέφερε, ακόμα, ότι παρά τη μείωση του ονομαστικού πληθωρισμού, ο δομικός παραμένει υψηλός σε πολλές οικονομίες λόγω των πιέσεων κόστους και των υψηλών περιθωρίων κέρδους, ενώ προέβλεψε ότι οι ανοδικές πιέσεις στα μακροπρόθεσμα επιτόκια αναμένεται να συνεχιστούν. «Μακροπρόθεσμα, σε σχέση με την κανονικότητα των τελευταίων ετών, θα υπάρξει μια νέα κανονικότητα υψηλότερων πραγματικών επιτοκίων και υψηλότερου πληθωρισμού, που θα συνεπάγεται υψηλότερα ονομαστικά επιτόκια» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

Ο κ. Χαρδούβελης ρώτησε τον Dr Colin Ellis, Managing Director της Moody’s, με τον οποίο βρέθηκε στο ίδιο πάνελ, γιατί η Moody’s έχει αργήσει να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα και γιατί άργησε να τη δώσει στην Κύπρο πέντε χρόνια σε σχέση με άλλους επενδυτικούς οίκους. Τότε ο κ. Ellis απάντησε ότι η πολιτική της Moody’s άλλαξε μετά την κρίση 2007-2009 και έκτοτε χρειάζονται περισσότερο χρόνο πριν αποφασίσουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα