Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο “ραντάρ” της εφορίας το 2024

Διαβάζεται σε 4'
aade
ΑΑΔΕ INTIME

Στους ελέγχους, θα χρησιμοποιηθούν ειδικοί αλγόριθμοι, αυτοματοποιημένα μοντέλα τελικής μοριοδότησης και στοιχεία από “εσωτερικές και εξωτερικές πηγές”, που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ.

Σειρά ελέγχων προωθεί για φέτος η ΑΑΔΕ έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα 2.500 υποθέσεις φορολογίας ακινήτων με έμφαση στις μεταβιβάσεις, που έγιναν με το νέο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, αλλά και υποθέσεις που προέκυψαν μετά από εισαγγελική παραγγελία.

Επίσης, η “πυξίδα” της ΑΑΔΕ για το 2024 οδηγεί σε “ξεσκόνισμα” 885 μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, που αφορούν σε κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, ηλεκτρονικό εμπόριο, ψηφιακές πλατφόρμες, απάτες ΦΠΑ και ενδοκοινοτικό εμπόριο.

Για τους ελέγχους, αυτούς, μάλιστα, θα χρησιμοποιηθούν ειδικοί αλγόριθμοι, αυτοματοποιημένα μοντέλα τελικής μοριοδότησης και στοιχεία από “εσωτερικές και εξωτερικές πηγές”, που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ με τους φακέλους των ακινήτων να βρίσκονται πρώτοι στη λίστα.

Αναλυτικά στο “ραντάρ” της ΑΑΔΕ για φέτος μπαίνουν:

  • 470 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίες ψηφιακών αρχείων κ.λπ.
  • 105 υποθέσεις  ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων
  • 155 υποθέσεων ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης και στο  ηλεκτρονικό επιχειρείν.
  • 155 υποθέσεις αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Συνολικά, ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια 72.885 φορολογικών ελέγχων.

Η επιλογή των υποθέσεων που ελέγχονται κατά προτεραιότητα το 2024 γίνεται, μάλιστα, ανά ελεγκτική υπηρεσία, με βάση ένα αυτοματοποιημένο μοντέλο αντικειμενικής αξιολόγησης  κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης  που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ.

Για  τα  Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) Αττικής και Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν ανά υποδιεύθυνση. Επίσης, υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση ελέγχονται κατά προτεραιότητα.

Σειρά προτεραιότητας

Ειδικότερα, οι υποθέσεις που τίθενται στο μικροσκόπιο κατά προτεραιότητα σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή είναι οι ακόλουθες:

  1. Υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών  Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.)
  2. Υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
  3. Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.
  4. Υποθέσεις που αφορούν σε έλεγχο βάσει δείγματος, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε διατάξεις και αποφάσεις όπως ενδεικτικά δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής Φ.Π.Α., καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.
  5. Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων κατά τη δημοσίευση της παρούσας.
  6. Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, συνεκτιμώντας αιτιολογημένα στο Ο.Π.Σ. Elenxis.
  7. Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε.
  8. Υποθέσεις των Δ.Ο.Υ και Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
  9. Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές, υποθέσεις διενέργειας ελέγχου στο πλαίσιο επανάληψης διαδικασίας καθώς και σε εκτέλεση προδικαστικής απόφασης, υποθέσεις που αφορούν σε επιβολή προστίμων, υποθέσεις που αφορούν σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.
  10. Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος,   δηλαδή με ελεγχόμενους που έχουν δραστηριότητα και σε άλλο κράτος ή κράτη πλην της Ελλάδας.
  11. Τη συμμόρφωση των δηλούντων ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τους κανόνες δέουσας επιμέλειας.
  12. Υποθέσεις μερικού ελέγχου φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ από το γραφείο σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβούς φορολογικού στοιχείου/ παραστατικού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα