Ποιες δωρεές και γονικές παροχές είναι πλέον αφορολόγητες

Ποιες δωρεές και γονικές παροχές είναι πλέον αφορολόγητες
Ακίνητα Eurokinissi

Δωρεές από Έλληνα κάτοικο του εξωτερικού, γονικές παροχές ή δωρεές προς τα παιδιά για αγορά πρώτης κατοικίας έως και 150.000 ευρώ είναι πλέον αφορολόγητες.

Μετά την ψήφιση και δημοσίευση του φορολογικού νόμου 4714 σε ΦΕΚ, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, κ Γιώργος Πιτσιλής ενεργοποιεί και τις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε και καθιστά αφορολόγητες συγκεκριμένες δωρεές και γονικές παροχές.

Ειδικότερα:

1. Ορίζεται ότι απαλλάσσεται από τον φόρο η δωρεά της κινητής περιουσίας Έλληνα υπηκόου που κατοικούσε στο εξωτερικό για δέκα (10) τουλάχιστον συνεχόμενα έτη, με την προϋπόθεση ότι, σε περίπτωση μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα, δεν έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) ετών, ενώ η μεταβιβαζόμενη περιουσία δεν έχει αποκτηθεί στην ημεδαπή κατά τα τελευταία δώδεκα (12) έτη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποδεικνύεται η μόνιμη εγκατάσταση του δωρητή στην αλλοδαπή για το διάστημα των δέκα ετών τουλάχιστον πριν από τη σύσταση της δωρεάς καθώς και ότι η δωρούμενη κινητή περιουσία δεν έχει αποκτηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα έτη (δεν αρκεί δηλαδή να βρίσκεται απλώς κατατεθειμένη σε πιστωτικά ιδρύματα κ.λπ. του εξωτερικού). Η διάταξη εφαρμόζεται για δωρεές που συνιστώνται από το εν λόγω νόμο Στην απαλλαγή δεν περιλαμβάνονται περιουσίες δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και υπαλλήλων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα, εφόσον τα πρόσωπα αυτά εγκαταστάθηκαν στην αλλοδαπή λόγω της ιδιότητάς τους αυτής.

2. Οι χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές που συνιστώνται από τους γονείς προς τα τέκνα τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο των δωρεοδόχων τέκνων οι προϋποθέσεις απαλλαγής πρώτης κατοικίας ,δεν φορολογούνται πλέον αυτοτελώς (με συντελεστή 10%), αλλά υπάγονται στην κλίμακα της Α΄ κατηγορίας του άρθρου 29 και είναι αφορολόγητες μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ. Προαπαιτούμενο για την ευνοϊκή μεταχείριση των εν λόγω δωρεών/γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά/γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο έτυχε το τέκνο της απαλλαγής πρώτης κατοικίας.

3. Στην κλίμακα της Α΄ Κατηγορίας του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, υπάγονται οι δωρεές και γονικές παροχές χρηματικών ποσών των γονέων προς τα τέκνα τους, για την αγορά πρώτης κατοικίας, που πραγματοποιούνται από τη δημοσίευση του κοινοποιούμενου νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (δηλαδή από 31/07/2020).

Παράλληλα, με την ίδια εγκύκλιο ο διοικητής της ΑΑΔΕ κοινοποιεί και την διάταξη με την οποία διασφαλίζεται η απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ των πυρόπληκτων στο Μάτι Αττικής και την Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας από τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου του 2018.

Τούτο, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι Δελτίου Επανελέγχου ή Έκθεσης Αυτοψίας ή Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που θα εκδοθούν έως τις 31.12.2020, και κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά. Επίσης, για τα έτη 2018, 2019 και 2020 απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα