Πρόκληση Κοστέλο: Υπάρχει πρόοδος αλλά μην μιλάτε για ‘καθαρή έξοδο’

Πρόκληση Κοστέλο: Υπάρχει πρόοδος αλλά μην μιλάτε για ‘καθαρή έξοδο’
European Commission's mission chief for Greece, Declan Costello speaks at an Economy conference, in Lagonisi southeast of Athens, on Wednesday, June 22, 2016. Greece's left-led government wants to ease its budgetary saving commitments after its current multi-billion euro bailout ends in 2018, a senior official says. (AP Photo/Petros Giannakouris) AP Photo/Petros Giannakouris

Η Ελλάδα ξεκίνησε από τον πάτο και ακόμα είναι κάπου εκεί κοντά, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΕΕ

Φρένο στις προσδοκίες για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο έβαλε πριν λίγη ώρα ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ για την Ελλάδα κ. Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος είπε ότι «ο όρος καθαρή έξοδος δεν είναι ίσως η καταλληλότερη και πιο χρήσιμη ορολογία». Θύμισε επίσης ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν έκλεισε ακόμα , αυτό που συμφωνήθηκε το περασμένο Σάββατο ήταν το τι χρειάζεται να γίνει για να κλείσει η αξιολόγηση. Και αυτό απαιτεί πολλή δουλειά ακόμη.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόοδος, αλλά η Ελλάδα ξεκίνησε από τον πάτο και ακόμα είναι κάπου εκεί κοντά και τόνισε ότι αντί να βρίσκεται κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου πρέπει να έχει και τη φιλοδοξία να κινείται μεταξύ των καλύτερων στις επιδόσεις.

Παραδέχθηκε όμως ότι για πρώτη φορά που η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της στην ώρα τους για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση αλλά υπενθύμισε ότι τα περισσότερα προαπαιτούμενα που είναι ανοιχτά θα πρέπει να μπουν ένα νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από την Βουλή πριν τα Χριστούγεννα τα υπόλοιπα θα πρέπει να μπουν σε ένα επόμενο στις αρχές Ιανουαρίου για να υπάρξει πολιτική συμφωνία πριν το Eurogroup 24 Ιανουαρίου 2018.

Στα χρόνια του μνημονίου, υποστήριξε, έχει γίνει σημαντική πρόοδος αλλά θα παραμείνουν και πολλά ακόμα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και μετά τον Αύγουστο του 2018. προέβλεψε μάλιστα ότι θα πάρει πάρα πολλά χρόνια αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της βεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας μέχρι να φτάσεις σε βιώσιμα επίπεδα και δεν θα έχουν γίνει όλα μέχρι τον Αύγουστο.

Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αλλά αν έχει παράλληλα και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης .Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια να γίνουν αλλαγές στη φορολογία τις οποίες πάντως δεν αποκλείονται ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αφού, όπως ανέφερε, με τη μείωση των συντάξεων που προβλέπεται να γίνει θα υπάρξουν μεγάλες εξοικονομήσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό και άρα θα επιτύχουν περιθώρια για να αλλάξει σχέση φόρων και δαπανών.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Πιτσιόρλας ανέφερε ότι παρά την αισιοδοξία, πολύ απέχουμε από ακόμα για να δούμε την επόμενη μέρα επειδή πολλά έχουν να γίνουν και υπάρχουν ριζωμένες βαθιά αδυναμίες και παθογένειες.

AP Photo/Petros Giannakouris

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα