Πώς τα Ιωάννινα θα γίνουν το “Τσουγκ” της Ελλάδας

Διαβάζεται σε 7'
Πώς τα Ιωάννινα θα γίνουν το “Τσουγκ” της Ελλάδας

Οι καταλύτες για δυναμικούς “θύλακες” ανάπτυξης στην Ελληνική περιφέρεια με αιχμή το παράδειγμα των Ιωαννίνων και “όχημα” τον ψηφιακό μετασχηματισμό καταγράφηκαν στο συνέδριο Tech Fuse.

Τον οδικό χάρτη και τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να αναδειχθούν περιφερειακά κέντρα στη χώρα ως πόλοι επιχειρηματικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης ανέδειξαν, την Παρασκευή 5 Απριλίου, οι ομιλητές, κατά την πρώτη μέρα εργασιών του TechFuse, που είναι το πρώτο ετήσιο συνέδριο στην Ελλάδα, που συνδυάζει την τεχνολογία και την καινοτομία με τον πολιτισμό.  Διοργανώθηκε από τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Κόμβος Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας” σε συνεργασία με την κοινότητα ψηφιακών νομάδων C.Ioannina, ενώ υποστηρίζεται από εγχώριους και διεθνείς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Ειδικότερα, με αναφορά στο παράδειγμα των Ιωαννίνων, που από μια πόλη απομονωμένη, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ένα οικοσύστημα καινοτόμου επιχειρηματικότητας, τονίστηκε ότι με την αξιοποίηση κυρίως της τεχνολογίας και των “ψηφιακών” κατακτήσεων, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα “αριστείας” στον τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικά ο Χάρης Αντωνίου, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Neptune Maritime Leasing LTD και Ταμίας -Μέλος του ΔΣ του Κόμβου Δίκτυα Παγκόσμιου Ελληνισμού παραλλήλισε την πόλη Τσουγκ της Ελβετίας, που είναι έδρα πολλών διεθνών εταιρειών, με τις προοπτικές που έχουν τα Ιωάννινα.

“Παλαιότερα τα Γιάννενα ήταν μια πολύ φτωχή περιοχή” αντιδιθαστέλλοντας την πόλη της Ελβετίας με την πρωτεόυσα της Ηπείρου. “Η πόλη Τσουγκ στην Ελβετία είναι πολύ πιο μικρή από τα Γιάννενα, κι επίσης είναι παραλίμνια. Ήταν πολύ φτωχή, αλλά πήραν αποφάσεις και αναπτύχθηκαν πολύ πιο γρήγορα κι από την ίδια την Ελβετία, που ανέβασε το ΑΕΠ της 3,5 φορές, κι από 190 δισεκ έφτασε στα 700 δισεκ. Την ίδια ώρα το Τσουγκ κινήθηκε με οκταπλασια ταχύτητα σε σχέση με την αύξηση του ΑΕΠ” ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Οι πυλώνες

Στο φόντο αυτό ο  Νίκος Καλογιάννης, Partner, FS Leader, PwC Greece έθεσε με σαφήνεια σε σχέση με την επόμενη μέρα της ελληνικής περιφέρειας, τους βασικούς πυλώνες, που μπορούν να στηρίξουν νέους θύλακες αποκεντρωμένης ανάπτυξης

“Η κρίση επληξε περιφέρεια. Σημαντικά θέματα, λοιπόν για το μετασχηματισμό στην  περιφέρεια, είναι να διαθέτουν οι εκεί επιχειρήσεις επιχειρησιακά πλάνα στη βάση των δεδομένων των επιμέρους περιοχών, να έχουν πρόσβαση σε ξένες αγορες, αλλά και βασικά χαρακτηριστικά καινοτομίας. Επίσης να έχουν προσανατολισμό προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, να έχουν πρόσβαση σε ειδικευόμενο προσωπικό., μια και τα θέματα στελέχωσης των επιχειρήσεων είναι κομβικά. να αναβαθμίσουν τεχνολογικη υποδομή τους αλλά και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία”.

Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε ότι μια έκταση σημαντική έκταση έχει παραχωρηθεί δίπλα στο Πανεπιστήμιο, ώστε να αποτελέσει βάση ανάπτυξης των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων, ενώ έκανε λόγο για νέα δύο κέντρα έρευνας κι ανάπτυξης, που τροχοδρομούνται, από την Περιφέρεια, υπό την “ομπρέλα” του Ινστιτούτου Έρευνας στα Ιωάννινα με αναφορά στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας σημείωσε ότι τα Ιωάννινα έχει ενταχθεί στο δίκτυο των  100 έξυπνων πόλεων της ΕΕ και ήδη έχουν δρομολογηθεί έργα 2 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ανέφερε ότι τα επόμενα 10 χρόνια στη χώρα υπάρχει ανάγκη να επενδυθούν  380 δισεκ. ευρώ. Υπογράμμισε, δε, ότι θα πρέπει εν τω μεταξύ να προωθηθούν αλλάγές.  “Θα πρέπει να προχωρήσουν πολλά δυναμικά πράγματα για να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνε,  που θα φέρουν αυτήν την αξία” είπε και σημείωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι υπερήφανη για τη συμμετοχή της στην οικονομία της Ηπείρου. “Εχουμε το 35% στη αγορά χορηγήσεων και καταθέσεων στην Ηπειρο. Δεν υπάρχει άλλη περιοχή που έχουμε τέτοιο μερίδιο αγοράς” συμπλήρωσε, λέγοντας ίτι “θελουμε να ανταποδώσουμε μεγάλο μέρος της αξίας που δημιουργούμε και να βοηθήσουμε ώστε να γίνουν οι επενδύσεις.”

