Πού συγκλίνουν και πού διαφωνούν Αθήνα – δανειστές

Πού συγκλίνουν και πού διαφωνούν Αθήνα – δανειστές
ΑΘΗΝΑ-Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ΝΤΕΛΙΑ ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση με στόχο συμφωνία. Το σφικτό χρονοδιάγραμμα έως τα μέσα Αυγούστου και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα. Προς έκτακτο Eurogroup στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Σε πρώτο πλάνο το δημοσιονομικό πεδίο. Κατατίθεται η ελληνική πρόταση για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Περιθώριο λίγων ακόμη 24ώρων, προκειμένου να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης που τη χωρίζει από τους δανειστές, έχει η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το οικονομικό επιτελείο, οι επικεφαλής των δανειστών αναμένεται έως τα μέσα της άλλης εβδομάδας – το αργότερο έως την Τετάρτη 12 Αυγούστου – να έχουν αποχωρήσει από την Αθήνα.

Μέχρι τότε όμως θα επιχειρηθεί να έχουν κλείσει τα περισσότερα από τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, ώστε να είναι εφικτή η συμφωνία και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας μέσω του ESM.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η Ελλάδα αποσκοπεί στην εκταμίευση δόσης ύψους 25 δισ. ευρώ.

Με την αποχώρηση όμως των επικεφαλής των δανειστών από την Αθήνα δεν σημαίνει πως η διαπραγμάτευση σταματά.

Πίσω στην πρωτεύουσα θα παραμείνουν τα τεχνικά κλιμάκια, βασική αποστολή των οποίων θα είναι η συνέχιση της διαδικασίας κατάρτισης και συγγραφής του μνημονίου.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την Κομισιόν να παρουσιάζει έως και το Σάββατο προσχέδιο του μνημονίου στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο κείμενο.

Τα χρονοδιαγράμματα για την ελληνική πλευρά είναι εξαιρετικά σφικτά και, σύμφωνα με τους τελευταίους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η νέα δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ θα πρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή στις 16 ή το αργότερο στις 17 Αυγούστου.

Μετά την ψήφιση της δανειακής σύμβασης από τη βουλή θα είναι εφικτή η εκταμίευση της δόσης των 25 δισ. ευρώ στην Αθήνα, προκειμένου η κυβέρνηση να αρχίσει να καλύπτει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της.

Σε πρώτη φάση πρέπει να αποπληρωθεί στις 20 Αυγούστου το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup, ανώτατες πηγές δεν το αποκλείουν, ενώ χρονικά το τοποθετούν προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί είτε για να ανάψει το πράσινο φως στη συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, είτε ακόμη και για να εγκρίνει ένα νέο δάνειο – γέφυρα προς τη χώρα,σε περίπτωση που τελικώς δεν οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το δάνειο μέσω ΕSM.

Τα σημεία σύγκλισης και διαφωνίας

Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης, έχει επιτευχθεί σύγκλιση θέσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στα περισσότερα μέτωπα και συγκεκριμένα:

– Στη φορολογία.

– Στο ασφαλιστικό.

– Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς Ελλάδα και δανειστές συμφωνούν στην ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας έως τα τέλη του 2015.

Σύγκλιση θέσεων δεν φαίνεται, στον αντίποδα, να έχει ακόμη καταγραφεί στο θέμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων και στον ρόλο του νέου ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις.

Σε πρώτο πλάνο το δημοσιονομικό πεδίο

Από σήμερα και για τις επόμενες 48 ώρες (Παρασκευή και Σάββατο) στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης περνούν το δημοσιονομικό και το μακροοικονομικό σκέλος.

Τη δύσκολη αποστολή για να κλείσουν οι εκκρεμότητες στο εν λόγω πεδίο αναλαμβάνουν τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να καθοριστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του ελληνικού προγράμματος.

Χωρίς δημοσιονομικούς στόχους γίνεται αντιληπτό πως δεν μπορούν να προσδιοριστούν επακριβώς τα μέτρα που καλείται να λάβει η ελληνική πλευρά και για τον λόγο αυτό, τα θέματα που αφορούν δημοσιονομικά και μακροοικονομικά ζητήματα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα.

Κατά τις πληροφορίες, Ελλάδα και δανειστές εργάζονται σε ένα συγκεκριμένο σενάριο, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος και το οποίο φέρεται να προβλέπει ύφεση της ελληνικής οικονομίας άνω του 3% για το 2015.

Οι ίδιες προβλέψεις κάνουν λόγο για πρωτογενές έλλειμμα ίσως και στο 1% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, αφού οι αρχικοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα έχουν από καιρό διαψευστεί.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι δανειστές έχουν ήδη αποδεχθεί τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018, έναντι των αρχικών στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,8% του ΑΕΠ.

Κατατίθεται σήμερα η ελληνική πρόταση για τις πρόωρες συντάξεις

Εντός της ημέρας, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση της για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Η ελληνική πρόταση προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας κατά τουλάχιστον μία 5ετία, με άμεση εφαρμογή από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ολοκλήρωση την περίοδο 2021 – 2022.

Ταυτόχρονα εντός των επόμενων ωρών, ή το αργότερο αύριο θα συζητηθεί και το θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η καυτή πατάτα των εργασιακών, όπως και η σύνταξη του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού της Ελλάδας, παίρνουν αναβολή για τον Σεπτέμβριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα