Κάιτελ: “Κάντε την Ελλάδα ειδική οικονομική ζώνη”

Κάιτελ: “Κάντε την Ελλάδα ειδική οικονομική ζώνη”

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων Χανς Πέτερ Κάιτελ, σε συνέντευξη στο Der Spiegel για την Ελλάδα. Γιατί θεωρεί ότι πρέπει να σωθεί πάση θυσία

“Οι συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν οδηγούν πουθενά” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, Χανς Πέτερ Κάιτελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel.

Ποιο είναι το σχέδιο του για τη σωτηρία της Ελλάδας;

Ο ίδιος προτείνει να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια “ειδική οικονομική ζώνη” εντός της Ευρωζώνης και να δοθεί κάθε βοήθεια από την ΕΕ για να σωθεί η χώρα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών ανέφερε επίσης πως με την αβεβαιότητα που αναπαράγεται ως προς την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ, αποθαρρύνονται οι ξένοι επενδυτές να έλθουν στην Ελλάδα και οι ιδιωτικοποιήσεις κινδυνεύουν.

Παρομοίασε μάλιστα την ελληνική οικονομία με έναν ασθενή ο οποίος χρειάζεται μία μάσκα οξυγόνου, προκειμένου να ανασάνει.

To απόσπασμα της συνέντευξης που αναφέρεται στην Ελλάδα:

Ερ.: “Βλέπετε να υπάρχει λύση για την Ελλάδα;”

Απ.: “Όλες οι συζητήσεις περί εξόδου της Ελλάδας δεν οδηγούν πουθενά. Εγώ ως επιχειρηματίας δεν θα άφηνα τη θυγατρική εταιρεία μου που είναι σε πολύ κακή κατάσταση να πέσει, αλλά θα την εξυγίαινα.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα είδος ειδικής οικονομικής ζώνης εντός της Ευρωζώνης, θωρακισμένη με την αναγκαία και επιτρεπτή οικονομική βοήθεια, αλλά και με προσωπικό από υπαλλήλους της ΕΕ.

Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε μεν να εκχωρήσει κυριαρχία, αλλά θα έπρεπε να δώσει στους βοηθούς από την ΕΕ την ευκαιρία της επί τόπου συνδιαμόρφωσης των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Αλλά και για ενέχυρα πρέπει να γίνουν σκέψεις. Βασικά, θα πρέπει να θέσουμε την Ελλάδα σε μια συσκευή οξυγόνωσης, για να μπορέσει η χώρα να εξυγιανθεί μακροπρόθεσμα. Προς τούτο οι Έλληνες χρειάζονται καιρό – όχι μόνο μήνες, αλλά χρόνια”.

Ερ.: “Από πού θα προέλθουν οι βοηθοί, από τη Γερμανία για παράδειγμα;”

Απ.: “Το σημαντικό είναι να πρόκειται οπωσδήποτε για ανθρώπους με γνώση του αντικειμένου”.

Ερ.: “Θα συνιστούσατε αυτή τη στιγμή σε μια γερμανική επιχείρηση να επενδύσει στην Ελλάδα;”

Απ.: “Ποιος να επενδύσει τώρα στην Ελλάδα; Η οικονομική και πολιτική ελίτ της Ελλάδας πρέπει να κατορθώσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη για επενδύσεις. Δεν μπορώ σήμερα να επενδύσω σε μία χώρα, για την οποία δεν ξέρω τι νόμισμα θα έχει αύριο.

Αντιστρόφως, σ’ αυτήν την κατάσταση το κράτος δύσκολα μπορεί να ιδιωτικοποιήσει επιχειρήσεις. Η οικονομία χρειάζεται επιτέλους σαφήνεια για την περαιτέρω πορεία των πραγμάτων στην Ελλάδα”.

Ερ.: “Οι ελίτ όμως δεν είναι εκείνες που βγάζουν τα χρήματά τους από την Ελλάδα;”

Απ.: “Ναι, κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν θα πάνε επενδυτές στη χώρα, αν οι ντόπιοι κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση”.

Οργισμένη αντίδραση από το ΚΚΕ

“Η πρόταση των Γερμανών βιομηχάνων να γίνει η Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη, μέσα στην ευρωζώνη, σημαίνει εργαζόμενοι χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα και φυσικός και ορυκτός πλούτος παραδομένος στις ορέξεις τους. Αυτό είναι το κοινό όνειρο Γερμανών και Ελλήνων καπιταλιστών, αυτόν το στόχο προωθεί η στρατηγική της ΕΕ” επισημαίνεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την θέση του προέδρου των Γερμανών βιομηχάνων στο περιοδικό Spiegel.

“Το δίλημμα για τους εργαζόμενους είναι: Σύγχρονοι δούλοι των μονοπωλίων ή πάλη για την κοινωνικοποίησή τους με αποδέσμευση από την λυκοσυμμαχία” καταλήγει το ΚΚΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα