Ποια νησιά θα χάσουν πρώτα την έκπτωση 30% στους συντελεστές. Εντός της ημέρας η απόφαση

Ποια νησιά θα χάσουν πρώτα την έκπτωση 30% στους συντελεστές. Εντός της ημέρας η απόφαση

Κληρώνει σήμερα για τον ΦΠΑ στα νησιά, ποια θα χάσουν την έκπτωση 30% στους συντελεστές. Σε ισχύ τίθεται από 1ης Οκτωβρίου βάσει μνημονίου το μέτρο

Φως στο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά αναμένεται να ρίξει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, καθώς, σύμφωνα με όσα προβλέπει το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα, την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ η κατάργηση της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ στην πρώτη κατηγορία νησιών του Αιγαίου.

Καθώς ο Σεπτέμβριος τείνει προς την εκπνοή του και ο χρόνος μετρά αντίστροφα, οι κάτοικοι των νησιών της χώρας ζητούν - και δικαίως - να ενημερωθούν για το νέο καθεστώς που αναμένεται να ισχύσει σε μερικά 24ωρα από τώρα.
Κατά τις πληροφορίες, η σχετική απόφαση που θα ρίχνει φως στο θέμα της κατάργησης της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ στην πρώτη κατηγορία νησιών του Αιγαίου θα πρέπει να αναμένεται σήμερα.
Στην εν λόγω απόφαση θα απαριθμώνται όλα εκείνα τα νησιά, τα οποία θα χάσουν πρώτα την έκπτωση του 30% στους συντελεστές ΦΠΑ. 
Για τους καλά γνωρίζοντες, κοινή παραδοχή είναι πως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα πρέπει να ξεκινήσει από τα λεγόμενα κοσμικά νησιά, εκείνα που και από τουρισμό σφύζουν και δεν βρίσκονται πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα. 
Επομένως, η πρώτη κατηγορία νησιών που θα έρθει αντιμέτωπη με την κατάργηση της έκπτωσης του 30% θα περιλαμβάνει νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Σύρος, η Τήνος, η Πάρος, η Νάξος, η Μήλος, η Σίφνος και η Ρόδος.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, λόγω της έξαρσης του προσφυγικού, ανεπηρέαστα από την αύξηση των συντελεστών θα παραμείνουν για την ώρα νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους πρόσφυγες, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος. 
Υπενθυμίζεται εδώ πως από την 1η Οκτωβρίου οι συντελεστές ΦΠΑ στα εν λόγω νησιά θα αυξηθούν σε 6%, 13% και 23% - όπως ισχύει στην ηπειρωτική Ελλάδα - από 5%, 9% και 16% που θα είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Η κατάργηση της έκπτωσης του 30% στους συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύσει για μια δεύτερη κατηγορία νησιών από 1ης Ιουνίου 2016, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου 2017, οπότε και θα καταργηθεί η έκπτωση σε μια τρίτη κατηγορία νησιών. 
Εκείνο, όμως, που πρέπει να τονιστεί είναι, πως παρά τις εξαγγελίες περί του αντιθέτου, μέχρι και τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν έχει προβλεφθεί η χορήγηση κανενός αντισταθμιστικού οφέλους για τους κατοίκους των νησιών που θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες επιβαρύνσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΦΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γιατί είναι μονόδρομος η λήψη πρόσθετων μέτρων

SHARE:

24Media Network