Ποιοι έχουν “τύχη” να βρουν πρόσβαση στον κουμπαρά του Ταμείου Ανάκαμψης;

Ποιοι έχουν “τύχη” να βρουν πρόσβαση στον κουμπαρά του Ταμείου Ανάκαμψης;
Κόσμος στην Ερμού AP

Το σχέδιο προβλέπει την κινητοποίηση σημαντικών πόρων του ιδιωτικού τομέα, με στόχο την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Με στόχο την απορρόφηση 5,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να λειτουργήσει ως ουσιαστικό ανάχωμα στην ύφεση κινείται το υπ. Οικονομικών.

Μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση του Ecofin ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε το σχέδιο που είναι σε τελικό στάδιο προς υποβολή στην Κομισιόν ώστε να πειστούν οι εταίροι και να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για τις προκαταβολές που ισοδυναμούν με το 10% της συνολικής χρηματοδότησης περίπου και αναμένεται να εισφέρουν με πόρους αξίας άνω του 1% του ελληνικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα, δε, με όσα έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών στο συνέδριο του Economist τον περασμένο Δεκέμβριο οι πόροι αυτοί θα είναι καταλύτης στην επιτάχυνση του ΑΕΠ κατά 2,1%,.

Στοιχείο, πάντως, «κλειδί» στην όλη υπόθεση είναι το πώς θα διατεθούν οι πόροι και πώς θα γίνει η δρομολόγησή τους. Σύμφωνα με την παρουσίαση του υπουργού Οικονομικών χτες το σχέδιο προβλέπει την κινητοποίηση σημαντικών πόρων του ιδιωτικού τομέα, με στόχο την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε, όπως αναφέρεται, να επιτευχθούν μεγάλα πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Ουσιαστικά βέβαια με αυτόν τον τρόπο όσοι έχουν μέγεθος, μεγάλη δυνατότητα κατάθεσης ώριμων σχεδίων και πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα ή σε άλλη εναλλακτική χρηματοδότηση θα έχουν τον πρώτο λόγο σε αντίθεση π.χ. με ΜμΕ.

Μόχλευση κεφαλαίων

Έτσι η δρομολόγηση των πόρων του Ταμείου ακολουθούν τα νέα μοντέλα που έχουν κυριαρχήσει στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή «μοχλεύουν» ιδιωτικά κεφάλαια στη βάση σχεδίων και με κριτήρια κυρίως τραπεζικά. Δηλαδή δεν δίνονται με μορφή επιδότησης δημοσίων επενδύσεων ή με μοντέλα διαχείρισης ΕΣΠΑ αλλά περνούν μέσα από κριτήρια αγοράς πέρα βέβαια από τις επιλεξιμότητες στους κεντρικούς θεματικούς αξονες. Παρατηρείται, δε, ήδη μια εντατική προσπάθεια κι ένα “διαγκωνισμός” από φορείς ή μεμονωμένες εταιρίες να πειστεί το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση για την αναγκαιότητα ένταξης συγκεκριμένων έργων.

Επίσης ο κανόνας “first-in-first-out” (FIFO), δηλαδή όποιος καταθέσει πρώτος ώριμη πρόταση, αυτός και θα χρηματοδοτείται θα είναι ο κυρίαρχος στην διαδικασία χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο πρόσφατο Fin Forum 2021, Shaping the future of banking & finance.

Όπως τόνισε στο εν λόγω συνέδριο, με αυτόματες και ταχύτατες διαδικασίες μέσω του τραπεζικού συστήματος θα αξιολογούνται τα επενδυτικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης και κάλεσε τους επενδυτές που έχουν προετοιμάσει επιχειρηματικά σχέδια, στους επιλέξιμους κλάδους, να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες αξιολόγησης με τις τράπεζες, καθώς θα τηρηθεί ο κανόνας “first-in-first-out” (FIFO).

Όπως διευκρίνισε, η σχετική νομοθεσία για την επιλεξιμότητα και τις προδιαγραφές θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο – Ιούνιο, επομένως, οι επενδυτές δεν έχουν καιρό για καθυστέρηση. Συνεπώς, “είναι ρεαλιστικός ο στόχος να δούμε τις πρώτες εκταμιεύσεις εντός του καλοκαιριού”, δήλωσε. Εξάλλου, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρόκειται να εισρεύσουν μαζικά, αλλά σταδιακά, για λόγους δημοσίου χρέους. Στόχος είναι να υπάρξει εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση για τα πρώτα τρία με τέσσερα χρόνια της επένδυσης.

Αναφερόμενος στη διαδικασία αξιολόγησης και χρηματοδότησης, ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που έχουν καθοριστεί οι επιλέξιμοι κλάδοι και τα ποσοστά επιτρεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης, η τελική αξιολόγηση και δανειοδότηση θα γίνεται μέσω του τραπεζικού συστήματος.. Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά ενίσχυσης, η επιδότηση θα ανέρχεται σε 30-50%, η ίδια συμμετοχή σε 20% και το υπόλοιπο ποσοστό θα καλύπτεται από τις τράπεζες.

Συνδέονται, επίσης, οι εκταμιεύσεις με μεταρρυθμίσεις όπως:

– η αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες)

– Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών

Έτσι οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο θα γίνονται, αφού ελέγχονται προϋποθέσεις, ορόσημα και χρονοδιαγράμματα. Το θέμα βέβαια δεν είναι καινούργιο καθώς συνδέεται με τις συστατικές αρχές του νέου αυτού θεσμού, όπως αποφασίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πολύμηνη διαπραγμάτευση οι 4 βόρειες χώρες Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Αυστρία με ένα κοινό μέτωπο, υπό τη σιωπηλή αποδοχή της Γερμανίας, ζήτησαν και πέτυχαν οι εκταμιεύσεις να συνδέονται με μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, όπως αποφασίστηκε, ένα κράτος μέλος μπορεί να μπλοκάρει τις ροές χρήματος σε άλλο κράτος μέλος εάν εκτιμηθεί ότι τα «προαπαιτούμενα» δεν τηρούνται. Επίσης στις μεταρρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται αλλαγές σε ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, δημόσια διοίκηση και δημόσια οικονομικά, κάτι που βέβαια στην Ελλάδα είναι πολύ «οικείο» καθώς συνδέεται με τα μνημόνια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα