“Ψαλίδι” στο Power Pass: Απορρίφτηκαν 9 στις 10 αιτήσεις της δεύτερης φάσης αξιολόγησης

“Ψαλίδι” στο Power Pass: Απορρίφτηκαν 9 στις 10 αιτήσεις της δεύτερης φάσης αξιολόγησης
Ηλεκτρική ενέργεια και χρήματα ISTOCK

Η πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μετά τη δεύτερη φάση αξιολόγησης θα ξεκινήσει από την Πέμπτη ενώ σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι πληρωμές των δικαιούχων από τα 1,9 εκατ. των πρώτων αιτήσεων που πέρασαν από το σχετικό “μικροσκόπιο”.

Η συντριπτική πλειοψηφία των 600.000 πολιτών που είχαν καταθέσει αιτήσεις για τις αναδρομικές ενισχύσεις για το ρεύμα, που φτάνουν έως τα 600 ευρώ και βρισκόταν εν αναμονή της σχετικής αξιολόγησης μένει “εκτός νυμφώνος”.

Πιο συγκεκριμένα εκτός της περιμέτρου ενισχύσεων από το Power Pass μένει η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων που εκκρεμούσαν, μετά την πρώτη φάση αξιολόγησης αιτήσεων, καθώς από τους ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών διαπιστώθηκε ότι τα απαιτούμενα κριτήρια δεν πληρούνταν. Ουσιαστικά, ενισχύσεις αναμένεται να λάβουν περίπου 40.000-50.000 νοικοκυριά των οποίων τα στοιχεία της αίτησης περνούσαν αυτές τις ημέρες από επανέλεγχο.

Επισημαίνεται από τη πρώτη φάση αποκλείστηκαν 422.181 αιτήσεις λόγω μη εκπλήρωσης των όρων και των προϋποθέσεων του νόμου όπως για παράδειγμα υψηλότερο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, παρατυπίες με το κοινό ρολό ηλεκτροδότησης, συνολική επιβάρυνση κάτω από 30 ευρώ, άγνωστα στις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία για κύρια κατοικία, μεταβολές στη διεύθυνση χωρίς πιστοποίηση από την ΑΑΔΕ κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι Power Pass είναι οι καταναλωτές με καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ και η επιδότηση αφορά μόνο την πρώτη κατοικία, ιδιόκτητη ή νοικιασμένη καθώς και τη φοιτητική στέγη.

Οι πληρωμές και ο Ιούνιος

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό η πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα ξεκινήσει από μεθαύριο, ενώ σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι πληρωμές των δικαιούχων από τα 1,9 εκατ. των αιτήσεων για τις οποίες είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχουν “προκριθεί” προς ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται, ότι για τους λογαριασμούς Ιουνίου, με βάση τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, προβλέπεται έξτρα ενίσχυση από το μηχανισμό του Power Pass. Μάλιστα, δε θα χρειαστεί οι πολίτες να υποβάλλουν νέα αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς τα στοιχεία θα ληφθούν από τους παρόχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προσδιορισμός της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει αφού επανυπολογιστεί εκ νέου η επιβάρυνση για όλη την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου και αφού αφαιρεθούν τα ποσά της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους και στη συνέχεια και τα ποσά που έλαβε ο δικαιούχους από το power pass. Για παράδειγμα αν η καθαρή επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό σε όλη την περίοδο είναι 500 ευρώ θα αποζημιωθεί για το 60% δηλαδή για 300 ευρώ. Αν το συγκεκριμένο νοικοκυριό έχει λάβει ήδη αποζημίωση 280 ευρώ από τα 300 ευρώ θα αφαιρεθούν τα 280 οπότε δικαιούται για τον Ιούνιο επιπλέον 20 ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα