Προσδοκίες για μείωση τιμών από τα 4 μέτρα του ΥΠΑΝ

Διαβάζεται σε 2'
Σούπερ μάρκετ
Σούπερ μάρκετ SOOC

Σε βάθος χρόνου μένει να φανεί αν τα τέσσερα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης που τίθενται σε ισχύ από σήμερα θα φέρουν ουσιαστικές μειώσεις τιμών προϊόντων.

Το ΥΠΑΝ εκτιμά ότι θα επέλθουν μειώσεις τιμών από 12%-18% για κατηγορίες όπως το βρεφικό γάλα, τα απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής και σε 3.000 κωδικούς.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα τέσσερα μέτρα που αρχίζει να εφαρμόζεται σήμερα προβλέπει πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των εταιρειών, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων για το βρεφικό γάλα. Επίσης προβλέπεται υποχρεωτική μείωση των παροχών που δίνουν οι προμηθευτές στους λιανεμπόρους κατά 30% σε επτά κατηγορίες προϊόντων (βρεφικές και παιδικές πάνες, σαμπουάν – αφρόλουτρα και κοντίσιονερ, απορρυπαντικά πιάτων, καθαριστικά παντός είδους, απορρυπαντικά ρούχων, οδοντόκρεμες, σαπούνια). Επιπλέον, επιβάλλεται τρίμηνη απαγόρευση προωθητικών ενεργειών  σε προϊόντα στα οποία είχαν γίνει ανατιμήσεις μετά τις 10 Ιανουαρίου 2024, οπότε ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα. Σε εφαρμογή τίθεται επίσης του net pricing σε νωπά οπωροκηπευτικά, κρέατα και ψάρια.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως τα μέτρα θα φέρουν μεν μείωση επί της ονομαστικής τιμής των συγκεκριμένων προϊόντων αλλά αυτές δεν μπορούν να συγκριθούν με τις τιμές που κατά καιρούς εμφανίζονταν μέσω των ειδικών προσφορών και προωθητικών ενεργειών. Σημειώνεται ότι τόσο στα απορρυπαντικά όσο και στα είδη προσωπικής υγιεινής καθ’όλη την περίοδο των πληθωριστικών ανατιμήσεων έτρεξαν εντατικές προσφορές από τους προμηθευτές.

Το ΥΠΑΝ φαίνεται πως τεστάρει το μέτρο μείωσης των παροχών προκειμένου να το επεκτείνει και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, ωστόσο μένει να φανεί η αποτελεσματικότητα του.

Σημειώνεται πως εφόσον επέλθει μείωση επί της ονομαστικής τιμής – βάσει της οποίας υπολογίζεται και ο πληθωρισμός- η κυβέρνηση θα έχει πετύχει την στατιστική απεικόνιση αποκλιμάκωσης των τιμών. Από την άλλη πλευρά, όπως προαναφέρθηκε, δεν εξασφαλίζεται ότι  ο καταναλωτής θα δει ουσιαστική εξοικονόμηση, καθώς είχε εκπαιδευτεί να κυνηγά τις προσφορές των προμηθευτών.

Όσον αφορά την κατηγορία του βρεφικού γάλακτος – είδος για το οποίο η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει καταγράψει πως πωλείται σε εξωφρενικά ακριβότερες τιμές στην Ελλάδα – το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά τα μέτρα που έλαβε θα επιφέρουν  μειώσεις στις αρχικές τιμές προμήθειας μεσοσταθμικά περίπου στο 15% και οι οποίες θα περάσουν άμεσα στο ράφι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα