Προαπαιτούμενα: Κλείνουν τα 13 ανησυχούν για 2

Extraordinary Eurogroup meeting, at EU Headquarters, in Brussels, Belgium, on 9 May, 2016 /    Eurogroup,    ,  , ,  9  2016.
Extraordinary Eurogroup meeting, at EU Headquarters, in Brussels, Belgium, on 9 May, 2016 / Eurogroup, , , , 9 2016. SOOC

Η στελέχωση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, οι ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στην Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τραπεζών είναι τα θέματα που θα πρέπει να βρουν λύσεις το συντομότερο δυνατό, για να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα

Υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τράπεζες, θα είναι τα δύο προαπαιτούμενα που θα στοιχειώνουν το επόμενο διάστημα όχι μόνο την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ αλλά και τις συζητήσεις από το χρέος αφού θα απειλούν να καθυστερούν την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης που θα πρέπει να προηγηθεί.

Σε ένα σπριντ των τελευταίων ημερών, το οικονομικό επιτελείο ολοκλήρωσε ή ολοκληρώνει τις επόμενες μέρες τα 13 από τα 15 προαπαιτούμενα, έχοντας καλύψει μεγάλο μέρος του χαμένου χρόνου.

Ωστόσο, η στελέχωση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων οι ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στην Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τραπεζών για διαφορετικούς λόγους είναι τα θέματα που θα πρέπει να βρουν λύσεις το συντομότερο δυνατό για να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα.

Η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών καθυστέρησε αφού όλο το καλοκαίρι το οικονομικό επιτελείο επιχειρούσε να αλλάξει το νόμο για το ΤΧΣ και να χαλαρώσει τους όρους για τις επιλογή των στελεχών που θα επανδρώσουν το σκληρό πυρήνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τώρα πλέον ο δρόμος έχει ανοίξει αλλά αυτοί που γνωρίζουν λένε, ότι δεν μπορεί η διαδικασία όσο και αν «συμπιεστεί» χρονικά, δεν θα τελειώσει πριν από τα μέσα του Οκτωβρίου.

Από την άλλη το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων είναι άλλης φύσης θέμα. Τούτο διότι αφορά διάσταση απόψεων μεταξύ της Κυβέρνησης και των θεσμών στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το εποπτικό συμβούλιο του ταμείου δεν έχουν βρεθεί και δεύτερες σκέψεις σε ότι αφορά το αριθμό αλλά και το μέλλον των εταιριών που θα ενταχθούν στην ΕΔΗΣ ΑΕ. Οι πιο απαισιόδοξοι λένε ότι αυτό μπορεί να είναι το θέμα που υπό προϋποθέσεις μπορεί να εκτροχιάσει το πρόγραμμα.

Κατά την σημερινή τελευταία ημέρα της επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να γίνει μια τελευταία προσπάθεια να δουλέψουν οι δύο πλευρές πάνω σε ένα σενάριο κάποιας λύσης. Διαφορετικά το θέμα θα παραπεμφθεί στην από απόσταση διαπραγμάτευσης που δεν είχε πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα δίνοντας την θέση του σε πολιτικές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ηγετών.

Με την σημερινή αποχώρηση των εκπροσώπων της ΕΕ κ Ντέκλαν Κοστέλο της ΕΚΤ κ. Φραντσέσκο Ντρούντι και του ΕΜΣ κ. Νικολό Τζιαμαριόλι και από εβδομάδα της εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Ντέλιας Βελκουλέσκου και το μήνα που θα μεσολαβήσει μέχρι και την επιστροφή τους ο έλεγχος των προαπαιτούμενων περνά στο Euroworking Group και τους σκληρούς τεχνοκράτες της Ευρωζώνης οι οποί βρίσκονται σε επαφή και με τους υπουργούς οικονομικών των βορείων χωρών που θέλουν να αναβάλλουν όσο γίνεται κάθε συζήτηση για το χρέος.

Υπάρχουν και κάποια μέτρα που προχώρησαν

Άλλοθι της ελληνικής πλευράς, θα είναι η υλοποίηση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων με κάποια υπουργεία να έχουν κερδίσει μεγάλο μέρος του χαμένου χρόνου.

Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, κλείνουν σύντομα τα τρία προαπαιτούμενα που αφορούσαν ασφαλιστικές ρυθμίσεις: τις ελάχιστες εισφορές στα τουριστικά καταλύματα, την κατάργηση των εξαιρέσεων με χαμηλές εισφορές στον κλάδο υγείας και την μείωση της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης.

Χθες κατατέθηκε στην Βουλή για κύρωση η σύμβαση για την παραχώρηση του Ελληνικού, ενώ σύντομα θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Ο υπουργός περιβάλλοντος κ. Πάνος Σκουρλέτης μετά την συνάντηση που είχε την Τρίτη με τους θεσμούς, τόνισε ότι εντός χρονοδιαγράμματος (δηλαδή μέχρι και το τέλος του μήνα) θα είναι έτοιμα κατά 99,9% και τα δικών του τεσσάρων προαπαιτούμενων. Με άλλα λόγια θα έχει προχωρήσει η διαδικασία για το διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ οι δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, την αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για βιομηχανικούς καταναλωτές και τις διατάξεις για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Χωρίς προβλήματα αναμένεται να κλείσουν και τα δύο προαπαιτούμενα για την σύσταση και τον διορισμό της Ανεξάρτητης Αρχής εσόδων, ενώ έχει κλείσει το θέμα της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας.

SHARE:

24Media Network