“Μας ενδιαφέρει ότι υπάρχει Πανεπιστήμιο που δημιουργεί μεγαλη αξία, που φέρνει ταλέντα που θα βρει ανθρώπους που θα δημιουργήσουν στην περιοχή” τόνισε και στάθηκε στη σημασία των υποδομών, που είναι, όπως είπε, απαραίτητες “να μπορέσουν να έρθουν και διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοι”

Κατέληξε, λέγοντας, ότι η  ‘Ηπείρος έχει μια σειρά από οικοσυστήματα που μπορούν να τη φέρουν μπροστά. “Είναι τρανή απόδειξη ότι εδώ γίνονται πράγματα” υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Νίκος Μανιάτης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ Ελλάδας & Κύπρου στάθηκε στο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επιφέρει δραστηριότητα και οικονομική ανάπτυξη και  στην περιφέρεια. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) θα δώσει  16 τρισεκ. μεχρι το 2030 και θα φέρει αξίες και στην περιφέρεια. Οι εταιρείες που θα την αξιοποιήσουν θα έχουν πλεονέκτημα» ανέφερε ο Κ. Μανιάτης.

«Πολλά σύνθετα έργα θα γίνουν πιο εύκολα αλλά θα υπάρξει και ισχυρό πράσινο αποτύπωμα με καλύτερη χρήση των πόρων» προσέθεσε.

Θα αυξηθεί η συμβουλευτική προς τις επιχειρήσεις με τη χρήση ΑΙ. .

Μια ενεργειακή π.χ. επένδυση στην περιφέρεια θα σταθμίζεται εάν είναι κερδοφόρα, εάν  θα έχει σωστό αποτύπωμα, ώστε να διευκολύνει κάποιον επενδυτή να τη χρηματοδοτήσει.

Το προσδόκιμο ζωής, επίσης,  θα αυξηθεί καθώς η ΑΙ θα βοηθήσει να λυθουπν ζητήματα. Πολλες εργασίες θα αναβαθμιστούν και θα μπορούν να γίνουν από απόσταση και  η περιφέρεια θα μπορεί να υποστηρίξει νέες δουλειές. Οι εταιρίες θα υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια» τόνισε.

Οι υποδομές

Την ίδια ώρα ο Νίκο Καλογιάννη, Partner, FS Leader, PwC Greece αφού ανέφερε ότι η εταρεία του έχει ήδη επιχειρηματικά κέντρα σε

Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο, Πατρα και Ιωάννινα και σχεδιάζει να ανοίξει άλλους τρεις στην Ελλάδα, τόνισε ότι «οι υποδομές έχουν προσελκύσει σημαντικές επιχειρήσεις».

«Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεισφέρουν στη διατήρηση του πλούτου και τη φυσιογνωμία περιοχής και να έχουν δυναμική και εξωστρεφή προσανατολισμό».

Ο Ιωάννης Βουγιούκας Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου αφού παρέθεσε το παράδειγμα της “Μυρτάλης”, μιας τοπικής εταρείας που παράγει και διακινεί βότανα ακόμη και σε περιοχές όπως η Κορέα ή οι ΗΠΑ και όπου η Τράπεζα Ηπείρου έχει σημαντική στήριξη υπογράμμισε ότι στο τρίτπυχο “συνέργειες – παραγωγή – εμπορική ανάπτυξη” μπορεί να πατήσει μια προσπάθεια ανάδειξης δυναμικών εταρειών από την περιφέρεια.

Το TecFfuse

Αξίζει να σημειωθεί ότι βασικοί στόχοι του συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι:  Να καταστήσει τα Ιωάννινα έναν περιφερειακό κόμβο καινοτομίας και ψηφιακής οικονομίας Να συμβάλλει στην ενίσχυση και στην ευρύτερη ανάπτυξη του τοπικού και περιφερειακού οικοσυστήματος Να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ηπείρου και να δημιουργήσει πολλαπλασιαστική αξία για την τοπική κοινωνία Γενικότερα, το TechFuse καλύπτει ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του οικοσυστήματος, τις τεχνολογίες αιχμής, την εξέλιξη της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην κοινωνία και στην εργασία, τη σχέση της τεχνολογίας με τον πολιτισμό και την ευρύτερη περιφερειακή ανάπτυξη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.  Η ατζέντα του είναι πολυθεματική και περιλαμβάνει Έλληνες και διεθνείς ομιλητές από την πολιτική, την επιχειρηματικότητα, την ερευνητική κοινότητα, την κοινωνία και τον πολιτισμό.  Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιούνται δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, με βασικό προσανατολισμό την ενίσχυση του πολιτισμού στα Ιωάννινα και στην Ήπειρο, και δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια για φοιτητές και επαγγελματίες που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα