Πολιτικοί τριγμοί στη Γερμανία από ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στην Ελλάδα

Πολιτικοί τριγμοί στη Γερμανία από ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο οι δηλώσεις του Σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελαρίου της Γερμανίας και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σχετικά με την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα

Στις δηλώσεις του Σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελαρίου της Γερμανίας και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σχετικά με την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα ενδέχεται να προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό του μεγάλου γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού.

«Ο Γκάμπριελ φέρνει στο προσκήνιο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας», είναι ο τίτλος της Die Zeit, ενώ ανάλογος είναι και ο τίτλος άρθρου της Frankfurter Allgemeine. Το περιοδικό Der Spiegel σημειώνει: « Ο Γκάμπριελ προσελκύει την Ελλάδα με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας».

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, επεσήμανε παρόλα αυτά ότι προϋπόθεση για τη συνέχιση της βοήθειας είναι η ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Δεν μπορούμε απλώς να στέλνουμε χρήματα εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου επεσήμανε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν θα ήταν οικονομικά αλλά πολιτικά εξαιρετικά επικίνδυνη».

Σε όλες τις αναφορές του γερμανικού Τύπου υπογραμμίζεται και η αντίθεση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, σε αυτές τις συζητήσεις με αναφορά στις δηλώσεις του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φόλκερ Κάουντερ.

Ο Κάουντερ δήλωσε στη Welt am Sonntag ότι «δεν πρέπει να μιλάμε για τρίτη διάσωση», ενώ υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες θα πρέπει να αποδείξουν ότι θα προχωρήσουν στον συμφωνημένο δρόμο».

Οι διαφωνίες μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατικών (SPD) του Γκάμπριελ και του CDU για το θέμα της Ελλάδας ενδέχεται να προκαλέσουν συγκρούσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, σχολιάζει η Zeit.

Χαρακτηριστική της διαφορετικής στάσης των δύο κομμάτων είναι οι δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών τους.

Ο ευρωβουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU), αδελφό κόμμα του CDU, δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel: «Στη Γερμανία δεν υπάρχει πλειοψηφία για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του CDU/CSU Χανς Πέτερ Φρίντριχ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός Grexit. «Αν δεν επιμείνουμε στις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, προκαλούμε μεγάλη ζημιά στη νομισματική ένωση. Αυτή η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από το αν τελικά η Ελλάδα αποχωρούσε» από την ευρωζώνη, είπε στο Spiegel.

Αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD Κάρστεν Σνάιντερ επεσήμανε ότι η συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα πρέπει να είναι ταμπού, αναφέρει η εφημερίδα Tagesspiegel.

«Μερικοί στο CDU και το CSU έχουν πειστεί από την αυταπάτη ότι δεν θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας», είπε ο Σνάιντερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα.

«Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία δεν θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την τύχη της χώρας στα χέρια της.

«Οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές είναι προς το δικό της συμφέρον, αν η Ελλάδα επιθυμεί να σταθεί ξανά στα πόδια της γρήγορα», σημείωσε ο Σνάιντερ.

Κατέληξε λέγοντας ότι για να δοθεί στην Ελλάδα περαιτέρω βοήθεια από την Ευρώπη θα πρέπει να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ ευρωζώνης και Αθήνας. «Γι' αυτό πρέπει τις λέξεις να ακολουθήσουν πράξεις. Δεν θα υπάρξει λευκή επιταγή», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γκάμπριελ: Αν φύγει η Ελλάδα από την Ευρώπη, κανείς δεν θα μας έχει εμπιστοσύνη

SHARE:

24Media Network