‘Πράσινο’ φως στα ‘κόκκινα’ δάνεια από Δεκέμβριο

‘Πράσινο’ φως στα ‘κόκκινα’ δάνεια από Δεκέμβριο
Heraklion, Crete, Greece on August 2016. / , , 2016. SOOC

Πιθανόν και στις αρχές Δεκεμβρίου να δοθεί το “πράσινο φως” στην εταιρία  Αktua, στην οποία κοινοπρακτικά συμμετέχουν οι Eurobank και Αlpha Bank για τη διαχείριση κόκκινων δανείων ιδιωτών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Αρχές του 2017, αναμένεται να λειτουργήσουν οι δύο πλατφόρμες – “οχήματα” διαχείρισης κόκκινων δανείων, οι οποίες ήδη αποσπούν το κοινοπρακτικό ενδιαφέρον των συστημικών τραπεζών. Πρόκειται για την Aktua , πλατφόρμα διαχείρισης εστιασμένη στα μη εξυπηρτούμενα δάνεια ιδιωτών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς και για την Pillarstone του αμερικανικού fund KKR , στο οποίο συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και αφορά, μεγάλα επιχειρηματικά ληξιπρόθεσμα ανοίγματα.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι η ενεργοποίηση των δύο ανωτέρω “οχημάτων” θα συνεισφέρει όχι μόνο στο θετικό αποτέλεσμα των τραπεζών, μέσω της συνεπούς και ενεργούς διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και στην πορεία της οικονομίας για ανάκαμψη. Στο μεταξύ, ήδη ξένα αντίστοιχα funds – που μπορεί και να υπερβαίνουν τα …20- φαίνεται ότι είναι πρόθυμα να υποβάλλουν στις αρχές τις σχετικές άδειες για διαχείριση κόκκινων δανείων. Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από το εξωτερικό είναι αρκετά μεγάλο.

Από ελληνικής πλευράς, οι δύο μεγάλες συστημικές Eurobank και Alpha bank έχουν ήδη προσχωρήσει σε από κοινού ανάθεση και περιμένουν τις τελευταίες άδειες, ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί η πλατφόρμα. Ειδικά σε ότι αφορά την Aktua, στην οποία μετέχουν οι παραπάνω τράπεζες, είναι η «ελληνική» πλατφόρμα της ισπανικής Aktua Solutiones Financieras και στόχος της είναι η ενεργός διαχείριση κόκκινων καταναλωτικών κυρίως δανείων (καταναλωτικά, χρέη καρτών κ.α.) για τα οποία αναμένεται η σχετική άδεια ( πιθανότατα αρχές Δεκεμβρίου).

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι είναι πιθανόν στη συγκεκριμένη πλατφόρμα να μπει και άλλη μία συστημική τράπεζα. Η Alpha συμμετέχει κατά 55% στο μετοχικό κεφάλαιο της Aktua Hellas και κατά 45% η ισπανική εταιρία.

Στο μέτωπο των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που είναι στην κατηγορία των επισφαλών πλέον δανείων, τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank ( ανοιχτό αν θα προσχωρήσουν και άλλες τράπεζες στην κοινοπραξία) υπέγραψαβ δεσμευτική συμφωνία με το αμερικανικό fund KKR για την ενεργό διαχείριση δανείων επιλεγμένων ( δυνητικά βιώσιμων) επιχειρήσεων. Μέσω της πρωτοποριακής πλατφόρμας, Pillarstone , η οποία θα παρέχει σε μεγάλους Έλληνες εταιρικούς οφειλέτες νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για τη λειτουργία τους προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Χαρακτηριστικό και ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετέχουν στο θετικό αποτέλεσμα καθώς η απόδοση των επιχειρήσεων θα ανακάμπτει.

Το ιδιαίτερο με την πλατφόρμα αυτή είναι ότι έχει την… ευελιξία να επιτρέψει τη συμμετοχή και άλλων δανειστών, μέσω της συνεισφοράς δανειακών χαρτοφυλακίων ή της προσθήκης υφισταμένων χρηματοδοτήσεων προς μία συγκεκριμένη επιχείρηση σε εκείνες των υπολοίπων τραπεζών.

Επί της ουσίας δίνεται η ευκαιρία σε ελληνικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν μεν οικονομικές δυσκολίες, αλλά κρίνονται βιώσιμες, να μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα και να προχωρήσουν σε λειτουργική αναδιάρθρωση, ώστε σε δεύτερη φάση να μπορέσουν να κάνουν επενδύσεις, να ανακάμψουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, σε μια προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης.

Η KKR είναι ένας ισχυρός και αξιόπιστος διεθνής επενδυτής με μακροχρόνια εμπειρία στην ανασυγκρότηση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η KKR, σε συνεργασία με την Pillarstone, υλοποιεί ήδη ανάλογη πλατφόρμα διαχειρίσεως μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ιταλία, σε συνεργασία με την Unicredit και την Instesa Sanpaolo.

ΦΩΤΟ SOOC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα