Ποιες επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο Γέφυρα 2

Ποιες επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο Γέφυρα 2
Κλειστά καταστήματα AP Images

Τα κριτήρια περιλαμβάνουν το ύψος της μείωσης του τζίρου, το μέγεθος της επιχείρησης, το ύψος του δανείου, την ακίνητη περιουσία της επιχείρησης καθώς και αν θα συμπεριληφθούν μόνο κορονοδάνεια ή και δάνεια καταγγελμένα από το παρελθόν.

Σκληρό μπρα ντε φερ διεξάγεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των Θεσμών για τα κριτήρια που θα ισχύσουν κατά την ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» που προβλέπει την επιδότηση των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων για 9 μήνες.

Στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς έχουν τεθεί κριτήρια που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το ύψος της μείωσης του τζίρου λόγω της πανδημίας, το μέγεθος της επιχείρησης, το ύψος του δανείου προς τις τράπεζες, η ακίνητη περιουσία της επιχείρησης καθώς και αν θα συμπεριληφθούν μόνο κορονοδάνεια ή και δάνεια καταγγελμένα από το παρελθόν.

«Σε κάποια από τα παραπάνω κριτήρια είμαστε κοντά και σε κάποια το χάσμα είναι μεγάλο» τονίζει με νόημα στο news247.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Για παράδειγμα είναι κοντά να κλειδώσει το ύψος της μείωσης του τζίρου λόγω πανδημίας στο 20% τουλάχιστον, ενώ σε ότι αφορά στο μέγεθος της επιχείρησης σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθούν εκτός οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη είναι απόκλιση στο ύψος της οφειλής προς τις τράπεζες με την ελληνική πλευρά να τοποθετεί τον πήχη στις 300.000 ευρώ ύψους δανείων με τους θεσμούς να αρνούνται να μπουν σε οποιαδήποτε συζήτηση με οφειλές άνω των 150.000 ευρώ.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι τα στοιχεία που έχει δώσει το πιστωτικό σύστημα στους Θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Γέφυρα 2 περιλαμβάνουν μια «δεξαμενή» επιχειρηματικών δανείων που προσεγγίζει τα 60 δις. ευρώ, ενώ στην υποθετική περίπτωση που ισχύσει το προτεινόμενο όριο οφειλής της ελληνικής πλευράς τότε θα καλυφθεί άνω το 90% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων.

Με βάση τα ίδια στοιχεία που έχουν διαθέσει οι τράπεζες και έχει επεξεργαστεί η PWC από το σύνολο των περίπου 60 δισ. ευρώ, τα μισά περίπου οφείλονται από μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα εξαιρεθούν από το μέτρο της επιδότησης, καθώς προσκρούουν στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συσσώρευση εγγυήσεων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις εγγυήσεις περιλαμβάνονται αθροιστικά όλα τα ποσά που έχει δώσει ως στήριξη το Δημόσιο μέσω προγραμμάτων όπως:

  • η επιστρεπτέα προκαταβολή,
  • οι εγγυήσεις και οι επιδοτήσεις δανείων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και
  • η επιδότηση της δόσης των τόκων που θα χορηγηθεί μέσω του προγράμματος «Γέφυρα 2».

Το όριο που θέτει η Ε.Ε. ως ανώτατη κρατική ενίσχυση αποτελεί ουσιαστικά το πλαφόν για το σύνολο των χρημάτων που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση ως κρατική στήριξη και έχει αυξηθεί μέχρι σήμερα δύο φορές κατά τη διάρκεια της κρίσης. Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή διπλασίασε πρόσφατα το όριο των κρατικών ενισχύσεων από τις 800.000 ευρώ στο 1,6 εκατ. ευρώ, οι μεγάλες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι μένουν εκτός περιμέτρου καθώς εξαντλούν αυτό το όριο.

Αντίθετα, ο διπλασιασμός του ορίου από τις 800.000 ευρώ στο 1,6 εκατ. ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή αυτών με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και έως 250 εργαζομένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι οφειλές των μεσαίων επιχειρήσεων ανέρχονται στα 18 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 6 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των μικρών επιχειρήσεων. Στο μέτρο της επιδότησης θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οφειλές των οποίων ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει τεθεί και το κατά πόσον εκτός από τις συνεπείς μέχρι σήμερα επιχειρήσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, θα επιδοτηθούν και δάνεια που είναι σε καθεστώς καθυστέρησης ή δάνεια καταγγελμένα από το παρελθόν.

Ωστόσο υπάρχει σύγκλιση σε μια λύση που θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα κατά το πρότυπο του Γέφυρα 1 που θα καλύψει μεν όλες τις κατηγορίες δανείων αλλά η επιδότηση θα είναι μειωμένη για αυτές που έχουν οφειλές στις τράπεζες σε καθυστέρηση. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι οι επιχειρήσεις αυτές να ρυθμίσουν προηγουμένως τις οφειλές τους με την τράπεζα και να μην είναι προβληματικές.

Έρχεται η επιδότηση τόκων

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες αναζητούν λύση στο ακανθώδες ζήτημα να κρατηθούν, τα επιχειρηματικά δάνεια που εξέρχονται από τα μορατόρια, «πράσινα» μέχρι τον ερχόμενο Μάιο όπου και η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων «Γέφυρα 2».

Οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών έχουν ως άμεση προτεραιότητά τους να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια σε αναστολή πληρωμής, προκειμένου να περάσουν σε κανονική εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους και να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού το νέο κύμα κόκκινων δανείων στο πιστωτικό σύστημα.

Ωστόσο η παράταση της πανδημίας δυσκολεύει σημαντικά το έργο τους καθώς στην πλειονότητά τους τα επιχειρηματικά δάνεια έχουν εξέλθει από τα μορατόρια και η υιοθέτηση του Γέφυρα 2 δεν αναμένεται πριν τις αρχές Μαΐου.

Σε αυτή του την προσπάθεια το πιστωτικό σύστημα έχει βρει συμπαραστάτη το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι τραπεζίτες κατά τις τελευταίες τακτικές τηλεδιασκέψεις έχουν ενημερωθεί ότι μέχρι τον Μάιο το κενό θα καλυφθεί από ένα πρόγραμμα επιδότησης τόκων για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα