Πότε να αξιοποιήσετε το ακίνητό σας με μίσθωση τύπου Airbnb – 5 πρακτικές συμβουλές

Πότε να αξιοποιήσετε το ακίνητό σας με μίσθωση τύπου Airbnb – 5 πρακτικές συμβουλές
Ακίνητα στην Αθήνα SOOC

Πέντε συμβουλές έτσι ώστε η επένδυση που θα κάνετε στη βραχυχρόνια μίσθωση να αποφέρει καρπούς.

Η εποχή που όποιος είχε ξενοίκιαστο σπίτι και το έβαζε στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου AirBNB έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Και δε φταίει η πανδημία του κορονοϊού για αυτό.

Μπορεί ο τουρισμός στην Ελλάδα να έχει περάσει σε άλλο επίπεδο από πλευράς αφίξεων τουριστών (ακόμη και φέτος το καλοκαίρι εν μέσω πανδημίας) αλλά έχουν αντίστοιχα αλλάξει και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προσφέρονται τέτοιου είδους καταλύματα.

Πριν την πανδημία και μερικά χρόνια πριν από αυτή, μόλις η Ελλάδα είχε αρχίσει να ξεπερνά την δεκαετή σχεδόν οικονομική κρίση, η μίσθωση μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης φάνταζε ως η εύκολη λύση.

“Έχω άδειο διαμέρισμα, θα το βάλω στις πλατφόρμες για να βγάζω λεφτά εύκολα!”. Μια τέτοια προσέγγιση ήταν αρκετά σύνηθης. Και η αλήθεια είναι ότι όταν εισέρχεσαι σε μια αγορά και με ένα προϊόν που ο ανταγωνισμός είναι μικρός, όλα φαίνονται απλά και όντως παρουσιάζονται ευκαιρίες.

Πολλοί ήταν μάλιστα αυτοί που έβγαλαν ενοικιαστές από τα διαμερίσματα ή σταμάτησαν να τα νοικιάζουν σε φοιτητές, προκειμένου να φιλοξενήσουν τουρίστες σε αυτά. Η βραχυχρόνια μίσθωση φάνταζε πολύ δελεαστική.

Ωστόσο, η πραγματικότητα σήμερα είναι αρκετά διαφορετική.

Το τοπίο στη βραχυχρόνια μίσθωση έχει αλλάξει

Σε σχέση με 4 ή 5 χρόνια πριν, το τοπίο έχει αλλάξει ριζικά. Η ζήτηση εκτοξεύθηκε λόγω της αύξησης του τουρισμού αλλά το ίδιο εκτοξεύθηκε και η προσφορά, που σύντομα υπερκάλυψε τη ζήτηση.

Επιπλέον, ο ανταγωνισμός στο χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης εντάθηκε σημαντικά με το AirBNB να αποτελεί μια από τις επιλογές της αγοράς (σίγουρα βέβαια ακόμη από θέση ισχύος).

Η υπερπροσφορά διαμερισμάτων όμως έχει μειώσει τις αποδόσεις. Οι πληρότητες μειώνονται όπως και οι τιμές ανά διανυκτέρευση (με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομική βιωσιμότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης).

Επιπλέον, με τόσο υψηλά νούμερα τουριστών στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη) μεταβλήθηκαν και οι ανάγκες: οι τουρίστες ζητούν πιο πολλά, έχουν μεγαλύτερη επιλογή διαμερισμάτων, κυνηγούν την τιμή αλλά και ζητούν καθαριότητα και εξυπηρέτηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η αξιοποίηση ενός ακινήτου με τη μορφή βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτελεί μια συνετή επιλογή, αρκεί να πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις και ο ιδιοκτήτης να γνωρίζει τι πρέπει να συνυπολογίσει πριν το κάνει αλλά και μετά, για να μην βρεθεί σε δυσάρεστη θέση.

Να βάλω το διαμέρισμά μου για βραχυχρόνια μίσθωση τελικά;

Η αξιοποίηση ενός ακινήτου μέσω αυτής της επιλογής ασφαλώς και αποτελεί μια εναλλακτική, η οποία μπορεί να σας αποφέρει χρήματα.

Σίγουρα παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα, που την καθιστούν μια συνετή επιλογή επένδυσης ή αξιοποίησης ενός διαμερίσματος.

Αν έχετε ακίνητο που βρίσκεται σε τουριστική περιοχή και ακόμη καλύτερα σε στρατηγικό σημείο εντός αυτής της περιοχής, οι πιθανότητες επιτυχημένης επένδυσης είναι σημαντικές.

Για παράδειγμα, αν διαθέτετε διαμέρισμα κοντά σε σταθμό Μετρό στην Αθήνα ή ακόμη και κοντά σε μετρό που θα ανοίξει στη Θεσσαλονίκη, η ζήτηση θα παραμένει υψηλή σε κάθε περίπτωση. Οι τουρίστες εκτιμούν ιδιαίτερα τη χρήση μέσων σταθερής τροχιάς για τις μετακινήσεις τους, τόσο εντός πόλης όσο και προς και από τα αεροδρόμια.

Άλλοι παράμετροι που καθιστούν το ακίνητό σας ελκυστικό και κατάλληλο για βραχυχρόνια τουριστική μίσθωση είναι η εύκολη πρόσβαση σε αυτό, να βρίσκεται κοντά ή με καλή πρόσβαση σε παραλία και η ωραία θέα.

Μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, εφόσον πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις και μόνο, μπορείτε να αποκτήσετε ένα σημαντικό εισόδημα, το οποίο μάλιστα να μην είναι μόνο εποχικό (το καλοκαίρι, στο peak της τουριστικής περιόδου). Υπάρχει και ο εσωτερικός τουρισμός ενώ πολλές φορές προκύπτουν ανάγκες προσωρινής διαμονής για λόγους επαγγελματικούς ή οικογενειακούς.

Από την άλλη πλευρά, δεν ισχύει πλέον το μότο “νοικιάζω το σπίτι στο AirBNB και χωρίς να κάνω κάτι βγάζω εισόδημα”. Όπως όλες οι επενδύσεις, συνεπάγεται κόστος. Πολλές φορές, ειδικά αν το σπίτι είναι παλιό και ασυντήρητο, θα χρειαστεί να κάνετε ανακαίνιση, μερική ή ολική, προκειμένου να γίνει ελκυστικό.

Επιπλέον, ενώ στη μακροχρόνια μίσθωση δεν έχετε άλλα κόστη πέρα από τα κόστη της ιδιοκτησίας (φόροι, βασική συντήρηση), στη βραχυχρόνια μίσθωση επωμίζεστε εσείς όλο το κόστος λειτουργίας του σπιτιού (κοινόχρηστα, λογαριασμοί). Σε αυτά θα πρέπει να υπολογίζετε και τις φυσιολογικές φθορές ή ζημιές που γίνονται στο σπίτι από τη συχνή εναλλαγή ενοίκων.

Στο κόστος πρέπει επίσης να υπολογίσετε την καθαριότητα (παίζει πολύ σημαντικό ρόλο) και την εξυπηρέτηση (υποδοχή, διαχείριση παραπόνων, επίλυση προβλημάτων).

Όλα τα παραπάνω ανεβάζουν το κόστος. Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις σας συμφέρει να δώσετε τη διαχείρισή του σε μια εξωτερική εταιρεία που ειδικεύεται στα καταλύματα τύπου AirBNB. Θα σας γλιτώσει κόπο και χρόνο ενώ το αποτέλεσμα θα είναι πιο επαγγελματικό. Φυσικά και αυτό έχει ένα κόστος.

5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε για να μην την πατήσετε

1. Λάβετε υπόψιν όλα τα κόστη πριν καθορίσετε την τιμή διανυκτέρευσης και τσεκάρετε και τον ανταγωνισμό στην περιοχή (πόσο χρεώνουν άλλα αντίστοιχα διαμερίσματα). Αν προσφέρετε επιπλέον παροχές τονίστε το ώστε να δικαιολογεί την ενδεχομένως υψηλότερη τιμή.

2. Σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να νοικιάσετε το διαμέρισμα με AirBNB, αν δεν είναι δικό σας. Πολλές φορές (ειδικά σε ενοικιασμένα διαμερίσματα) υπάρχουν όροι στο μισθωτήριο που μπορεί να το απαγορεύουν. Έχουν υπάρξει μάλιστα και περιπτώσεις που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας (ρωτήστε το διαχειριστή σας).

3. Επενδύστε στην καθαριότητα του σπιτιού και την εξυπηρέτηση των τουριστών Δε φαντάζεστε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα δύο. Πολλές φορές εξαιτίας έλλειψης χρόνου των ιδιοκτητών, τα διαμερίσματα δεν καθαρίζονται καλά (ή δε γίνεται επαγγελματικός καθαρισμός, πόσο μάλλον εν μέσω πανδημίας) ή δεν μπορούν αυτοί να ανταποκριθούν στα αιτήματα των ενοίκων. Αυτό συχνά οδηγεί σε πολύ κακές κριτικές στις πλατφόρμες, που δύσκολα βελτιώνονται.

4. Ασφαλίστε το σπίτι και τα υπάρχοντά του. Σίγουρα θα υπάρξουν φυσιολογικές φθορές και ζημιές. Πολλές πλατφόρμες διαθέτουν επιλογές ασφάλισης ενώ και αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν τέτοια πακέτα πλέον.

5. Φροντίστε με προσοχή τα λογιστικά σας. Πλέον, τα εισοδήματα πρέπει να δηλώνονται στο Κράτος. Υπάρχουν προθεσμίες και πρόστιμα. Το λογιστικό και φορολογικό σκέλος της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι σημαντικό και καλό είναι να συνεργαστείτε με λογιστή, που θα σας καθοδηγεί.

Η οικονομία του διαμοιρασμού έχει εδραιωθεί για τα καλά και στην Ελλάδα πλέον, και η βραχυχρόνια μίσθωση ήρθε για να μείνει. Θα πρέπει να το δείτε όμως ως επένδυση, που έχει έσοδα αλλά και κόστη. Όσο πιο επαγγελματικά και έξυπνα τη διαχειριστείτε, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να μετατραπεί σε ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα ή ακόμη και στο κύριο εισόδημά σας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα